Agent kazao ko ga je i kad poslao sa "bubicom"

Poslanicima prezentovani snimci pokojnog Bulatovića i prepričana izjava drugog agenta o prisluškivanju Katnića

74233 pregleda 59 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu pogledali su juče nekoliko video-snimaka pronađenih u prenosnom računaru koji je ostavio stradali agent tajne službe Luka Bulatović, ali i čuli izjavu njegovog kolege koji je postavio prislušni uređaj u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), saopšteno je “Vijestima” iz više izvora.

Osim snimka kojim se Bulatović posthumno obraća glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, navodno odgledan je i onaj na kom je snimljena poruka za doskorašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Sagovornici lista sa sastanka u takozvanoj “gluvoj sobi” u državnom parlamentu, tvrde da Bulatović na jednom od video-zapisa govori da nije znao za prisluškivanje kabineta GST Katnića.

Navodno, sa drugog snimka Lazoviću poručuje da se “ne sveti zbog izdaje”.

Prema istim informacijama, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji je postavio “bubicu”, na saslušanju u tužilaštvu rekao je kada je i po čijem naređenju to učinio.

Kazao je, tvrdi sagovornik “Vijesti”, da nije znao da je u pitanju nezakonita aktivnost.

Izvori lista kazali su i da je Katnić odgovarajući članovima Odbora rekao da je Peruničić nalogodavac nezakonitog prisluškivanja, a da su snimci završavali i u Rusiji.

Sjednica tog skupštinskog tijela trajala je gotovo sedam i po sati, a saslušani su koordinator bezbjednosnih službi i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, v. d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor ANB-a Dejan Vukšić i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

Članovi Odbora saglasili su se da je bezbjednosna situacija u državi u značajnoj mjeri narušena i da postoji opravdana bojazan od daljeg urušavanja.

To je nakon sjednice rekao predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević, dodajući da se nada da su juče raspravljali o posljednjoj zloupotrebi bezbjednosnog sistema.

Knežević je kazao i da je Odbor posebno istakao da nedavni događaji u bezbjednosnom sektoru značajno stvaraju osjećaj nesigurnosti kod crnogorskih građana.

Komentarišući ocjenu Abazovića da je “situacija u državi bezbjedna i redovna”, Knežević je kazao da će potpredsjednik Vlade, kada se adaptira na vremensku razliku, jer je tek stigao iz posjete SAD, shvatiti da Crna Gora nije bezbjedna.

Ne želeći da iznosi detalje sa sjednice, Abazović je novinarma rekao da su im prezentovani materijali koji imaju oznaku tajnosti.

Ocijenio je da su zloupotrebe bivšeg menadžmenta ANB-a najvjerovatnije uticale na psihičko stanje Bulatovića.

Odgovarajući na pitanje da li su ih snimci uvjerili da je Bulatović izvršio samoubistvo, ili je pak moguće da je na njega vršen pritisak, kazao je da nije medicinski stručnjak da ocjenjuje je li na Bulatovića vršen pritisak da izvrši samoubistvo.

Rekao je i da je Bulatovića “pritiskala atmosfera”, poručivši da treba da se stvara atmosfera koja će biti sigurna za ljude koji žele da otkrivaju nepočinstva.

”Nisam siguran da je on razotkrio zloupotrebu”, rekao je Abazović govoreći o slučaju otkrivanja prisluškivanja Katnićevog kabineta.

Abazović je dodao da sigurno postoji odgovornost bivšeg direktora ANB-a Dejana Peruničića u tom slučaju, ali da ga nijesu uvjerili da je on i nalogodavac tog posla.

”Kao da to od njega nije traženo, nego je iz nekog hira odlučio da prisluškuje”, rekao je on.

Kazao je i da se čeka nalaz vještaka koji će odgonetnuti da li se Bulatović ubio, ali da se “najvjerovatnije radi o samoubistvu”.

Član Odbora Raško Konjević kazao je da je to skupštinsko tijelo prihvatilo inicijativu SDP-a za kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac, kao i njegovu inicijativu da izvrše kontrolnu posjetu ANB-u.

Lider Socijaldemokratske partije rekao je i da je predsjednik Odbora Milan Knežević tražio da mu potpredsjednik Vlade dostavi službenu zabilješku o posjeti zatvoreniku u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i razgovoru vođenom sa njim.

Konjević je objasnio da će nakon toga Odbor odlučiti da li će održati posebnu sjednicu na kojoj će raspravljati o tome.

On je rekao i da se nakon odgledanih snimaka kod članova Odbora nije javila sumnja da smrt Bulatovića nije samoubistvo:

”Ni GST Milivoje Katnić nije tvrdio drugačije”.

Odgovarajući novinarima, rekao je da u Crnoj Gori nije narušena bezbjednost, nego da je na snazi institucionalna kriza, koja se odražava i na bezbjednosni sistem.

Kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora traženo je nakon što je u jednom stanu u podgoričkom naselju Momišići pronađeno beživotno tijelo Bulatovića.

To se dogodilo nakon što su agenti tajne službe u Katnićevom kabinetu pronašli uređaj za prisluškivanje.

GST je na nedavnoj pres konferenciji saopštio da se istražuje da li su ta dva slučaja povezana, naglasivši da indicije govore da je prisluškivanje naredila tajna služba.

U toj istrazi uhapšen je, a nakon saslušanja pušten na slobodu, bivši šef tajne službe Dejan Peruničić kojeg terete za zloupotrebu službenog položaja.

Obračun Katnića i Kneževića

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tokom sjednice Odbora došlo je do teških riječi između Katnića i Radonjića sa jedne strane i čelnika tog skupštinskog tijela Milana Kneževića, sa druge strane.

Do rasprave, a navodno umalo i fizičkog obračuna, došlo je kada je taj poslanik Demokratskog fronta optužio tužioca i policajca da su im “montirali državni udar”, poručivši im da će zbog toga odgovarati.

Izvori “Vijesti” tvrde da je Katnić tada zvao Kneževića da se biju, na šta je Knežević uzvratio da neće, nego da će morati da odgovaraju.

Knežević je ukinutom presudom bio osuđen na pet godina zatvora, a novi postupak treba da počne u januaru 2022.

Bonus video: