I policajci na vezi sa kriminalcima?

Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nijesu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe Kavači", rekao je sagovornik "Vijesti"

67639 pregleda 308 reakcija 48 komentar(a)
Među porukama i dio koji se odnosi na planiranje napada na sutkinju Uskoković (ilustracija), Foto: Shutterstock
Među porukama i dio koji se odnosi na planiranje napada na sutkinju Uskoković (ilustracija), Foto: Shutterstock

Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmjenjivali putem kriptovane Sky aplikacije.

To je “Vijestima” saopštio izvor iz bezbjednosnih službi, navodeći da inspektori prioritetno češljaju poruke koje su razmjenjivali pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i osobe sa njima povezane, među kojima ima i onih sa policijskom značkom.

Navodno, među tim porukama dokazi su za više teških krivičnih djela, komunikacija pripadnika klanova oko međunarodnog šverca kokaina, dogovori za izvršenja krivičnih djela, kao i međusobne prepiske kriminalaca o njima suprotstavljenim ekipama.

”Jedan dio poruka odnosi se na krivčna djela počinjena u Srbiji, za koja je već optužena organizovana kriminalna grupa bliska kavačkom kriminalnom klanu. Bez obzira na činjenicu da se taj postupak vodi u Srbiji i ovdje će se provjeravati ono što je u našoj nadležnosti. Mimo toga, provjeravaće se i sve inkriminišuće poruke koje su razmjenjivali preko kriptovane aplikacije, kako bi se potkrijepile i materijalnim dokazima. Ima užasnih poruka, ali to samo pokazuje koliko su oni bili osilili, vjerujući da će njihove mračne tajne ostati nedokučive”, kazao je isti izvor.

Taj sagovornik dodao je da je među porukama koje su dobili i dio koji se odnosi na planiranje napada na sutkinju Biljanu Uskoković.

”Među prepiskama su i poruke koje su razmijenili članovi kriminalne grupe koja je mjesecima pratila sutkinju Uskoković i kovala plan kako, kada i gdje da je napadnu. Naravno, ima i onih u kojima se može pročitati da nekom funkcioneru ‘treba je**ti mater’, ali i poruka u kojima, recimo, pripadnici jednog klana razmjenjuju informacije o svojim nestalim prijateljima, maltene, kao da vode svoje istrage”, rekao je taj izvor.

On je istakao da uz podršku inostranih partnera crnogorski inspektori, koji rade na otkrivanju i sprečavanju najtežih krivičnih djela, pokušavaju da sklope mozaik i procesuiraju sve za koje imaju dokaze, potkrijepljene i ponekim priznanjem krivičnog djela jer su se u međusobnoj komunikaciji kriminalci hvalili jedni drugima.

”Osim na njima, fokus je na korumpiranim policajcima koji su sarađivali sa njima i taj dio je prioritetan. Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nijesu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe ‘Kavači’. Ta istraga vodi se po nalogu Biroa za operativnu koordinaciju, koji je tražio da se utvrdi njihovo eventualno učešće u zaštiti te organizovane kriminalne grupe i njihovim prljavim poslovima”, rekao je sagovornik “Vijesti.

SKY ECC

Šifrovana komunikaciona mreža “Sky ECC” koju su dominantno koristili kriminalci “provaljena” je i ugašena početkom 2021. godine, a za to je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu poruka.

Belgijska policija je u završnici te akcije - 9. marta, isključila sa mreže server ECC, zaplijenila ga i uhapsila 48 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Prema njihovoj istrazi, oko 171.000 telefona bilo je opremljeno “Sky ECC” aplikacijom, objavilo je tada tužilaštvo Belgije.

Tužioci su tada saopštili i da su, nadgledajući šifrovane poruke, uspjeli da spriječe desetine planiranih zločina, uključujući otmice i ubistva.

U julu prošle godine evropska policija provalila je drugu šifrovanu komunikacionu mrežu - “EncroChat” i nadgledali su kriminalce dok su planirali isporuke droge, poslove s oružjem i atentate.

Da je kriptovana komunikacija postala nemoguća pokazuje i međunarodna policijska akcija “Trojanski štit” u kojoj je početkom juna uhapšeno više od 800 ljudi.

Evropska policijska služba (EUROPOL) tada je saopštila da je ta akcija protiv organizovanog kriminala izvedena nakon dešifrovanja kriptovane komunikacije između kriminalnih grupa i da su hapšenjima spriječili više od stotinu likvidacija.

Iz EUROPOL-a je tada saopšteno da su FBI, holandska Nacionalna policija i švedska Policijska uprava u saradnji sa američkim Upravom za borbu protiv droge (DEA) i policijama 16 drugih zemalja uz njihovu podršku izveli najveću operaciju u borbi protiv “šifriranih kriminalnih aktivnosti”.

Operaciju nazvanu “Trojanski štit” istražitelji su počeli još 2019. godine, kada je Američki savezni biro u koordinaciji s australijskim policijskim snagama strateški razvio i tajno upravljao aplikcijom za kriptovanu komunikaciju ANOM, koju koristi više od 12.000 osoba iz više od 300 kriminalnih organizacija, koje djeluju u preko sto država, saopštili su iz EUROPOL-a.

Bonus video: