U Luci Bar našli brdo cigareta, ali legalnih: Traže dokaze o švercu

Policija i carinici će u slobodnoj zoni barske Luke ostati narednih nekoliko dana, tokom kojih će provjeriti svaki papir i popisati kompletnu količnu zatečenih cigareta, rečeno je Vijestima

37463 pregleda 212 reakcija 39 komentar(a)
Kontrolisali više od 20 preduzeća koje na stanju imaju cigarete (ilustracija), Foto: Anto Baković
Kontrolisali više od 20 preduzeća koje na stanju imaju cigarete (ilustracija), Foto: Anto Baković

Specijalne policijske snage Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) juče su u Luci Bar pronašli velike količine cigareta, ali ne i neregularnosti u vezi sa tim poslom.

Inspektori Uprave policije, uz njihovu podršku, provjeravali su dokumentaciju kompanija koje uvoze i skladište cigarete, tražeći dokaze o navodnom milionskom švercu.

Osim tih, provjeravane su i špediterske kompanije.

Policija i carinici će u slobodnoj zoni barske Luke ostati narednih nekoliko dana, tokom kojih će provjeriti svaki papir i popisati kompletnu količnu zatečenih cigareta, rečeno je Vijestima.

Izvor iz istrage pojasnio je da je u jednom kontrolisanom magacinu pronađena ogromna količina cigareta koji se najčešće mogu naći na crnogorskim ulicama - “Trokadero”, “FM”, “Manchester”, ali da je kompanija imala urednu dokumentaciju.

“Prema dokumentaciji, cigarete su tu skladištene i čekaju tranzit za Dubai. Popisane su količine zatečene robe, a onda se to upoređuje sa stanjem u dokumentaciji, odnosno onim što je po papirima uvezeno i izvezeno”, kazao je isti sagovornik.

On je objasnio da je u posljednjih mjesec dana, to druga kontrola poslovanja preduzeća čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

“Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja kontrolisali su više od 20 preduzeća koje na stanju imaju cigarete. Utvrđeno je da je na lageru veoma velika količina duvanskih proizvoda, ali se stanje koje vodi Uprava carina poklopilo sa stvarnim stanjem u paketima. Tokom te kontrole nije utvrđen manjak. Utvrđeno je da su cigarete otpremane na razne destinacije, uglavnom brodom, a manje kopnenim putem. Svaki izvoz evidentiran je u Upravi carina, nakon utovara teret je plombiran i pečatiran i o tome postoji dokumentacija”, kazao je sagovornik iz istrage.

Istakao je da će, i nakon kontrole koja je juče počela, pripadnici SBPK često biti u Slobodnoj zoni Luke Bar.

TAČKA NA ŠVERC?

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, juče je za Vijesti kazao da podržava napore Uprave policije i SBPK koje za cilj imaju suzbijanja šverca cigareta.

“Odlučni smo da stavimo tačku na ovaj višedecenijski problem, koji uništava finansijski sistem Crne Gore”, kazao je Abazović.

Abazović, koji je i predsjednik Biro za operativnu koordinaciju (BOK), juče sa sastao sa saradnicima iz tog tima, a nakon sjednice saopštili su da će snažna borba protiv organizovanih kriminalnih grupa, šverca cigareta i istrage napada na novinare biti prioritetne aktivnosti bezbjednosnih službi u narednom periodu.

Sa konstitutivne sjednice Biroa za operativnu koordinaciju
Sa konstitutivne sjednice Biroa za operativnu koordinacijufoto: Vlada CG

Sjednici BOK-a prethodio je ulazak specijalnih jedinica Sektora za borbu protiv kriminala u Luku Bar, u sklopu aktivnosti suzbijanja šverca cigareta.

“Na prvoj sjednici BOK-a dogovorene su aktivnosti i strategija rada svih bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, koje će prioritetno biti usmjerene protiv rada organizovanih kriminalnih grupa i njihovih povezanih aktivnosti. Nijedna kriminalna grupa u Crnoj Gori neće i ne može biti jača od države, a bezbjednosne službe će kroz pojačan operativni rad i saradnju sa međunarodnim institucijama preduzti sve aktivnosti na intenziviranju i konkretizovanju te borbe”, saopštili su iz Vlade nakon konstitutivne sjednice BOK-a.

Pored Abazovića, u Birou su i direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprave policije (UP), Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnici Generalštaba Vojske Crne Gore, Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost i generalni direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova.

UP: Aktivnosti su u toku

Iz Uprave policije juče su šturo saopštili da službenici Sektora za borbu protiv kriminala sa službenicima Uprave prihoda i carina, u sklopu aktivnosti usmjerenih na suzbijanje krijumčarenja cigareta na teritoriji Crne Gore, vrše kontrolu poslovanja više pravnih lica.

“Pripadnici policije i carina vrše kontrolu poslovanja pravnih lica koja svoju djelatnost obavljaju u slobodnoj zoni Luke Bar a čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode. Aktivnosti nadležnih organa su u toku i javnost će o detaljima biti blagovremeno obavještena”, piše u saopštenju.

Dozvole za skladištenje i promet

Prema dostupnim podacima, u slobodnoj zoni Luke Bar magacine za skladištenje cigareta i dozvolu za promet imaju firme “Bobeton, INC”, sa Paname, “Cais ventures group” Ltd sa Djevičanskih ostva, crnogorska “Mont Gro Tobaco”...

Preko skladišta 25, cigarete prihvataju, skladište i prometuju “Paradise navigation group” iz Egipta i “New Eastern management INC” registrovana u Liberiji.

U istom hangaru cigarete skladišti i “Neworld Montenegro”, čija je djelatnost snabdijevanje slobodnih carinskih prodavnica cigaretama iz programa Philip Morris.

Bonus video: