ESLJP: Daliborki Špadijer prekršeno pravo na poštovanje privatnog života

"Slučaj se ticao navodnog maltretiranja zatvorskog čuvara nakon što je prijavila incident koji uključuje muške zatvorske čuvare koji su došli u ženski zatvor u kojem je radila i njihov neprikladan kontakt sa zatvorenicama, kao i njene pokušaje da se o tome požali nadležnima", piše u saopštenju

7124 pregleda 2 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock

Daliborki Špadijer prekršeno je pravo na poštovanje privatnog života, utvrdio je Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) koji je donio presudu u predmetu Daliborka Špadijer protiv Crne Gore.

U toj presudi utvrđeno je kršenje člana osam Evropske konvencije o ljudskim pravima, saopšteno je iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Slučaj se ticao navodnog maltretiranja zatvorskog čuvara nakon što je prijavila incident koji uključuje muške zatvorske čuvare koji su došli u ženski zatvor u kojem je radila i njihov neprikladan kontakt sa zatvorenicama, kao i njene pokušaje da se o tome požali nadležnima", piše u saopštenju.

Sud je posebno utvrdio da je načinom na koji su pravni mehanizmi primjenjeni u slučaju Špadijer bio neadekvatan, što predstavlja povredu obaveze države da zaštiti njena prava.

Prema njima, Crna Gora trebala je podnosiocu predstavke isplatiti 4.500 eura na ime nematerijalne štete i 1.000 eura na ime troškova i izdataka.

Špadijer je 2013. godine, kao šefica smjene zatvorskog čuvara u Zatvoru za žene u Spužu prijavila da je petorici kolega, muških zatvorskih čuvara, dozvoljen ulaz u zatvor, a jedan od njih, kako se navodi, imao fizički kontakt sa dvije zatvorenice.

Ubrzo nakon toga, uslijedilo je navodno zastrašivanje, telefonski poziv od kolege, a potom joj je razbijeno staklo na automobilu. Navodi se da se požalila policiji, ali da tužilačka radnja nije uslijedila.

Bonus video: