Maloljetnika sumnjiče za ubistvo psa

Pas je, nezvanično, “krvnički pretučen letvom po glavi, a zatim obješen... naočigled brojne djece”

23154 pregleda 89 reakcija 23 komentar(a)
Za mučenje i ubistvo životinje predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu, Foto: Facebook
Za mučenje i ubistvo životinje predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu, Foto: Facebook

Maloljetni M. C. (17) iz Berana osumnjiče je da je u mjestu Lugovi prije nekoliko dana ubio svog psa. To su juče “Vijestima” kazali iz Uprave policije (UP).

”Centru bezbjednosti Berane je 17. avgusta prijavljeno da je prije pet dana u mjestu Lugovi M.C. (17) iz Berana ubio svog psa. Službenci policije su postupili po prijavi i od M. C. prikupili obavještenja na okolnosti navedene prijave. O događaju je obavješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama koji je naložio da se protiv M. C. podnese krivčna prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Prema nezvaničnim informacijama, ubistvo psa dogodilo se nedaleko od igrališta u naselju Donji Lugovi. Pas je, kako je objavljeno na Fejsbuk društvenoj mreži, “krvnički pretučen letvom po glavi, a zatim obješen... naočigled brojne djece koja su se tu igrala”.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, “ko kršeći propise ubije, povrijedi ili muči životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

Iz više udruženja za zaštitu životinja ranije su podnijeli predlog za izmjene i dopune krivičnog zakonika i, uz uvođenje novih krivičnih djela, tražili i strože kazne za postojeća.

”Tražimo da se za krivično djelo ubijanje, povređivanje, mučenje ili zlostavljanje životinje, sadašnja granica od jedne godine zatvora poveća na dvije godine”, predloženo je u martu prošle godine iz udruženja Korina, sPas, Ruka-šapi i Društva za zaštitu životinja Podgorica.

D. K.

Bonus video: