Istražitelji češljaju komunalije za četiri hotela

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je od kabineta gradonačelnika Marka Carevića da im se dostavi ugovor o komunalijama za izgradnju i dogradnju četiri hotela na budvanskoj rivjeri

16185 pregleda 12 komentar(a)
Problem su komunalije: Rafailovići, Foto: Vuk Lajovic
Problem su komunalije: Rafailovići, Foto: Vuk Lajovic

Specijalno policijsko odjeljenje po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem je čelu Milivoje Katnić, zatražilo je od kabineta gradonačelnika Marka Carevića da im se dostavi ugovori o komunalijama za izgradnju i dogradnju četiri hotela na budvanskoj rivijeri.

To je “Vijestima” potvrđeno u lokalnoj upravi.

Katnićeve istražitelje zanimaju imena odgovornih službenika koji su stavljali potpise na ugovore, pripremali dokumenta.

Specijalno policijsko odjeljenje zatražilo je da im se dostavi ugovor koji je Opština Budva, odnosno njena Služba za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta zaključila krajem novemra prošle godine sa beogradskom kompanijom “Recreatours” za rekonstrukciju i dogradnju hotela “Šumadija” u Rafailovićima.

Kako piše u ugovoru u koji su “Vijesti” imale uvid, investitor je privremeno oslobođen plaćanja naknade za rekonstrukciju i nadogradnju “Šumadije” u hotel sa četiri zvjezidice- garaža, suteren, prizemlje i pet spratova ukupne bruto površine 5.421 kvadratni metar.

Beogradska kompanija je privremeno oslobođena komunalija u iznosu od 630.812 eura.

Naglašava se da će Opština nakon izgradnje hotela provjeriti da li je objekat zaista hotel sa pet zvjezdica, te da li je investitor obavezan da dostavi dokumenta o kategorizaciji.

”Ukoliko je izgrađeni objekat/hotel iste vrste a niže kategorije ili objekat drugačije namjene, investitor će izmiriti obavezu prema Opštini po obračunu koji je utvrđen”, piše u ugovoru, te je investitor saglasan da se u katastru upiše zabilježba da je privremeno oslobođen plaćanja komunalija.

Zatražena je i dokumentacija u vezi s ugovorom o komunalijama koji je Opština Budva zaključila sa Budvaninom Mitrom Kovačevićem, u vezi s gradnjom hotela u zaleđu plaže Jaz na lokalitetu koji je obuhvaćen planskim dokumetom Lokalna studija lokacije “Seoce”.

Riječ je, kako piše u ugovoru, o gradnji hotela sa četiri zvjezdice ukupne bruto površine 2.063 kvadrata (suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje).

Kovačević je, kako piše u ugovoru, privremeno oslobođen plaćanja komunalija u iznosu od 128.057 eura. Kao i u slučaju “Recreatours” nakon izgradnje objekata biće utvrđeno da li je riječ o hoteli sa četiri zvjezdice, jer u suprotnom moraće da plati obračunati iznos.

Istražitelji provjeravaju i ugovor o komunalijama koji je Opština Budva početkom marta prošle godine zaključila sa Budvankom Marijom Vukadinović u vezi gradnje devetospratnog hotela sa četiri zvjezdice na samom budvanskom šetalištu, par stotina metara od Staroga grada. Riječ je o hotelu, čija izgradnja još nije počela, ukupne bruto površine 4.460 kvadrata (podrum, prizemlje i devet spratova).

Kako se navodi u ugovoru, investitorka nema obavezu plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koje su obračunate u iznosu od 519.008 eura.

”Investitor je dužan da nakon izgradnje dostavi dokumentaciju o kategorizaciji hotela sa četiri zvjezdice, u suprotnom dužan je da plati komunalije u cjelosti”, piše u ugovoru.

Istražitelji su “bacilli oko” i na ugovor o komunalijama koji je Opštine u aprilu 2018. zaključila sa kompanijom “Addax” za gradnju hotela sa depadansima u Reževićima.

Kako piše u ugovoru, u koji su “ Vijesti” imale uvid, investitor je oslobođen plaćanja komunalija za gradnju hotelskog kompleksa ukupne bruto površine 3.174 kvadrata, za koji je obračunata naknada u iznosu od 295.494 eura.

I u ovom slučau, investitor je dužan da dostavi dokaze o kategorizaciji objekta, jer u suprotnom, plaća kompletan iznos komunalija.

Bonus video: