Crkve ponovo na meti lopova

Sveštenik Katanić rekao je da su lopovi prvi put obili vrata i odnijeli petnaestak eura, a drugi put oko 20 eura, pozlaćeni krst i crkvene sasude. I tada su razvalili vrata, koja su nakon prve provale popravljena

9994 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Treći put od početka godine, a drugi put u mjesec dana obijena je crkva posvećena svetom velikomučeniku Georgiju u danilovgradskom selu Donji Rsojevići.

Policija još nije otkrila ko je obio crkvu ni prva dva puta, ali ni 20. juna, a tvrde da čine sve da to utvrde.

Mještani tog naselja “Vijestima” su kazali da je crkva obijena treći put, a da provalnici koji skrnave tu bogomolju nijesu pronađeni.

To je potvrdio i mjesni paroh, sveštenik Predrag Katanić, objasnivši da je provalnik u maju ostavio krvavi trag na štoku od vrata, ali da ni to nije odvelo inspektore do njega.

Iz Uprave policije u odgovorima poslatim “Vijestima” nijesu pominjali treću provalu u tu crkvu.

Sveštenik Katanić rekao je da su lopovi prvi put obili vrata i odnijeli petnaestak eura, a drugi put oko 20 eura, pozlaćeni krst i crkvene sasude. I tada su razvalili vrata, koja su nakon prve provale popravljena.

“Tada je provalnik posjekao ruku i ostavio krvavi trag na štoku od vrata. Policija je uzela tragove, ali kažu da vještačenja još nijesu završena. Sada su ponovo obili crkvu i odnijeli oko dvadesetak eura. Zamolio sam mještane da ne ostavljaju novac u crkvi, nevažno je da li će on biti kod blagajnika u selu ili sveštenika, ali jedini način da prestanu da obijaju crkve je da u njima ne nalaze ništa. Tako su prestali da obijaju crkvu u Kupinovu, koja je tri puta obijena. Nedavno je obijena i crkva na Slapu. Apelovao bih na nadležne da ovom problemu posvete malo više pažnje”, rekao je on.

Iz UP su objasnili da im je A. S. 20. juna prijavio da je u selu Donji Rsojevići izvršena provala u mjesnoj crkvi.

“Po saznanju za događaj na lice mjesta izašla je ekipa za uviđaje Stanice kriminalističke policije Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad, kojom prilikom su utvrdili činjenično stanje i na licu mjesta izvršili uviđaj. O navedenom događaju upoznat dežurni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naložio da se prikupe obavještenja i da se radi o krivičnom djelu krađa. Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad preduzimaju intenzivne mjere i radnje u cilju rasvetljavanja gore navedenog krivičnog djela, kao i krivičnog djela izvršenog 16. maja 2021. u mjesnoj crkvi u selu Donji Rsojevići”, odgovorili su iz UP-a.

Bonus video: