saslušani u Specijalnom tužilaštvu

Brkovićima i Popoviću zadržavanje do 72 sata

Brkovići i Popović se sumnjiče da su preko firmi čiji su vlasnici prilikom privatizacije i reorganizacije počiili brojne malverzacije i na taj način oštetili HTP Boka za više miliona eura

26471 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković

Biznismenu Draganu Brkoviću, njegovim sinovima Borisu i Bojanu i izvršnom direktoru kompanije "Vektra" Miliću Popoviću nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu određeno je zadržavanje do 72 sata.

Brkovići i Popović se sumnjiče da su preko firmi čiji su vlasnici prilikom privatizacije i reorganizacije počiili brojne malverzacije i na taj način oštetili HTP Boka za više miliona eura.

Boris Brković
Boris Brkovićfoto: Luka Zeković

Nakon isteka zadržavanje biće privedeni sudiji za istragu koji će odlučivati da li će im odrediti pritvor ili će se u daljem postupku braniti sa slobode.

Tužioci su ispitivali kako je Brković prije 14 godina kupio HTP “Boka”, ali i da li je nakon što je njegova uprava dovela preduzeće do bankrota, sprovođenjem stečaja kroz reorganizaciju krčmio imovinu firme i iz nje pozajmicama izvlačio novac, dok bivši radnici još nijesu naplatili potraživanja.

Bojan Brković
Bojan Brkovićfoto: Luka Zeković

SDT je ispitivao i kako je dio imovine “Vektra Boka” u reorganizaciji prodat za 6.740.680 eura, od čega je najveći dio novca po osnovu pozajmica prenesen na “Vektra Investments”, drugu kompaniju Dragana Brkovića.

Nakon što je kupio HTP “Boka”, kao prvorangirani ponuđač na tenderu za prodaju državnih 59,4 odsto akcija. Brković se u decembru 2007. obavezao da će u naredne tri godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona eura, najavljujući još 14.000.000 eura investicije.

Neposredno uoči potpisivanja ugovora Brković je od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto u HTP “Boka”, što mu je sa akcijama koje je kupio od države omogućilo da u tom preduzeću ostvari kontrolu sa oko 92 posto vlasništva.

Milić Popović
Milić Popovićfoto: Luka Zeković

Obavezao se da ulaganja počne najkasnije do 1. oktobra 2008. ali Brković ni te, ni narednih godina nije investirao u jedno od najprepoznatjivijih hotelskih preduzeća. Uprkos tome, nakon tri godine, umjesto raskida ugovora, aneksom je dobio produžetak investicionog perioda.

Privredni sud uveo je stečaj 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema CKB.

U decembru 2015. izglasan je Plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP faktoringa postupak je trajao još godinu.

Planom reorganizacije predviđeno je da se prodajom dijela obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova, najvećim dijelom prodajom imovine.

Zbog svih malverzacija i štete koju su pretrpjeli bivši radnici te hercgenovske firme, njih 78 predalo je krivičnu prijavu tužilaštvu zbog Plana reorganizacije preduzeća, za koji tvrde da se sprovodi na njihovu štetu.

U petočlanom stručnom timu, koji je bio zadužen za poslovanje preduzeća u toku sprovođenja Plana reorganizacije bili su Milić Popović, Ranko Grbavac i Boris Brković sa mjesečnim naknadama od po 2.000 eura, kao i Dragan Spalević i advokatica Snežana Jović sa mjesečnim naknadama od po 1.500 eura.

Nekadašnji potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i predsjednik Savjeta Vujica Lazović, u februaru 2008. godine je saopštio da je procedura privatizacije HTP “Boka” sporvedena zakonito i ocijenio je uspješnom. Prema podacima iz arhive, tender je raspisan na osnovu plana privatizacije iz 2006. koji je potpisao tadašnji premijer Milo Đukanović, koji nije bio na toj poziciji kada je potpisivan privatizacioni ugovor.