Luka Bar: Služba zaštite kontroliše vozila, ali ne i valjanost dokumentacije o teretu

"Vlasnici ili korisnici skladišta u kojima su smještene cigarete imaju zakonsku obavezu da od nadležnih državnih organa obezbijede sve dozvole i saglasnosti za obavljanje odnosne djelatnosti i u tom procesu „Luka Bar“ AD nema bilo kakvih nadležnosti", kazali su

18417 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković

Shodno podijeljenim nadležnostima, unutrašnja služba zaštite koja posluje u okviru sektora bezbjednosti u "Luka Bar“ AD kontroliše teretna motorna vozila koja napuštaju lučko područje, ali bez nadležnosti provjere valjanosti dokumentacije o teretu koji prevoze.

To su saopštili iz menadžmenta Luke Bar.

Televizija Vijesti ranije je objavila da je, po njenim nezvaničnim saznanjima iz lučkih hangara ukadeno 1.160 paketa cigareta. Sagovornici Televizije Vijesti tvrde da sve ovo ne bi moglo biti izvedeno bez dobre podrške, ukazujući da su cigarete izvezene iz hangara šleperom, nakon što su prethodno nepoznate osobe pokidale lance na magacinu.

Sagovornici TV Vijesti su rekli i da je za obijanje i pretovar cigareta lopovima je bilo potrebno najmanje sat vremena.

U saopštenju se navodi da sva skladišta u kojima su smještene cigarete, sa stanovišta odgovornosti za količine i bezbjednost robe koja se u njima nalazi, imaju tretman tzv. „tuđih skladišta“, tako da „Luka Bar“ AD nema mogućnost uvida i kontrole stanja zaliha roba u tim skladištima.

"Evidencija robe u tim skladištima se vrši putem sistema na koji carinski organi daju saglasnost, a vlasnici ili korisnici tih skladišta (djelova skladišta) imaju pravo/obavezu da uspostave sistem čuvanja robe na način koji smatraju optimalnim. Vlasnici ili korisnici skladišta u kojima su smještene cigarete imaju zakonsku obavezu da od nadležnih državnih organa obezbijede sve dozvole i saglasnosti za obavljanje odnosne djelatnosti i u tom procesu „Luka Bar“ AD nema bilo kakvih nadležnosti", kazali su.

Menadžment je izrazio uvjerenje da će nadležni državni organi u najkraćem roku rasvijetliti slučaj.

Bonus video: