Bulatović osuđen uslovno na šest mjeseci zatvora

Predsjednik Opštine Kolašin u prijavi za stručno osposobljavanje Policijskoj akademiji u Danilovgradu svojeručnim potpisom i pečatom lažno prikazao da Marko Matović radi na poslovima komunalnog policajca

44756 pregleda 149 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Specijalno odjeljenje za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine Višeg suda u Podgorici proglasilo je krivim predsjednika Opštine Kolašin Milosava Bulatovića za zloupotrebu službenog položaja iz čl. 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Sud mu je za to krivično djelo odredio i uslovnu osudu od šest mjeseci zatvora na dvije godine. Bulatović je, piše u obrazloženju odluke, kriv jer je 3. oktobra 2018 godine u prijavi za stručno osospobljavanje Policijskoj akademiji u Danilovgradu svojeručnim potpisom i pečatom lažno prikazao da Marko Matović radi na poslovima komunalnog policjaca.

Matović, koji je aktuelni v.d. načelnika Komunalne policije, tada, konstatuje sud, nije bio u radnom odnosu. Tek u decembru iste godine Bulatović ga je rješenjem postavio za v.d. načelnika Komunalne policije. Prethodno je razriješio dotadašnjeg prvog čovjeka te službe Zorana Kujovića. Predsjednik Opštine Kolašin je, kako piše u obrazloženju odluke Višeg suda, kasnije platio Matoviću stručno osposobljavanje u iznosu od 446 eura iz budžetskih sredstava.

U odluci sutkinja Suzana Mugoša podsjeća da je jedan od uslova iz Javnog poziva Policijske akademije u Danilovgradu za prijem polaznika za stručno osposobljavanje za zanimanje komunalni policajac/policajka stalni radni odnos na tim poslovima.

Bulatović je, zatim, piše u presudi, Matovića rješenjem 5. decembra 2018. godine postavio za v.d. načelnika Komunalne policije, protivno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi. Takođe, kako je obrazloženo, predsjednik Opštine pritom nije sproveo postupak “da za v.d. odredi lokalnog službenika iz organa lokalne uprave, stručne službe, odnosno, posebne službe...”.

Konstatuje i da je “nesumnjivo utvrđeno” da je Bulatović “svjestan svog djela i njegove zabranjenosti, čije je izvšenje htio, protivpravnim iskorištavanjem svojeg službenog položaja pribavio korist Matoviću”.

U svojoj odbrani, tokom javnog pretresa, predsjednik Opštine Kolašin je, kako piše u obrazloženju odluke, naveo da se ne osjeća krivim i da je radio u najboljem interesu građana. Kazao je i da je iznos, uplaćen iz budžetskih sredstava za obuku Matovića, vratio od svog novca i na taj način obeštetio Opštinu.

”Objasnio je da je tačno da su s računa Opštine platili kurs za Matovića, jer su ga tako savjetovali njegovi saradnici, s obzirom da nije pravnik, pa mu procedure nijesu bliske... Na pitanje specijalnog tužioca, optuženi je odgovorio da, kada je u prijavi za pohađanje kursa, naveo da Matović obavlja poslove u komunalnoj policiji, nije mislio da čini krivično djelo. Tako su ga, rekao je, saradnici informisali i rekli da je to jedini način da Matović ode na taj kurs”, piše u odluci Višeg suda.

Bulatović je kazao i “da nije popunjavao prijavu, već su to činili njegovi saradnici, ali da je tačno da je potpisao prijavu”. Kazao je i da se “u toj, kao i u mnogim drugim situacijama, oslonio na rad svojih saradnika, jer je imao mnogo posla i ta materija mu nije bliska”.

Motiv za plaćanje obuke Matoviću, kazao je Bulatović sudu, bio mu je “želja da se jedan mladi čovjek edukuje”.

Predsjednik Opštine Kolašin je pred sudom tvrdio i da je Kujović pohađao isti kurs i da mu je to platila Opština.

Na čelo kolašinske Komunalne policije Kujović je izabran za vrijeme bivše lokalne vlasti (DF, SNP i SDP). Imenovan je 30. septembra 2016. godine na vrijeme od četiri godine, rješenjem tadašnje predsjednice Opštine Željke Vuksanović.

Optužni predlog protiv Bulatovića podignut je na osnovu Kujovićeve krivične prijave. Bivši načelnik Komunalne policije u prijavi je tvrdio da je razriješen Bulatovićevim rješenjem, “bez vođenja krivičnog, prekršajnog ili disciplinskog postupka kojim bi se utvrdila eventualna povreda pravnih normi”.

S druge strane, Bulatović je pred sudom kazao da je bio nezadovoljan načinom na koji je Kujović obavljao svoj posao, pa je to, navodno, bio i razlog da ga razriješi.

Predsjednik Opštine ima pravo da, protiv presude Višeg suda, izjavi žalbu Apelacionom sudu.

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae nonecerovidi aut ad mosa volor aut ut

Bonus video: