SDT: Injac vrši pritisak od kad je pozvana da da izjavu

Iz SDT su rekli da su postupajući po krivičnim prijavama koje su im podnijete 23. marta i 13. aprila ove godine, protiv Injac, formirani spisi predmeta i da je započet postupak izviđaja, u kojem su kako navode prikupljeni određeni podaci i dokumentacija u vezi sa navodima podnijetih krivičnih prijava

11794 pregleda 28 reakcija 13 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi SDT, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi SDT, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) saopštilo je danas da jučerašnju izjavu ministarke odbrane Olivere Injac "cijene kao još jedan bezuspješan pokušaj pritiska na rad SDT".

Oni tvrde da taj pritisak traje od kada je Injac, kako kažu pozvana da da izjavu u SDT.

Rukovodilac SDT, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potpisao je ranije zahtjev za skidanje imuniteta Injac radi vođenja krivičnog postupka za zloupotrebu položaja.

Povezani članci

14. Oktobar 2021.

SDT traži skidanje imuniteta Injac

Injac je povodom toga juče saopštila da mjesecima trpi pritiske specijalne tužiteljke Lidije Mitrović, te da joj je čast što je goni tužilac bivše vlasti.

Iz SDT su rekli da su postupajući po krivičnim prijavama koje su im podnijete 23. marta i 13. aprila ove godine, protiv Injac, formirani spisi predmeta i da je započet postupak izviđaja, u kojem su kako navode prikupljeni određeni podaci i dokumentacija u vezi sa navodima podnijetih krivičnih prijava.

"U toku izviđaja postupajuća specijalna tužiteljka pozvala je prijavljenu O.I. radi prikupljanja potrebnih obavještenja u svojstvu građanina za 04.05.2021.godine, kojom prilikom je prijavljena upoznata sa sadržinama krivičnih prijava, nakon čega je ista zatražila odlaganje radi konsultacija sa službenicima Ministarstva odbrane u vezi sa službenom dokumentacijom na koju se odnose podnijete prijave, pa je uzimanje izjave odloženo za 25.05.2021.godine", navodi se u saopštenju SDT.

Oni su dodali da je Injac 24. maja ove godine dostavila podnesak kojim je zatražila odlaganje uzimanja izjave koje je određeno za maj ove godine, zbog obustave rada advokata, budući da je kako tvrde htjela da iskoristi svoje pravo da prilikom uzimanja izjave u SDT prisustvuje advokat.

Navode da je njenom zahtjevu udovoljeno i da je određeno da će joj poziv za uzimanje izjave biti upućen čim prestanu razlozi za obustavu rada advokata.

"U međuvremenu je ovo tužilaštvo prikupilo potrebnu dokumentaciju od nadležnih državnih organa, pa je analizom i ocjenom istih utvrđeno da je neophodno preduzeti dokaznu radnju saslušanje osumnjičenih, i to: prijavljene O.I., te S.B., D.Đ, M.J. i D.R., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Nakon što je okončana obustava rada advokata, postupajuća tužiteljka je više puta pozivala prijavljenu O.I. kako bi ista dala izjavu u SDT, koje pozive je prijavljena izbjegavala, nakon čega je SDT pisanim putem od strane Ministarstva odbrane, dopisom obaviješteno da se ministarka odbrane do 23.08.2021.godine nalazi na godišnjem odmoru", piše u saopštenju.

Iz SDT su kazali da u ovom i svim drugim predmetima postupaju shodno svojim zakonskim ovlašćenjima i da preduzimaju radnje i mjere prema izvršiocima krivičnih djela u skladu sa prikupljenim dokazima.

"Kako su u odnosu na prijavljenu O.I. prikupljeni dokazi do stepena osnovane sumnje ukazivali da je izvršeno prijavljeno krivično djelo, to je ovo tužilaštvo shodno čl.247 Zakonika o krivičnom postupku i čl.82 i 86 Ustava Crne Gore, Skupštini Crne Gore podnijelo zahtjev za odobrenje krivičnog gonjenja Ministarke odbrane Crne Gore, imajući u vidu da shodno čl.86 Ustava Crne Gore imunitet kao i poslanik uživa između ostalih i članovi Vlade, te da se protiv istih ne može pokrenuti krivični postupak, bez odobrenja Skupštine. U odnosu na izjavu koju je ministarka odbrane dala povodom podnijetog zahtjeva SDT za skidanje njenog imuniteta u kojima je između ostalog navela da mjesecima trpi pritiske od postupaćuje tužiteljke u ovom predmetu, koja zloupotrebljava službeni položaj i pokušava da svog sina suprotno pozitivnim Unutrašnjim propisima Ministarstva odbrane pošalje na Vojnu akademiju u Grčku, i da je specijalna tužiteljka mislila da će to "Ministarstvo odbrane kao i ono prošlo namještati konkurse za visokorangirani i politički establišment", pozivamo ministarsku odbrane da podnese sve dokaze sa kojima raspolaže u tom pravcu i izjasni se pred nadležnim tužilaštvom kako i na koji način je postupajuća tužiteljka u ovom predmetu vršila pritisak na nju i očekivala od nje da namjesti konkurs", piše u saopštenju SDT.

Oni su rekli da posebno ističu, da postupak Javnog oglašavanja za izbor kadeta za školovanje na Vojnim akademijama u Grčkoj objavljen 1. juna 2021.godine, sproveden od strane Ministarstva odbrane nije u vezi sa postupkom koji se vodi u SDT protiv ministarke odbrane i drugih osoba, po ranije podnijetim krivičnim prijavama.

"Izjavu ministarke odbrane koja je uslijedila nakon podnijetog zahtjeva za skidanje imuniteta, cijenimo kao još jedan bezuspješan pokušaj pritiska na rad SDT koji u kontinuitetu traje od formiranja predmeta, odnosno od trenutka pozivanja ministarke da da izjavu u tužilaštvu", poručili su iz SDT.

Bonus video: