Filipović prijetio da će izvaditi oko i ubiti se policijskim pištoljem

Službena zabilješka o ponašanju bivšeg boksera Boška Filipovića nakon hapšenja u Budvi

26518 pregleda 28 reakcija 17 komentar(a)
Filipović govorio da novinare treba pobiti, Foto: Youtube
Filipović govorio da novinare treba pobiti, Foto: Youtube

Božidar Filipović je nakon hapšenja odbijao da primi rješenja o zadržavanju, govoreći da će sebi da izvadi oko, da skoči sa prozora i da se ubije...

To piše u službenoj zabilješci Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, sačinjenoj nakon hapšenja tada osumnjičenog za ugrožavanje sigurnosti novinarke Milke Tadić Mijović, 17. avgusta u Petrovcu.

U tom dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da Filipović, osim rješenja o zadržavanju, nije omogućio ni da mu se uruči rješenje o postavljenju branioca po službenoj dužnosti...

”Ali je osumnjičeni odbio prijem označenih rješenja, govoreći da će da izvadi sebi oko, da će da skoči sa prozora, da će od policijskih službenika da uzme pištolj da se njime ubije, da ima pravo na jedan poziv u kojem će svom sinu reći da je tužiteljka Anđa Radovanović kriva što se on ubio i da će tužiteljki vrlo brzo, koliko je danas, stići glas da se on ubio”, navodi se u spisima tužilaštva.

U istom dokumentu piše da je osumnjičeni odbio ukazivanje medicinske pomoći, nakon što se prethodno požalio na zdravstveni problem i da je nakon toga udaljen iz prostorija tužilaštva.

Taj pedesetšestogodišnji Petrovčanin osuđen je prekjuče na tri mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti direktorice Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore - Tadić Mijović.

Tu odluku donijela je sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić.

Punomoćnik oštećene, advokat Aleksandar Đurišić u završnim riječima ocijenio je da je dokaznim postupkom nesumnjivo utvrđeno činjenično stanje, odnosno dokazano da su ostvareni elementi bića krivičnog djela koje se optužnim predlogom Filipoviću stavlja na teret.

”Iskaz oštećene Tadić Mijović u potpunosti potvrđuje svjedok Radović (Miloš). I da nije tako, činjenica je da je oštećena neporočna, bez krivičnog dosijea i bavi se društveno-korisnom javnom djelatnošću koja ponekad izaziva pažnju. U konkretnoj pravnoj stvari neistina je da je pisala tekst na koji se okrivljeni poziva u svojoj odbrani kao povod ovog događaja”, kazao je Đurišić.

Đurišić je tada potencirao otežavajuće okolnosti: “Smatramo da su dvije osnovne - njegovo (Filipovićevo) nepriznavanje djela i neiskreno odnos sa jedne strane, a sa druge povrat u konkretnoj pravnoj stvari, čak i specijalni, što se vidi iz izvoda kaznene evidencije”.

Filipović, bivši bokser koji je u policijskoj evidenciji označen kao bezbjednosno interesantno lice, uhapšen je sredinom avgusta u Petrovcu, nakon što je verbalno napao novinarku i zaprijetio joj.

Taj pedesetšestogodišnjak ni u jednoj fazi postupka nije priznao krivicu, već je tvrdio da je pokušavao da novinarku zaštiti od verbalnog napada izvjesne osobe u trenutku dok se parkirala.

Nedugo nakon incidenta, Tadić Mijović ispričala je “Vijestima” kako ju je ta osoba bez povoda verbalno napala na parkingu u Petrovcu, najprije je optužujući da je loše parkirala automobil.

”Taj čovjek je prišao autu i počeo da govori kako sam se, navodno, pogrešno parkirala. Nakon toga, kada je vidio o kome je riječ, krenuo je da psuje i prijeti kako će da mi izbuši sve četiri gume, prijetio novinarima ‘Vijesti’ i ponavljao kako ja i kolege svašta pišemo protiv škaljaraca. Vikao je i govorio kako ja pišem svašta za škaljarce i to bez dokaza, da novinari sve lažu i da pišemo protiv Mila (Đukanovića) bez dokaza. Govorio je kako nas sve treba pobiti”, ispričala je Tadić Mijović.

Filipovića su budvanski policajci hapsili u ljeto 2018. godine zbog sumnje da je u jednom petrovačkom kafiću vitlao pištoljem i prijetio osoblju i gostima.

Krajem te godine u zatvoru je prijetio advokatima koju su ga u tom procesu zastupali - Zoranu Piperoviću i Damiru Lekiću i njihovim porodicama.

Prethodno je, pisali su mediji, došao iz Beograda, nakon što je uspio da skine nanogicu i pobjegne iz kućnog pritvora u kojem je bio po odluci tamošnjeg suda.

I u Srbiji je hapšen, od čega jednom zbog prijetnji predsjedniku te države Aleksandru Vučiću i tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

Bonus video: