Jovan Ilić: Policija nas je upozorila da nam je ugrožena bezbjednost

"Tražili smo da kažu od koga smo ugroženi. Rekli su da znaju, ali da nam ne mogu otkrivati imena”, kazao je brat ubijenog Mila Ilića

8472 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

U nastavku suđenja okrivljenima za ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića, danas je u Višem sudu u Podgorici, svjedočio Jovan Ilić, brat pokojnog Mila Ilića.

On je pred krivičnim vijećem, kojim predsjedava sudija Vesna Pean, izjavio da ih je policija, pola godine prije ubistva njegovog brata, upozorila da im je ugrožena bezbjednost, ali nije htjela da otkriva imena osoba od kojih im prijeti opasnost.

Za ubistva Kalezića i Ilića, okrivljeni su Marjan S. Vujačić iz Golubovaca, optužen za stvaranje kriminalne organizacije, te za dva krivična djela teško ubistvo, odnosno za ubistva Ilića i Kalezića, i nedozvoljeno držanje oružja, te Radu Popoviću da je član kriminalne organizacije i pomaganje u ubistvima.

“Pola godine prije ubistva, policija je pozvala mog brata i upozorila da je njemu i meni ugrožena bezbjednost. Nisu nam pominjali bilo čije ime. Tražili smo da kažu od koga smo ugroženi. Rekli su da znaju ali da nam ne mogu otkrivati imena”, izjavio je Jovan Ilić, brat pokojnog Mila.

Odgovarajući na pitanja državne tužiteljke Nataše Bošković u Višem državnom tužilaštvu, svjedok Ilić je kazao da je i Veselinu Kaleziću bila ugrožena bezbjednost i to od istih osoba od kojih je opasnost prijetila njegovom pokojnom bratu i njemu. Dodao je da saznanja o imenima osoba od kojih im je prijetila opasnost neće djeliti sa tužilaštvom.

“Odlično vi to znate sve. Za sebe ću zadržati od koga nam je ugrožena bezbjednost obzirom da policija to nije htjela da nam kaže. Mislim da to zna I tužilac”, istakao Jovan Ilić.

U dokaznom postupku je prikazan snimak sa video nadzorne kamere na kojem se vidi dolazak Veselina Kalezića na trotoar ispred lokala ,,Level” na Starom aerodromu nakon čega mu prilazi ubica u njega ispaljuje smrtonosne hitce i potom bježi.

Prikazan je i snimak nadzornih kamera kretanja Ilić neposredno prije ubistva, te da je njegov džip pratio bijeli ,,reno megan”.

Prema navodima optužnice, Vujačić je na podmukao način i iz niskih pobuda ubio Kalezića, dok je Popović optužen za teško ubistvo putem pomaganja, a bio je zadužen za nabavku vozila, kao i kasnijeg odvoženja automboila koji je korišćen prilikom ubistva i njegovo paljenje. Popović se sumnja da je sa Vujačićem pratio kretanje Ilića prije ubistva. Prema dokumentima SDT-a, Popović je pomogao u nabavci dva vozila korišćena u ubistvima Kalezića i Ilića, počinjena u oktobru 2018, odnosno aprilu 2019. godine. Osumnjičeni Popović je pomogao u nabavljanju vozila “reno megan”, koje je 10. oktobra 2017. godine, jedan od pripadnika te kriminalne organizacije ukrao sa parkinga na Vračaru u Beogradu. Osumnjičeni Vujačić se tim vozilom dovezao na lice mjesta, a zatim izašao iz tog auta i upotrebom vatrenog oružja lišio života Veselina Kalezića Potom je Popović to vozilo, u selu Botun u blizini žičane ograde KAP-a pored jedne napuštene kuće, posuo benzinom i zapalio i tako uništio tragove, navodi se u dokumentima SDT-a.

Milo Ilić je ubijen 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu, dok je Veselin Kalezić ubijen 19. novembra 2018. u podgoričkom naselju Stari aerodrom ispred kafića „Level“.

Suđenje se nastavlja 22. novembra

Bonus video: