U Podgorici uhapšena međunarodno tražena osoba i izručen državljanin CG osumnjičen za stvaranje kriminalne organizacije

Kako su naveli, službenici Uprave policije su u Podgorici uhapsili međunarodnu traženu osobu I.B. (58), državljanina Srbije, a danas su realizovali i izručenje crnogorskog državljanina A.J. (26) iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru

22402 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

U Podgorici je uhapšena međunarodno tražena osoba i realizovano je izručenje crnogorskog državljanina osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo u pokušaju, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su naveli, službenici Uprave policije su juče, 6. septembra, u Podgorici uhapsili međunarodnu traženu osobu I.B. (58), državljanina Srbije.

"I.B. se potražuje na osnovu međunarodne potjernice NCB Interpol-a Visbaden radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela pronevjera novčanih naknada za izvršen rad, prevara na štetu države i prevara, po Krivičnom zakoniku Savezne Repuublike Njemačke", navodi se u saopštenju.

Ova osoba se, kažu iz UP, sumnjiči da je u periodu od 2018. do maja 2021. godine u njemačkim gradovima Majnc, Frankfurt i Bad Minder, kao član organizovane kriminalne grupe, obavljao nelegalno finansijsko poslovanje i utaju poreza, čime je ova kriminalna grupa prouzrokovala ukupan gubitak poreza na promet u visini iznosa od 1.941.243 eura na štetu budžeta Savezne Republike Njemačke.

Hapšenju je prethodila istraga ciljanog traganja sprovedena od strane službenika Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL Europol SIRENE, sa Kancelarijom oficira za vezu Savezne kriminalističke policije Njemačke i Timom za ciljano traganje – FAST Njemačka, a I.B. je određen ekstradicioni pritvor od strane sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Službenici Uprave policije su danas realizovali i izručenje crnogorskog državljanina A.J. (26) iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru.

"A.J. je lišen slobode u Banja Luci, 3. avgusta u zajedničkoj i koordiniranoj aktivnosti službenika Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije Crne Gore i policijskih sluzbenika Državne agencije za istrage i zaštitu i MUP-a Republike Srpske - Bosna i Hercegovina, a sprovodeći aktivnosti ciljanog traganja i razmjene operativnih podataka putem međunarodne operativne policijske saradnje", saopštili su oni.

Kazali su da se A.J. potražuje po potjernici NCB Interpol-a Podgorica radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo u pokušaju.

"Osnovano se sumnja da je A.J. tokom jula i avgusta 2018. godine u Baru i Budvi, kao član kriminalne grupe koju su još sačinajvala lica A.O., E.N., D.C., D.M., E.C., M.N., i drugi u granicama svoje odgovornosti, učestvovao u izvršenju teškog krivičng djela - teško ubistvo izvršeno u pokušaju na štetu lica J.Đ", navodi se u saopštenju UP.

Bonus video: