Kako se došlo do cifre od 5.576.000 eura

Vještak građevinske struke saslušan u nastavku suđenja Gardaševiću, optuženome za zloupotrebu ovlašćenja prilikom privatizacije hotela As

5461 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Vještak građevinske struke Aleksandar Rakočević saopštio je juče da je imao uvid u izvještaj u kojem piše da je u rekonstrukciju hotela As uloženo 5.576.000 eura, ali da ne zna kako su članovi Komisije za praćenje izvršenih ulaganja došli do te cifre.

To je saopštio u nastavku suđenja Neđeljku Gardaševiću, optuženom za zloupotrebu ovlašćenja u privredi prilikom privatizacije tog hotela u Perazića dolu.

Vještak je pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Biljana Uskoković, između ostalog kazao da je imao uvid u izvještaj Komisije za praćenje izvršenih ulaganja u rekonstrukciju hotela.

”U tom izvještaju piše da je uloženo 5.576.000 eura, ali nisam mogao da dođem do podatka kako su došli do tog iznosa. Prilikom izrade svog nalaza imao sam uvid u ovaj izvještaj komisije Vlade Crne Gore, vezano za praćenje izvršenog ulaganja u rekonstrukciju hotela ‘As’. Moje vještačenje se svodilo da sam uzeo u obzir privremene situacije - fakture i došao do cifre da je uloženo 4.541.115 eura. Prihvatio sam te situacije takve kakve jesu. Nisam išao na teren da provjerevam da li su radovi izvršeni. Vještačio sam prema naredbi Specijalnog državnog tužilaštva, a to se odnosilo na aneks ugovora od 1. novembra 2013. godine i izvršene radove nakon tog datuma, pa do dobijanja naredbe. Svi radove izvršeni prije toga roka, za mene nijesu relevantni jer se ti radovi odnose na neke druge ugovore. Što se tiče izvještaja komisije, moguće je da su oni uračunali i neke prethodne radove, ali se ti radovi ne tiču aneksa ugovora”, izjavio je vještak Rakočević.

Advokat Miloš Komnenić u cjelosti je prigovorio njegovom nalazu.

”Ovakvim izjašnjenjem vještak je potvrdio da je ovo dokazno sredstvo irelevantno za ovaj krivični postupak. Posebno što je vještak građevinske struke ovdje postupao kao vještak finansijske struke. Pribavio je 21 fakturu, bez izlaska na teren, bez uvida u građevinske knjige, naravno postupajući po nalogu tužilaštva”, tvrdio je branilac okrivljenog Gardaševića.

Vještak je dodao da je vještačio po naredbi tužilaštva, kao i da nije radio procjenu već vrijednost izvedenih radova.

Naveo je da se hotel “As” rekonstruiše više od deset godina.

”Ja ne znam koji su radovi urađeni od početka, koji su zidovi uređeni prije a koji poslije 2013. Radi se od periodu od 16-17 godina. Nisam mogao da procijenim koliko je radova izvedeno, jer je nemoguće izvršiti parcijalno vještačenje. Tek nakon vještačenja od prvog dana može se utvrditi koliko je radova izvedeno po određenim fazama. Nisam izlazio na teren, već sam dao nalaz na osnovu dokumentacije koju mi je dostavilo tužilaštvo”, naveo je vještak.

Državna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu Zorica Milanović, istakla da se u naredbi za vještačenje jasno navodi da vještak može izaći na teren ukoliko se ukaže potreba, kao i da pribavi i dodatnu dokumentaciju.

Tako da, rekla je, ne stoje primjedbe odbrane da se bavio ekonomsko-finansijskim vještačenjem.

Advokat Vuksanović je dodao da je odgovornost tužioca veća, jer je prihvatila takav nalaz i na osnovu njega podigla optužnicu.

Vještak Rakočević je pojasnio da je procijenio da ne treba da izlazi na teren.

U optužnici se između ostalog navodi da je bankarsku garanciju izdala Sberbanka iz Moskve, a Gardašević je njom garantovao investicije od 50 miliona eura za rekonstrukciju hotela AS.

Iz Sberbanke u Moskvi saopšteno je da kompaniji “Montena invest” sa Kipra nikada nijesu izdali garanciju u iznosu od tri miliona eura eura, čime je ova kompanija, kako se navodi u optužnici, pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu na štetu državnog budžeta.

Iznoseći odbranu na suđenju sudskog procesa okrivljeni Gardašević je negirao da je kao predsjednik Borda direktora kompanije “Montena Invest” sa Kipra ponudio nevalidnu bankarsku garanciju od tri miliona eura prilikom privatizacije Hotela As u Perazića dolu.

Bonus video: