Istraga ubistva Duška Jovanovića kreće ispočetka, ubice i organizatore tražiće i stranci

Tim u kom su predstavnici više instotucija formiran sredinom prošle sedmice, već juče preduzeli određene korake i razgovarali sa međunarodnim partnerima koji nude pomoć

42777 pregleda 836 reakcija 19 komentar(a)
Policija na mjestu gdje je pronađen automobil i automatska puška kojom je ubijen Duško Jovanović 2004., Foto: Boris Pejović
Policija na mjestu gdje je pronađen automobil i automatska puška kojom je ubijen Duško Jovanović 2004., Foto: Boris Pejović

Biro za operativnu koordinaciju (BOK), kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, formirao je poseban tim koji će raditi na rasvjetljavanju ubistva urednika Dana Duška Jovanovića, saznaju “Vijesti”.

U tom timu predstavnici su više nadležnih institucija, koji će zajedno pokušati da otkriju krivce za najteži slučaj napada na novinare iz 2004. godine

Na čelu tima će biti upravo Abazović, a formiranje tog tijela, čiji je jedini zadatak da rasvijetle ko je 27. maja 2004. godine pucao u Jovanovića i ko je naredio ubistvo, dogovoreno je prošle sedmice na sjednici BOK-a, i već su imali određene aktivnosti.

Sagovornik “Vijesti” rekao je da su stupili u kontakt sa međunarodnim partnerima, čije će službe i istražitelji sa velikim iskustvom pomoći u rješavanju ubistva.

U istrazi ubistva glavnog urednika “Dana” u posljednjih par mjeseci saslušano je više osoba, rečeno je “Vijestima” uoči godišnjice tog zločina.

Oni su izjave dali u novoj istrazi:

”Više državno tužilaštvo u Podgorici je, u predmetu formiranom povodom ubistva D. J., a u cilju potpunog rasvjetljavanja istog, u toku aprila i maja mjeseca 2021. godine, obavilo saslušanje određenih lica, te preduzima druge mjere i radnje za koje se ukaže potreba”, odgovorila je tada “Vijestima” rukovoditeljka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Iz podgoričkog tužilaštva nijesu precizirali da li je u susjednoj Srbiji saslušana osoba koja je ponudila svoja saznanja o tom zločinu, odnosno - da li se odgovori odnose i na tog muškarca.

Vlasnik i glavni urednik “Dana” ubijen je hicima iz automatskog oružja 27. maja 2004. godine, kada je izašao iz redakcije tog dnevnog lista.

Tužilaštvo i policija nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića.

Za učešće u ubistvu za sada je osuđen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Jovanović ubijen 2004.
Jovanović ubijen 2004.foto: Savo Prelević

Na sedamnaestu godišnjicu te likvidacije, koja je obavijena velom tajne, Abazović je rekao da je ambicija Vlade Crne Gore da se pitanje podmuklog ubistva Jovanovića riješi i da su u tom pravcu preduzete određene aktivnosti.

Rekao je i da se nada uspjehu.

”Mislim da ova priča konačno može dobiti svoj epilog. To zaslužuje porodica Duška Jovanovića, njegovi prijatelji, to zaslužuju svi borci za pravednu i časnu Crnu Goru, kao i građani. Naša je obaveza da tu istinu konačno iznesemo na vidjelo i da se time zatvori jedna ružna priča za istoriju Crne Gore”, kazao je Abazović tada.

On je u redakciji tog dnevnog lista, na sastaku sa suprugom ubijenog Jovanovića Slavicom i izvršnim direktorom i suvlasnikom tog lista Mladenom Milutinovićem, rekao da “Duško Jovanović nije i neće biti mrtav dok se makar i jedan čovjek u Crnoj Gori bude borio za pravdu”.

Tada je rekao i da za razliku od ranije, politička klima drugačija i da postoji jasna intencija da se to pitanje izvede do kraja.

Ipak, nije želio da otkrije detalje iz obnovljene istrage, ali ni da li je Vlada angažovala pomoć inostranih eksperata kako bi otkrilo ko je mučki usmrtio urednika “Dana” i ko je nalogodavac tog ubistva.

”Ne mogu otkrivati detalje, ali ova Vlada želi da vrati ovaj slučaj na dnevni red. Znam da prethodne garniture, i to ste mogli da čujete od lica koji su obavljali značajne državne funkcije, da oni misle da je ovaj slučaj završen na način što je istraga rađena na pogrešan način i da više nema dokaza i da će da umre sve - jer godine prolaze. Moramo da stvari okrenemo u drugom toku, da kažemo da i dalje ima ljudi, koji su možda spremni da svjedoče, da i dalje ima ljudi koji su spremni da ulažu i neke druge činjenice, te da nijesu sve stvari posložene onako kako je to željelo da se prikaže. To je mukotrpan posao, prošlo je dosta vremena i zbog toga treba veća i snažnija koordinacija. Budite sigurni budemo li došli do nekih saznanja da ćemo ih iznijeti u javnost koliko god to bude bolno za određene strukture, ljude ili za određene političare”, rekao je Abazović ranije.

Poslanici prethodnog skupštinskog saziva u više navrata tražili su kontrolno saslušanje bivšeg direktora policije Veselina Veljovića, koji je na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost, kako su tvrdili, saopštio da je ubistvo Jovanovića operativno riješeno, odnosno da policija zna ko je to uradio, ali da nema materijalne dokaze.

Veljović je, takođe, sredinom septembra 2019. godine rekao da je umor nadležnog tužioca u noći likvidacije - razlog što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva vlasnika “Dana” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

Bonus video: