Prisluškivanje SDT-a: U čiju su sobu stizali podaci?

Katnić poručio da neće učestvovati u radu Odbora kojim bude predsjedavao Knežević, zbog iznošenja tajnih podataka

32916 pregleda 28 komentar(a)
Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC
Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC

Prostorija iz koje se prisluškivao kabinet glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nije u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

To je juče na konferenciji za medije saopštio predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, odgovarajući na pitanje novinara.

”Dobili smo podatke gdje je završavao taj materijal, dobili smo podatke iz koje prostorije je bilo to prisluškivanje. Jedino vam mogu reći da to nije rađeno u Agenciji za nacionalnu bezbjednost”, kazao je na konferenciji organizovanoj povodom aktuelne bezbjednosne situacije u Crnoj Gori.

Odmah nakon toga, iz SDT-a saopštili su da je Knežević ugrozio postupke koji se vode pred tim tužilaštvom, iskoristio podatke koje je saznao na sjednici i prezentovao ih javnosti.

Poručili su i da zbog toga Katnić u narednom periodu neće prisustvovati i učestvovati u radu sjednica skupštinskog tijela kojima predsjedava Knežević.

Katnić
Katnićfoto: Savo Prelević

Lider Demokratske narodne partije (DNP) prethodno je poručio da Katnić, “koji sebe naziva glavnim spcijalnim tužiocem”, treba odmah da bude suspendovan i procesuiran, optuživši ga da čitavu aferu prisluškivanja u njegovom kabinetu pokušava da svede na zloupotrebu službenog položaja:

”Kako bi kroz njemu poznate rukavce udaljene i približene sumnje zaustavio nadležne organe, prevashodno tužilaštvo, da dođu do istine - ko su nalogodavci u takozvanoj aferi prisluškivanje”.

Poslanik Demokratskog fronta rekao je da ono što se dešava proteklih sedmica u Crnoj Gori ima sve elemente organizovane kriminalne grupe... čiji je jedan od članova Dejan Peruničić.

Knežević je ocijenio da je, ako je Peruničić za Katnića jedini osumnjičeni za navodnu zloupotrebu službenog položaja, jasno vam je da će se sve završiti sa šest mjeseci uslovne kazne ili čak možda i tri mjeseca nanogice.

ŠPIJUNAŽA

Ustvrdio je da to što se dešavalo prethodnih sedmice (prisluškivanje kancelarije glavnog specijalnog tužioca prim. aut) ima sve elemente krivičnog djela - špijunaža.

Pročitao je i da je Krivičnim zakonikom kvalifikovano da će onaj ko tajne podatke ili dokumente saopšti, preda ili učini dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi, kazniti zatvorom od tri do petnaest godina, a od pet do petnaest godina onaj ko za stranu državu ili organizaciju stvara obavještajnu službu u Crnoj Gori ili njom rukovodi.

Knežević je istakao da smatra da su se u tim postupcima stekli svi elementi krivičnog djela špijunaža, a posebno člana 5, kojim je predviđeno da će sa najmanje deset godina zatvora kazniti onaj čijim su činjenjem nastupile teške posljedice za bezbjednost, ekonomsku ili vojnu moć zemlje.

”Smatram da je učinjena neprocijenjiva šteta, sa posljedicama za bezbjednost koju ćemo tek narednih dana i nedjelja da utvrđujemo”, kazao je on.

Dodao je da mu ono što su imali prilike da vide tokom sjednice Odbora, daje za pravo da je davno trebalo rasformirati ANB na čijem čelu je bio Peruničić.

”I da je davno trebalo ući u reforme zakona o tužilaštvu, na način da se to tužilaštvo ukine, formira novo, sa nekorumpiranim ljudima...koji neće praviti kalkulacije i kompromise sa kriminalcima ili ljudima blisko povezanim sa kriminalnim grupama, ugrožavajući Ustav i zakon ove države”.

KO JE KOGA SLUŠAO?

Knežević je rekao da sumnja da Katnić, načinom na koji je formriao predmet protiv Peruničića, pokušava da sakrije Duška Markovića ili Mila Đukanovića, ali i da sumnja da su transkripti prisluškivanih razgovora završavali kod kriminalaca i jednog broja visokih državnih funkconera.

Istakao je i da v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić treba da oduzme taj slučaj Katniću i SDT i lično rukovodi tom istragom.

Odgovarajući na pitanja novinara potvrdio je da su se tokom sjednice u takozvanoj gluvoj sobi pominjale i Srbija i Rusija:

”...Na kraju će vjerovatno ispasti da su (Eduard) Šišmakov i (Vladimir) Popov došli do tužilaštva i postavili bubice da prisluškuju Milivoja Katnića, a da je Dejan Peruničić prisluškivao prisluškuju li ga Šišmakov i Popov. Kad kažem Šišmakov i Popov karikiram, da ne bude zabune”, rekao je Knežević.

On je kazao i da je direktor ANB-a Dejan Vukšić na sjednici Odbora prvi put vidio snimke pronađene u prenosnom računaru stradalog Bulatovića, ali i da je Katnić iznio sumnju da ga neko prisluškuje “jer stalno čuje sebe” kada razgovara preko telefona.

SDT tvrdi da je otkrio tajne podatke, Knežević negira

Iz SDT-a su saopštili da je Knežević na konferenciji za medije saopštio tajne podatke, čime je i ugrozio postupke koji se vode pred tim tužilaštvom

”Uprkos obavještenju da su podaci koji će se na sjednici razmatrati tajni i da nije dozvoljeno unošenje elektronskih uređaja i snimanje toka sjednice, kao i da je zabranjeno iznošenja u javnosti podataka koji su razmatrani na sjednici, predsjednik skupštinskog Odbora na sazvanoj konferenciji za medije, saopštio je određene tajne podatke koji su prezentovani na samoj sjednici, kao i tok sjednice, što je suprotno stavu koji je iznio prije početka sjednice, i predstavlja po ocjeni Specijalnog državnog tužilaštva tešku zloupotrebu koju je predsjednik Odbora počinio i ista će biti detaljno analizirana”, kazali su iz tog tužilaštva.

Knežević je u reagovanju saopštio da je brutalna neistina da je odao tajne podatke i saopštio da sumnja da ih je zapravo Katnić odao Vijestima.

”A ako sam iznio tajne podatke, kako tvrdi SDT, a tvrdim da nisam, pozivam Milivoja Katnića da odmah pokrenu postupak protiv mene, i neću se pozivati na poslanički imunitet”, naveo je Knežević u reagovanju objavljenom na portalu RTCG.

Bulatović nije razotkrio priskluškivanje

Luka Bulatović nije razotkrio prislušni uređaj u kabinetu Milivoja Katnića, rekao je Knežević dodajući da želi da to bude jasna poruka onima koji su ovih dana nagađali zbog čega je stradali tajni agent izvršio samoubistvo:

”Ali još uvijek nemamo informaciju da li je u njegovom slučaju u pitanju ubistvo ili samoubistvo... Nije mi jasno zašto se ovoliko dugo čekaju rezultati obdukcije, koja je trebalo da bude prioritetna u svakom smislu”.

“Katnić je odustao od tuče”

Knežević je juče kazao da je Katnić odustao od fizičkog obračuna, a ne on, poručivši da neće ustuknuti ni pred kim.

”Tačno je da me Milivoje Katnić pozvao na tuču koju sam ja prihvatio, ali je onda on odustao i saopštio da naće da se tuče i napustio je sjednicu prije izglasavanja izvještaja...Ja se nikome u Crnoj Gori skloniti neću...Nema tog Crnogorca, Srbina, Bošnjaka, Albanca, Muslimana i Hrvata kome ću se za jotu pomjeriti u odbrani onoga što zastupam i u ljudskom i u političkom i u fizičkom smislu, a najmanje ću se pomjeriti Milivoju Katniću”, kazao je on.

Potvrdio je da je do fizičkog obračuna umalo došlo nakon što je Katnić, navodno, iznio nove podatke o “državnom udaru” - da je svjedoka Mirka Paju Velimirovića, nakon ispovjesti, jedan sveštenik poslao da se javi Centru bezbjednosti.

Knežević, koji je ukinutom presudom bio osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine rekao je i da je Katnić na sjednici Odbora ispričao još jedan scenario navodnog državnog udara.

Navodno je, da nije sakrio puške u kući policijskog funkcionera Siniše Stojkovića, “bilo planirano masovno krvoproliće i ubijanje Bošnjaka u Rožajama od strane DF-a i onih ljudi iz Srbije”.

On je najavio novu krivičnu prijavu protiv Katnića.

Bonus video: