Vuković podnio krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog zloupotrebe službenog položaja

Pojasnili da je došlo do razlike između broja prodatih karata za korišćenje javnog prevoza i uplaćenih novčanih sredstava po ovom osnovu

23039 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Vuković, Foto: Savo Prelević
Vuković, Foto: Savo Prelević

Gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković podnio je prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog zloupotrebe službenog položaja, saopšteno je iz PG Biroa.

Oni su pojasnili da je redovnom kontrolom funkcionisanja Sistema elektronske karte utvrđeno da je došlo do razlike između broja prodatih karata za korišćenje javnog prevoza i uplaćenih novčanih sredstava po ovom osnovu.

Dodaju da je to urađeno zahvaljujući programu koji omogućava preciznu kontrolu prodaje i naplate karata za korišćenje javnog prevoza, kao i svih koji su dio ovog sistema – od šaltera do autobuskih prevoznika.

Glavni grad je, ističu, odmah po prijemu obavještenja od strane lica koja su zadužena za kontrolu sistema, naložio Službi za unutrašnju reviziju da izvrši kontrolu poslovanja.

"Nakon sprovedene procedure Službe za unutrašnju reviziju, potvrđena je naša sumnja da postoji manjak novčanih sredstava prihodovanih po osnovu prodaje elektronskih karata za javni prevoz. Nakon prijema zvaničnog nalaza Službe za unutrašnju reviziju, gradonačelnik Glavnog grada je podnio prijavu za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju, iz člana 272 stav 2 Krivičnog zakona Crne Gore, protiv nepoznatog učinioca krivičnog djela", navodi se u saopštenju.

Služba za unutrašnju reviziju će, dodaju, u narednom koraku dati preporuku na koji način će se, a do okončanja postupka, nadoknaditi nedostajuća sredstva.

"Sistem elektronske karte je potvrdio da je efikasan kontrolni mehanizam, zahvaljujući kojem se u svakom trenutku može utvrditi način raspolaganja sredstvima Glavnog grada, odnosno svih njegovih građana", pojasnili su iz PG Biroa.

Ovaj sistem im je, kako kažu, na precizan način omogućio uvid u poslovanje prevoznika koji obavljaju javnu funkciju, "što je pomoglo prilikom kreiranja novog modela javnog prevoza, a čiju implementaciju očekujemo u narednom periodu"

"Koristimo priliku da informišemo građane da Sistem elektronske karte funkcioniše uredno, te da su dužni, kao i do sada, platiti samo kartu koja sadrži QR kod i mjesečne karte preuzete na šalteru Glavnog grada. Reakcijom na gorepomenuti događaj, još jednom dokazujemo da u Glavnom gradu, kao i svim njegovim preduzećima, organima i službama, postoji nulta tolerancija na svako postupanje koje je protivno zakonu", saopštili su.

Istakli su da do okončanja postupka Glavni grad nema pravo da daje dodatne informacije, a da će ishod istrage biti zvanično saopšten.

Bonus video: