Kočan: Tražio me je, nismo se slučajno sreli

Suđenje Dragutinu Šukoviću optuženom za napad na urednika nedjeljnika Monitor

53276 pregleda 64 reakcija 9 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Od osnivanja Monitora, evo 30 godina, živim kao gonjena zvijer. I sad mi se sve ovo desilo pod stare dane. Vjerujte tog dana sam se osjećao poniženo, uvrijeđeno, jadno, kao da mi je zgaženo dostojanstvo. Strah sam osjećao otkako me je napao ispred zgrade, to je bio strah do utrnuća. Siguran sam da se tog dana nismo sreli slučajno, već da je mene tražio, čekao da me maltretira. Duboko sam ubijeđen da njegov motiv nije lični ili neki trenutni bijes, već da sam napadnut zbog mog rada, te da iza ovoga stoje nalogodavci. Izražavam spremnost da odustanem od krivičnog gonjenja ukoliko saopšti ko su nalogodavci. Od svega mi je važnije da otkrije koji je motiv, volio bih da znam to.

To je juče u podgoričkom Osnovnom sudu kazao glavni i odgovorni urednik nedjeljnika “Monitor” Esad Kočan, koji je detaljno pred sutkinjom Nadom Rabrenović ispričao kako je 27. marta napadnut ispred zgrade u kojoj živi.

Sutkinja je, nakon tri i po sata pretresa, donijela rješenje da se produži pritvor Dragutinu Šukoviću (55), koji se tereti da je napadom na novinara počinio krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti.

Prijetnje, pa napad

Novinar Kočan detaljno je ispričao šta se dešavalo kada je napadnut ispred zgrade, nakon što se vratio iz uobičajene popodnevne šetnje.

“Kada sam došao blizu zgrade, imaju dva prilaza, na jednoj stazi su dvije klupe i tu su bila momci i čovjek, koji je stajao pored njih, sa limenkom piva u rukama. Prošao sam zaobilaznom stazom, pet metara udaljenom od ove, kada sam čuo: mišu jedan ili štakoru, znam da je neki glodar bio u pitanju. Krenuo sam ka zgradi i pomisio - šta je ovo, a onda sam čuo psovke: ‘Što je pi...ce, jesi li se prepao’... To sve govori čovjek, koji kreće dijagonalom ka ulazu zgrade. Nastavio je da vrijeđa i prijeti: ‘Vlažiš li pi...ce od straha, ovdje stalno dolazim, ovdje imam ženu’... To je kod mene izazvalo ogromni strah, da je taj čovjek stalno pred mojom kućom”, ispričao je Kočan.

On je naveo da je u zastakljenom dijelu, ispred ulaza zgrade, razmišljao šta da radi - da ode u stan ili da pokuša da urazumi čovjeka, koji ga je vrijeđao.

“Oni meni, sve vrijeme, djeluju kao da su zajedno, kao da su ekipa. Ja sam u nemogućoj situaciji, jer mi on jasno daje do znanja da zna ko sam i gdje živim, zbog čega sam odlučio da ne ulazim u hol. Mislio sam svi će ući u hol i da će me masakrirati. Zato sam tu pokušao da razgovaram sa njim, da ga urazumim, smirim. To mi je izgledalo kao jedino rješenje. Dok to traje, on vrijeđa, pravi pokrete rukama i ramenom, sve vrijeme vrijeđa i govori - znaš li ti ko sam ja. Govorio sam mu: nemojte to, pa što će vam to, ne znate ni vi ko sam ja, nikada vam ništa nisam napravio, pokušavao sam da mu pomognem da taj bijes stiša”, prisjetio se Kočan.

Rekao je da ga je potom Šuković uhvatio u predjelu grudi, ali da se izmakao, nakon čega je upitao momke na klupi, jesu li sa njim i da li oni to podržavaju.

Kada su mu odgovorili da nijesu, tada je Kočan, kako je naveo, podigao ruku i rekao mu da će da zove policiju, a potom odlučio da ode do stana.

“Trudio sam se da se ponašam što normalnije. Skinuo sam mantil i šešir. Nisam htio iz stana da zovem policiju, da ne uznemirim porodicu, tako da sam uzeo štap koji stoji u hodniku do vrata, i krenuo nazad. Nije bilo šanse da se sjetim broja policije, zbog čega sam nazvao prijatelja Kerovića i zamolio da pozove policiju. Sišao sam na tu stazu, gdje su stajali Šuković i još nekoliko tih momaka. Nismo bili blizu kada sam mu se obratio i rekao da sam zvao policiju. Kako sam to izgovorio, on je stisnutom šakom, jurnuo ka meni i rekao: ‘Sad ću da ti j...m mater’. Podigao sam desnu ruku, upozorio da ne prilazi, a potom štapom udario u podlogu. Udario sam ga štapom po isturenoj ruci, to nije bio udarac koji je njega zaustavio i nije... Ovi momci su pritrčali i stali naspram njega, spriječili su da me udari”, rekao je Kočan.

Kočan je istakao da štap redovno nosi zbog dugogodišnjih zdravstvenih problema.

Šukovićeva advokatica Maja Turković pitala je Kočana zašto je izlazio iz stana ako je osjećao ogroman strah.

“Ne postoji veći strah od toga što sam bio svjestan da on zna gdje ja živim sa porodicom. Moj strah je bio manji, kada sam znao da dolazi policija i kada sam saznao da grupa od šest momaka nije protiv mene”, rekao je Kočan.

Krenuo da bije, ali su ga zaustavili

Tokom iznošenja odbrane, Šuković je gotovo u svim bitnim detaljima iznio drugačiju verziju incidenta nego što je to uradio nakon hapšenja u policiji, ali i kasnije tokom davanja izjave pred tužiteljkom Snežanom Šišević.

“U jednom dijelu, kriv sam”, odgovorio je na početku svjedočenja Šuković, a potom je ispričao da je tog dana oko 17 časova biciklom došao u Blok 5, ispred zgrade u kojoj, navodno, živi njegova bivša vjerenica, čiji identitet nije želio da otkrije...

“Čuli smo se telefonom i zato sam i došao iz Zete. Ostao sam ispred, jer ne pričam sa majkom bivše vjerenice. Dok sam prolazio iza zgrade, u ruci sam držao limenku piva, bio sam u pripitom stanju. Trotoarom sam vozio, polako, a u lijevoj ruci sam držao limenku. Naišao je čovjek, vjerovatno oštećeni, kojeg ne poznajem, niti sam ga ikada vidio. Zatresao mi se volan, jer ima tu dosta rupa, a biciklo ima uske sportske gume, zbog čega mi se pivo prosulo. Tada sam tom čovjeku rekao: ‘Makse vjeverice, vidiš da ću da padnem’. On se tačno nalazio ispred ulaza, jedno 5-6 metara od klupe gdje je ulaz, a tu su sjedjeli neki momci”, ispričao je Šuković.

Tvrdi da je tada Kočan na njega “osuo paljbu i prijetio da će pozvati policiju”...

“Ma 100 puta je to ponovio, ko si ti, zvaću policiju. On je otišao, a ja sam sjeo na klupu. Nije prošlo ni 2-3 minuta čovjek je izašao u bermudama, taj isti čovjek, ali sa štapom u rukama. Jedan od ovih momaka je pogledao iza mojih leđa, okrenuo sam se i vidio njega. Rekao je, zvao sam policiju, podigao štap uvis i ja sam tada ustao i krenuo ka njemu. On je istog trena reagovao - udario me je štapom prvo u desnu ruku, a drugi put u lijevu ruku, a potom se taj štap od udara iskrivio i vrhom me udario po čelu”, tvrdio je Šuković.

Rekao je da je tada opsovao Kočana i krenuo da ga bije, ali da ga je neko od tih momaka sa klupe zaustavio.

Okrivljeni je ispričao da je na pomen policije odmah sjeo na biciklo, a potom otišao na Zabjelo kod prijatelja na kiosk i naručio novu turu piva, gdje je i uhapšen. Otišao je, jer kako tvrdi, godinama ima averziju od službenika te institucije....

Vratilo se pamćenje

Šuković je sutkinji Rabrenović nekoliko puta rekao da je on napadnut u incidentu, te pokazujući ruke, tvrdio da je imao velike otoke na obje podlaktice, što je i konstatovano tokom pregleda u bolnici.

Kada je sutkinja pročitala njegove ranije iskaze, koji se ne poklapaju sa jučerašnjim svjedočenjem, Šuković je rekao da je bio pripit i da mu se pamćenje potpuno povratilo tri dana nakon hapšenja.

“Inače, imam slabo pamćenje - imao sam tri frakture lobanje zbog padova sa bicikla i motora u roku od tri godine. Kada su me zatvorili, ja za sebe nisam znao, ja se nisam ni sjećao da sam tog dana uopšte bio u Bloku 5”, tvrdio je Šuković.

On je ponovio da Kočana nikada ranije nije vidio i da je tek od advokatice na saslušanju kod tužiteljke, saznao da je on novinar.

Tužiteljku Šišević zanimalo je koliko često Šišević dolazio u zgradu u Bloku 5.

“U zgradu nisam bio makar zadnje tri godine. Bio sam dvije i po godine u Beogradu, gdje sam radio kao konobar, a moja bivša vjerenica u toj zgradi živi cijeli život, a njena je majka isto novinarka”, rekao je on.

Na pitanje od kada je vjeren, on je odgovorio da se tom ženom “vjerio 90-ih godina”.

I Kočanovog zastupnika, advokata Aleksandra Đurišića je zanimalo kako se zove ta bivša djevojka, vjerenica.

“To neću da kažem”, ponovio je Šuković.

Često sjedi sa novinarom

Kako je sutkinja Nada Rabrenović, tokom čitanja izjave Šukovića koju je dao u policiji, pomenuo da poznaje novinara Darka Šukovića sa kojim, kako je naveo, često sjedi u lokalu Boćari, uslijedilo je pitanje advokata Aleksandra Đurišića.

“Želio bih da okrivljeni pojasni kada je imao kontakte sa novinarom Šukovićem, koliko i kada su se gledali, te da li mu je rođak”, pitao je Đurišić.

Sutkinja je donijela rješenje da nema odgovora na to pitanje, jer nije dio postupka.

Bonus video: