Nastavljeno suđenje Lalatoviću: Svjedoci uticali na optuženog da odustane od prljavih igara

Svjedok Savo Lipovina je ispričao u sudu da mu je u Istražnom zatvoru Peko Đ., pričao da će na namjesti robiju Markoviću i Božoviću, da su ubili Vuletića, te da je uzeo 60.000 eura

10518 pregleda 0 komentar(a)
Lalatović, Foto: Jelena Jovanović
Lalatović, Foto: Jelena Jovanović

Saslušanjem svjedoka Janka Vukadinovića, Sava Lipovine i Saše Borete, je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Vuku M. Lalatoviću, Andriji S. Markoviću i Milošu M. Božoviću, optuženi za ubistvo Ranka Vuletića 01. avgusta 2019. u Nikšiću.

Optužnicom je predstavljeno da je Lalatović počino krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok su Marković i Božović umišljajno podstrekli okrivljenog Lalatovića da iz koristoljublja ubije Vuletića.

Svjedok Janko Vukadinović je kazao da se u pitvoru nalazi od marta 2018. Godine.

Naveo je da je Lalatovića i Markovića upoznao u Istražnom zatvoru.

“U šetnji u zatvorskom krugu sam izlazio zajedno sa Lalatovićem. Rekao mi je da je imao problem sa Vuletićem, te da ga je pratio “audijem”. Rekao mi je da je imao dogovor sa Peko Đikanovićem, /koji je preminuo početkom maja 2021. godine/, da “uvali” neke momke da su ubili Vuletića, i da će za to da dobije 60.000 eura. To se odnosi na Markovića i Božovića. Odgovorio sam da to ne treba da radi, već da sam “odrobija” kao momak ovo što je napravio. Rekao sam da ne treba da uvaljuje druge ljude. Osim ovoga, Lalatović mi je pričao o nekim listicama, i da je bio dogovor sa Pekom da napiše neke listice, a da mu Peko diktira sadržinu, ali mi nije rekao šta bi trebalo da bude njihova sadržina. Protivio sam se svemu ovome. Nikada ja, Lalatović i Saša Boreta, koji je došao u moju sobu u pritvoru, nismo dodavali listice Peku Đikanoviću. O ovome što mi je Lalatović ispričao dok smo se nalazili na šetnji, a bili smo sami, nisam nikome pričao u zatvoru”, izjavio je Vukadinović, na čije svjedočenje nije bilo primjedbi.

Svjedok Saša Boreta rekao je da je bio zajedno sa Lalatovićem na zatvorskoj šetnji, dodajući da Lalatović više družio sa Vukadinovićem.

“Vuk Lalatović je pominjao Peka Đ., ili mi je taj njihov razgovor prenio Vukadinović, tako mi je ostalo u sjećanju. Sjećam se da mi je pominjao da Vuk hoće kao da pomogne Peku da smanji kaznu, sa pominjanjem Markovića i ovog drugog. To je bila prljava konstrukcija. Vukadinović je reagovao, govoreći da to nije u redu i odvraćao je Lalatovića od toga. Janko mi je govorio za svu tu priču u vezi ubistva Vuletića, da hoće da uvale Markovića i Božovića. Lalatović je odustao od svega toga kada je pročitao na nekom portalu šta da je Peko Đ., govorio za njega. Vukadinović je uticao na njega da ne treba da se bavi tim prljavim poslom. Nikada ja, Vukadinović i Lalatović nismo bilo kakve listice dodavali Peku Đ. To se nikada nije desilo”, izjavio je Boreta.

Svjedok Savo Lipovina je ispričao u sudu da mu je u Istražnom zatvoru Peko Đ., pričao da će na namjesti robiju Markoviću i Božoviću, da su ubili Vuletića, te da je uzeo 60.000 eura.

Objasnio je da se nalazio na prozoru sobe na prvom spratu Istražnog zatvora kada mu je Peko ovo govorio.

“Rekao je da je uzeo pare od naših neprijatelja. Tražio je da svjedočim u njegovu korist protiv Vuletića. Odgovorio sam da neću da svjedočim kao Dačo Kontić, jer nijesam narkoman da uzimam pare. Rekao sam da ja nemam neprijatelje. Peko mi je tada kazao da će Lalatović da ispriča sve što mu on kaže, jer ga je tukao dok su zajedno bili u sobi”, izjavio je Lipovina.

Tužilac, advokati odbrane i okrivljeni nisu imali primjedbi na sva tri svjedočenja.

Prema navodima optužnice okrivljeni Marković i Božović su okrivljenom Lalatoviću obećali novčanu nagradu za ubistvo Vuletića. Okrivljeni Vuk Lalatović je 01.08.2019. oko 10 sati u Njagoševoj ulici u Nikšiću iz koristoljublja ubio Viuletića.

Prvo je tražio da se sa njim sretne, kada mu se pretstavio i ttražio da sami prošetaju i porazgovaraju, da bi, kada su se odvojili i kada su došli ispred prodavnice, iznenada izvadio pištolj ''crvena zastava'', koje je neovlašćeno držao i u Vuletića ispalio šest hitaca posle čega je natupila smrt. Marković je optužen za teško ubistvo putem potstrekavanja, a Božović teško ubistvo putem podstrekavanja i pomaganja”, piše u optužnici.

Suđenje se nastavlja 10. novembra.

Bonus video: