Smrtonosni milioni od šverca

Njujork tajms o švercu cigareta iz Slobodne zone Luke Bar

14338 pregleda 7 komentar(a)
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Slobodna zona Bara, poput sličnih područja u Dubaiju i drugim lukama, prvobitno je trebala pomoći da postane centar za pretovar, izbjegavajući dugotrajne carinske procedure za robu namijenjenu za daljnji transport. Umjesto toga, postala je utočište krijumčara, objavio je Njujork tajms.

U tekstu naglašavaju da je Crna Gora sada kaže da je odlučna u namjeri da zaustavi šverc cigareta, ali i da je to opasan posao.

”Pušenje ubija, ali milioni cigareta koji su kliznuli kroz betonska skladišta glavne crnogorske luke na Jadranskom moru bili su posebno smrtonosni. Dug spisak novinara i istražitelja izgubio je živote, kao i kriminalci uključeni u ilegalnu trgovinu cigaretama koja je, uz prikriveni blagoslov Sjedinjenih Država, bila velika industrija za Crnu Goru od balkanskih ratova 1990-ih. Sada Crna Gora kaže da je odlučna u namjeri da ugasi trgovinu švercom”, prenosi NYT.

”Svi su znali šta se dešava, ali niko nije htio to dotaknuti”, rekao je njihovom novinaru potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednost Dritan Abazović.

Rekao im je, kako piše, da su svi govorili o krijumčarenju, ali da niko ništa nije uradio: “Uključujući međunarodnu zajednicu...Kad ne želite nešto učiniti, uvijek kažete da nema alternative”.

U tekstu se konstatuje i da su evropske zemlje izgubile milijarde dolara prihoda od poreza jer su cigarete, i prave i krivotvorene, uskladištene u jadranskoj luci Bar prevožene iz Crne Gore na zapad uz pomoć falsifikovane dokumentacije.

Abazović je za NYT rekao i da je dobijao prijetnje smrću zbog svojih napora protiv krijumčarenja:

”Ovo je vrlo opasan posao”.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

NYT ističe da je jedan od razloga zašto je šverc cigareta toliko dugo opstao netaknut taj što ga je štitio, pa čak i kontrolisao dugogodišnji lider zemlje Milo Đukanović, koji je prvi put postao premijer 1991. godine u Jugoslavija, čiji je dio bila i Crna Gora.

Đukanović im je rekao da je u vezi šverca cigareta bilo “puno preuveličavanja”.

”U početku saveznik nacionalističkog vođe Srbije Slobodana Miloševića - koji je kasnije optužen za genocid i umro u ćeliji u Hagu 2006. gospodin Đukanović se početkom devedesetih okrenuo protiv gospodina Miloševića, postavši miljenik Zapada. Bio je posebno blizak Sjedinjenim Državama, koje su tolerisale švercerske aktivnosti kojima je zarađen novac koji je pomogao učvrstiti poziciju crnogorskog lidera prema Srbiji”, piše NYT.

NYT podsjeća na nedavnu izjavu bivšeg američkog ambasadora državne zajednice Srbije i Crne Gore Vilijama Montgomerija - da su tada okrenuli glavu i odlučili da ne vide šverc:

”Svi su znali šta se dešava, ali mi smo to dozvolili jer je Đukanoviću donio novac koji je trebao protiv Miloševića”, rekao je Montgomeri tada hrvatskom Nedjeljniku.

On je odbio da o tome razgovara sa novinarom NYT.

”Uvjerili su ljude da je ovo državni posao. Progurali su priču da je novac od šverca namijenjen za penzije i državu”, rekao im je Abazović dodajući da to nije istina: “Oni su krali ovaj novac iz zemlje”.

Abazović im poručio i da će nova vlada pokušati identifikovati odgovorne za nerasvijetljena ubistva iz prošlosti, koja bi mogla biti djelo “duvanske mafije”, ali je dodao: “Ljudi povezani sa krijumčarenjem izuzetno su jaki”.

Taj list prenosi da je krijumčarenje cigareta u početku bilo usmjereno na Italiju, gdje su tamošnji gangsteri udružili snage s crnogorskim krijumčarima kako bi gliserima prebacili cigarete preko Jadrana, ali da se posljednjih godina prebacila na druga odredišta širom Evrope i Bliskog istoka.

Bonus video: