odbijen zahtjev caušaja za vanredno ublažavanje kazne

Zakon ne poznaje lake i teške droge

Prvostepenom presudom okrivljeni Caušaj i Bernard Tahiri, oglašeni su krivim zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih

3533 pregleda 1 komentar(a)
Marihuana, Foto: Uprava policije
Marihuana, Foto: Uprava policije

Vrhovni sud Crne Gore odbio je kao neosnovan zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, osuđenog Eltona Caušaja, koji je pravosnažnom presudom Apelacionog suda Crne Gore osuđen na deset godina zatvora, zbog šverca oko tonu i po marihuane skank i oko dva kilograma hašiša.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici, okrivljeni Caušaj i Bernard Tahiri, oglašeni su krivim zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po sedam godina.

U obrazloženju rješenja Vrhovnog suda se navodi da je presudom Apelacionog suda Crne Gore, preinačena ova presuda u dijelu odluke o kazni na način što je okrivljeni Caušaj, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

“Okrivljeni je podnio zahtjev za vanredno ublažavanje kazne u kojem navodi da je 2. decembra 2020. godine Skupština Ujedinjenih nacija slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kanabis - marihuanu definisala kao laku psihoaktivnu supstancu, dok je u vrijeme izricanja navedene presude ista bila svrstana u kategoriju teških droga. Uz to, brojne zemlje svijeta su legalizovale upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Zbog svega navedenog cijeni da navedena psihoaktivna supstanca nema negativan uticaj na zdravlje ljudi, kao zaštitni objekat krivičnog djela iz člana 300 KZ CG, kako se to ranije smatralo. Viši sud u Podgorici je predložio da se zahtjev za vanredno ublažavanje kazne odbije, dok je Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore predložilo da se zahtjev za vanredno ublažavanje kazne odbije kao neosnovan”, navodi se u obrazloženju rješenja.

Podsjećaju da, saglasno članu 433 ZKP, ublažavanje pravosnažno izrečene kazne je dozvoljeno kad se po pravosnažnosti presude pojave okolnosti kojih nije bilo kad se izricala presuda ili sud za njih nije znao iako su postojale, a one bi očigledno dovele do blaže osude.

“Navodi podnijetog zahtjeva o karakteru droge kanabis prema stavu Skupštine Ujedinjenih nacija jeste nova okolnost. Međutim, ta činjenica i da je postojala u vrijeme izricanja navedene presude očigledno ne bi dovela do blaže osude, jer Krivični zakonik Crne Gore u članu 300 stav 1 Krivičnog zakonika ne pravi razliku između “lakih” i “teških” droga. Uz to, blažom kaznom od izrečene ne bi se moglo očekivati ostvarivanje svrhe kažnjavanja u okviru opšte svrhe krivičnih sankcija. Ovo posebno kada se ima u vidu količina opojne droge, koja je oduzeta od okrivljenog, te da je isti i ranije osuđivan za istovrsna krivična djela”, navodi se u obrazloženju rješenja Vrhovnog suda.

U maju 2017. godine, crnogorska policija je u ulcinjskom akvatorijumu, u vodama na oko devet i po milja od Velike plaže, kontrolisala plovilo gliser „Klub Man 28”, kojim su upravljali Tahiraj i Caušaj. Nakon kontrole i pretresa glisera, otkriveno je oko tonu i po skanka. Inspektori su pronašli u podu glisera 78 džakova sa po 20 kilograma skanka.

Preporučujemo za Vas