Raste broj alternativnih sankcija

Statistika za Crnu Goru donekle je ograničena, jer je Crna Gora odgovorila na neke stavke upitnika SPACE II, ali nije mogla procijeniti ukupan osuđenika koji su na uslovnoj kazni

5672 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U odnosu na 2019. godinu, za tri odsto je porastao broj osoba koje su podložne sankcijama i mjerama koje zadržavaju počinioce prekršaja ili krivičnih djela u zajednici, a ne lišavaju ih slobode.

To je pokazalo godišnje istraživanje SPACE II koje je za Savjet EU izvršio univerzitet u Lozani.

Statistika za Crnu Goru donekle je ograničena, jer je Crna Gora odgovorila na neke stavke upitnika SPACE II, ali nije mogla procijeniti ukupan osuđenika koji su na uslovnoj kazni.

"Ovaj rast sa 1.456.192 u 2019. na 1.500.547 osoba u 2020. godini, odražava se podacima 29 probacionih službi koje koriste osobu kao jedinicu za brojanje (neke uprave koriste druge pokazatelje kao što je broj slučajeva ili spisa)", piše u saopštenju Savjeta EU.

Objašnjeno je i da se nastavlja trend povećanja alternativnih mjera i sankcija poput elektronskog nadzora, rada u javnom interesu, kućnog pritvora, obaveznog liječenja, uslovnog otpusta...

U izvještaju pojašnjavaju da se u Crnoj Gori elektronski nadzor (EN) koristi za kućni pritvor ili zatvor, i da je zvanični naziv te sankcije "kazna zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje". "Takođe, EN se koristi za izvršenje dvije mjere nadzora - zabrana približavanja i izlska iz stana. Tehnički se izvodi pomoću narukvica za gležanj", piše u izvještaju.

Bonus video: