BOK tražio da se kontroliše i Novi duvanski kombinat

Vlada bi danas trebalo da usvoji odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Luci Bar

30209 pregleda 2 komentar(a)
Novi duvanski kombinat nalazi se u slobodnoj carinskoj zoni, Foto: Zoran Đurić
Novi duvanski kombinat nalazi se u slobodnoj carinskoj zoni, Foto: Zoran Đurić

Policijski inspektori i ​​​​​carinici češće će kontrolisati Novi duvanski kombinat, dogovoreno je na sjednici Biroa za operativnu koordinaciju (BOK).

Novi duvanski kombinat nalazi se u slobodnoj carinskoj zoni, a shodno članu 18 Zakona o duvanu - slobodne zone ne podliježu tom zakonu.

Na sjednici BOK-a raspravljalo se o tome da su kontrole nužne zbog činjenice da se promet duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda u slobodnim zonama i slobodnim skladištima vrši u skladu sa zakonom kojim su uređene slobodne zone i zakonom kojim je uređena spoljna trgovina.

“Maltene, oni su do sada bili bez kontrole”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema saznanjima “Vijesti” na toj sjedinici dogovoreno je i da Vlada na današnjoj sjednici usvoji odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Luci Bar.

Članovi Biroa na čijem čelu je potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović raspravljali su o načinima sprečavanja šverca cigareta preko Crne Gore, svim kanalima - morem i kopnom.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je tokom sjednice bilo riječi o cigaretama koje su nestale iz jednog skladišta u slobodnoj carinskoj zoni, ali i o naporima Uprave policije i Uprave carina da suzbiju sivo tržište cigareta.

“Nakon svih analiza koje su ranije naložene usvojen je zaključak da se Vladi dostavi odluka i konačno se stavi tačka na skladištenje cigareta u Luci Bar. To je tek prvi korak u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje se bave švercom cigareta. Šverc cigareta, djelovanje organizovanih kriminalnih grupa i rasvjetljavanje napada na novinare biće prioritet bezbjednosnih službi. To smo najavili još nakon konstitutivne sjednice i tako će i biti”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

On je istakao da je jedan od zaključaka Biroa i da Vlada naloži svim državnim organima da budno motre na Novi duvanski.

Početkom jula Vlada je prihvatila predložene zaključke Abazovića i zadužila ministarstva finansija, unutrašnjih poslova i kapitalnih investicija da u roku od 15 dana naprave analizu i pripreme sve akte kojima bi se zabranilo skladištenje duvanskih proizvoda u Luci i Slobodnoj carinskoj zoni.

NAŠLI UKRADENE CIGARETE?

Nakon što je Vlada najavila da će zabraniti skladištenje duvanskih proizvoda u Luci Bar, u slobodnoj zoni obijen je jedan hangar i iz njega je ukradena veća količina cigareta vlasništvo firmi “Aurora” i “Atlant Mont”.

Tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radmila Gačević tada je službenicima policije izdala nalog da izvrše uviđaj, izuzmu tragove radi potrebnih forenzičkih vještačenja i izuzmu video-nadzor sa bezbjednosnih kamera u cilju pronalaska izvršioca ovog krivičnog djela.

“Osim toga naloženo je da se izvrši popis robe u navedenom hangaru, radi utvrđivanja tačne količine i vrijednosti oduzetih cigareta”, kazali su tada iz ODT-a.

Prema saznanjima “Vijesti” inspektori i tužilaštvo ušli su u trag “nestalim” cigaretama.

Tu informaciju sagovornik “Vijesti” juče nije ni potvrdio ni demantovao.

“Postoje neke informacije o tome, ali zbog istrage ne možemo govoriti o detaljima”, rekao je on.

“Vijesti” su ranije objavile da je iz jednog magacina nestalo 1.182 paketa cigareta marke “marble”, čija je nabavna vrijednost po kutiji 80 eura.

Misteriozan nestanak cigareta iz carinskih skladišta otkriven je u 10. jula.

Navodno, cigarete su iz hangara odvezene šleperom, nakon što su prethodno još uvijek nepoznate osobe, pokidale lance na carinskom magacinu.

Krađa 1.182 paketa cigareta uslijedila je nakon tvrdnji da se preko Luke Bar švercuju cigarete, zbog čega je nedavno policija izvršila pretrese u Luci Bar.

Biro za operativnu koordinaciju (BOK) formiran je početkom juna, a Abazović je izabran za predsjednika.

Pored potpredsjednika Vlade, u Birou su i direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprave policije (UP), Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnici Generalštaba Vojske Crne Gore, Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost i generalni direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na prvoj sjednici BOK-a dogovorene su aktivnosti i strategija rada svih bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, koje će prioritetno biti usmjerene protiv rada organizovanih kriminalnih grupa i njihovih povezanih aktivnosti.

“Nijedna kriminalna grupa u Crnoj Gori neće i ne može biti jača od države, a bezbjednosne službe će kroz pojačan operativni rad i saradnju sa međunarodnim institucijama preduzeti sve aktivnosti na intenziviranju i konkretizovanju te borbe”, poručili su tada iz BOK-a.

Bonus video: