Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice okrivljenog Lakovića

Laković se tereti da je dio organizovane kriminalne grupe Nikice Todorović i Damjana Vukašinovića, koja je iz Južne Amerike prokrijumčarila kokain u portugalsku luku Porto

9548 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Sporazum o priznanju krivice koji je okrivljeni Milovan Laković iz Podgorice, zaključio sa specijalnim državnim tužilaštvom, za učešće u švercu 840 kilograma kokaina, Viši sud u Podgorici je prihvatio.

Prema tom sporazumu, okrivljeni je prihvatio kaznu zatvora od 10 mjeseci, kao i da u državni budzet uplati 20.000 eura na ime novčane kazne i 30.000 eura u humanitarne svrhe. Sutkinja Vesna Pean će u ovom predmetu donijeti presudu u zakonskom roku.

Laković se tereti da je dio organizovane kriminalne grupe Nikice Todorović i Damjana Vukašinovića, koja je iz Južne Amerike prokrijumčarila 840 kilograma kokaina u portugalsku luku Porto. Specijalno tužilaštvo je optužilo Lakovića da je po nalozima i uputstvima Todorovića, u svom lokalu u Podgorici komunicirao sa ostalim članovima organizacije.

Kao pripadnici ove grupe, pored Lakovića, označeni su Dragana Prostran, Zarina Karkelja, Jovan Ercegović, Darko Giljača, Ranko Stojović, Milica Bukilić, Radoje Radulović i još dvije osobe koje su procesuirane u inostranstvu.

Viši sud je početkom februara prihvatio sporazume Prostran, Karkelje, Jovana Ercegovića i Giljače kojim su priznali članstvo u kriminalnoj organizaciji u zamjene za zatvorske i novčane kazne.

Karkelja i Prostran su u zamjenu za priznanje sa specijalnom tužiteljkom Mirom Samardžić dogovorile po pola godine kućnog zatvora i da plate po 1.000 eura na ime novčane kazne dok su Ercegović i Giljača pristali na zatvorske kazne u trajanju od 12 mjeseci i da uplate po 3.000 eura na ime kazne.

Prema navodima optužnice, Todorović i Vukašinović su početkom marta 2018. godine, kako se osnovano sumnja, organizovali kriminalnu organizaciju, čiji je plan bio da djeluje na međunarodnom nivou radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ercegović je čuvao i prenosio kriptovane telefone, rezervisao kupovinu rezervnog nautičkog uređaja za brod kojim će se pratiti tok realizacije kriminalnog plana.

Bonus video: