vatrom do soba sa telefonskim signalom

Radovan Mujović i Mario Milošević prijetili požarom

Istraga o incidentu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu

52451 pregleda 39 reakcija 40 komentar(a)
Istražni zatvor u Spužu, Foto: Jelena Jovanovic
Istražni zatvor u Spužu, Foto: Jelena Jovanovic

Nikšićanin Radovan Mujović i Podgoričanin Mario Milošević poručili su jednom zatvorskom čuvaru da će pritvorenici sami naći način da riješe pitanje ometača signala mobilnih telefona, ukoliko to ne učini uprava spuškog zatvora.

Ti navodni članovi kavačkog kriminalnog klana, tražili su premještaj iz pritvorskih ćelija na prizemlju, odnosno prvom spratu u neku od soba na trećem spratu i prijetili pobunom, ukoliko im se ne izađe u susret.

U službenoj zabilješci u koju su Vijesti imale uvid, navodi se da su zatvorski policajci došli do saznanja da dvojica pritvorenika traže premještaj zbog toga što su saznali da na trećem spratu nije u potpunosti blokiran telekomunikacioni signal, odnosno da bi tamo mogli da koriste mobilne telefone.

Korišćenje tih aparata inače im je zabranjeno.

“Shodno podacima dobijenim na osnovu operativnog rada službenika obezbjeđenja, došli smo do saznanja da može doći do ugrožavanja stanja bezbjednosti u zatvoru kroz paljenje soba od strane pritvorenih lica, pripadnika takozvanog kavačkog klana”, navodi se u dokumentu.

Mario Milošević
Mario Miloševićfoto: Savo Prelević

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) podigli su stepen obezbjeđenja na viši novo, vanredno angažujući veći broj čuvara “u slučaju potrebe za intervencijom, odnosno ugrožavanja stanja bezbjednosti”.

“Angažovan je određeni broj službenika obezbjeđenja iz drugih organizacionih jedinica, koji su u stanju pripravnosti, na osnovu plana djelovanja, a takođe, obezbijeđeno je i vozilo vatrogasne službe iz Danilovgrada”, piše u spisima.

Iz Istražnog zatvora juče je Vijestima nezvanično rečeno da ekipa kavčana pokušava da iznudi ono što im po propisima ne pripada, iako znaju da je to neostvarivo: “Mjere predostrožnosti i dalje su na snazi, iako pretpostavljamo da neće doći do incidenta”, rekao je juče sagovornik Vijesti.

Iz UIKS-a su u četvrtak Vijestima zvanično odgovorili da su na osnovu operativnih podataka bili spremni za reagovanje na nepredviđene bezbjednosne rizike.

Radovan Mujović
Radovan Mujovićfoto: Luka Zeković

“Nadležni u UIKS-u su shodno podacima dobijenim na osnovu operativnog rada tokom dana imali pojačane bezbjednosne aktivnosti, kojim su bile obuhvaćene pripreme nadležnih u slučaju potrebe za reakcijom u odnosu na nepredviđene bezbjednosne rizike, koji bi bili usmjereni u pravcu narušavanja stanja bezbjednosti u organizacionoj jedinici UIKS-a - Istražni zatvor Podogrica. Napominjemo da je riječ o aktivnostima koje se realizuju u odnosu na bezbjednosnu procjenu, a sve u cilju održavanja stanja bezbjednosti stabilnim”, objasnili su iz Službe za odnose s javnošču UIKS-a.

Ekipa Vijesti preksinoć oko 20 sati ispred Istražnog zatvora fotografisala je vozilo Službe zaštite i spasavanja, a na ulazu u tu zgradu bio je pojačan broj službenika.

Ambasada SAD, u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava nedavno je podržala kupovinu sistema za ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru u Spužu.

Vlada Crne Gore, saopšteno je krajem aprila, prethodno je nabavila i instalirala dio opreme, a program Ambasade za vladavinu prava je finansirao kupovinu softvera i opreme koja omogućava, sa velikom preciznošću, ometanje signala mobilnih telefona.

“Ova saradnja je rezultat potrebe da se riješe bezbjednosni izazovi povezani sa krijumčarenjem mobilnih telefona”, rečeno je tada.

Abazović: Ne pristajemo na ucjene kriminalaca

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović saopštio je juče Vijestima da će izvršna vlast pružiti punu podršku menadžmentu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija - da očuvaju mir u toj ustanovi.

On je rekao da sa državom nema šale i da će to svima jasno staviti do znanja, pa i dijelu pritvorenika u Istražnom zatvoru u Spužu.

Dritan Abazović
foto: Savo Prelević

“Neka ne prijete državi. Ni oni, ni bilo ko drugi jer pred kriminalom i kriminalcima nećemo ustuknuti. Privilegovan položaj ne mogu i neće imati. Vlada će u potpunosti podržati menadžment UIKS-a u obračunu protiv onih koji su zamislili da će ucjenama i prijetnjama nekoga uplašiti i nešto dobiti”, kazao je Abazović juče Vijestima.

Rekao da je su direktor UIKS-a Milan Tomić i njegovi saradnici odlično reagovali nakon operatvnih podataka da pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe planiraju pobunu.