Turković: Peruničić osumnjičen za prisluškivanje Katnićeve kancelarije

Pripadnici specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su jutros bivšeg direktora za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića.

85063 pregleda 61 reakcija 24 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Savo Prelević
Sa konferencije za medije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.10.2021. 13:59h

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić osumnjičen je da je prisluškivanjem kancelarije glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

To je na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP) kazao tužilac Miroslav Turković, objasnivši da je Peruničić danas uhapšen i da će uz krivičnu prijavu biti priveden na saslušanje u SDT.

Povezani članci

21. Oktobar 2021.

Uhapšen Dejan Peruničić

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su jutros Peruničića.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da SDT radi na svim predmetima koji su u njihovoj isključivoj nadležnosti.

Rekao je da će se utvrditi ko je koristio materijal snimljen prislušnim uređajima.

Kazao je da se još ne može govoriti je li se bivši funkcioner ANB Luka Bulatović ubio ili je u pitanju nešto drugo, kao i utvrditi ima li taj događaj veze sa prisluškivanjem kancelarije GST-a.

Katnić je državnom sekretaru MUP-a Zoranu Miljaniću poručio da je izjavom da javnosti mora saopštiti čije živote je mogao da spasi Bulatović, počinio podstrekivanje na vršenje krivičnog djela odavanje službene tajne, ali da vjeruje da je on to uradio iz neznanja.

Rekao je da šefovi klanova nisu mogli pobjeći na osnovu prisluškivanih informacija, jer uređaji u poslednje vrijeme nijesu radili.

Odgovarajući na pitanje da li je, na osnovu tih informacija možda pobjegao Duško Knežević, rekao je da nije bilo planirano njegovo hapšenje.

Katnić je objasnio da je osnovni tužilac u svojstvu građanina mogao saslušati Enisa Bakovića, ali ne i u svojstvu osumnjičenog.

"Mogu vam reći sa potpunom sigurnošću, ako ne bude uslova i potrebe da ga (Peruničića) zadržimo 72 sata i da ne predložimo pritvor, mi ga nećemo predlagati", kazao je Katnić.

Bonus video: