Udario u ogradu, saputnik stradao

Održano ročište na kojem se razmatrala opravdanost optužnice protiv Novaka Pedovića

5681 pregleda 3 komentar(a)
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

U podgoričkom Višem sudu juče je održano ročište na kojem se razmatrala opravdanost i zakonitost optužnice koju je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo protiv Novaka V. Pedovića (30) iz Kotora, zbog krivičnog djela - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Kako se navodi u optužnici više državne tužiteljke Ane Radović, okrivljeni Pedović se 13. maja 2021. godine, upravljajući vozilom “golf”, pod dejstvom alkohola, nije pridržavao saobraćajnih propisa, pa je udario u ogradu van puta.

Usljed ovakvih propusta, piše, saputnik u njegovom vozilu Jovan Šćekić, zadobio je teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo u Specijalnoj bolnici u Risnu 17. maja.

Pojašnjava se da se saobraćajna nesreća dogodila oko 19.40 časova, u mjestu Kavačko polje kod Kotora - na magistralnom putu iz pravca Tivta prema Budvi, a da je okrivljeni upravljao vozilom registarskih oznaka CT AT 158.

U tužilačkom aktu piše da je Pedović automobilom upravljao pod dejstvom alkohola - u organizmu je imao najmanje jedan, a najviše 1,72 promila apsolutnog alkohola u krvi.

”Vozilo u kretanju nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od te ivice da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i na stanje i karakteristike puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i ne izlaže sebe opasnosti. Usljed ovakvih propusta je vozilom skrenuo udesno van kolovoza, udarivši u ogradu, usljed čega se vozilo destabilizovalo i udarilo u betonski stub ograde. Okrivljeni je u odnosu na težu posljedicu - nastupanje smrti kod oštećenog Šćekića, bio svjestan da njegovim radnjama takva posljedica može nastupiti, ali je olako držao da do toga neće doći”, navodi se u optužnici.

U tužilačkoj istrazi, okrivljeni je rekao da je 12. maja, u svojoj kući, popio šest limenki piva od pola litra, ali da se nije osjećao pijanim.

Bonus video: