Bulatović se ubio?

Tužioci analiziraju obdukcioni zapisnik, ostale dokaze, a za odluku čekaju završetak naređenih vještačenja

32914 pregleda 8 komentar(a)
Bulatović, Foto: Luka Zekovic
Bulatović, Foto: Luka Zekovic

Dugogodišnji agent tajne službe Luka Bulatović najvjerovatnije je izvršio samoubistvo 15. oktobra, u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Momišići.

To je Vijestima rekao sagovornik uključen u istragu smrti Bulatovića.

Obdukcioni nalaz dostavljen je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) koje i rukovodi tim predmetom.

Oni su predmet formirali nakon što je pored beživotnog tijela nekadašnjeg funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) pronađen prenosni računar, u kom su bile oproštajne poruke snimljene u video formatu.

Iz SDT-a su tada kazali da sumnjaju da je počinjeno krivično djelo iz njihove nadležnosti.

”Obdukcioni nalaz, odnosno zapisnik, dostavljen je postupajućem tužiocu. Odluka će biti donijeta nakon analize tog zapisnika, ostalih dokaza i završetka određenih vještačenja”, kazao je sagovornik iz SDT-a.

Video porukama, objavljenim četiri dana nakon što je Bulatović pronađen mrtav, on je, aludirajući na samoubistvo, rekao da je to bježanje linijom manjeg otpora, ali da je istovremeno i njegov osjećaj odgovornosti prema onome što se zove ljudska i profesionalna čast.

“Čuli ste vjerovatno, pošto će ovo kasno doći na objavu, šta se sve izdešavalo, zašto sam ja, s obzirom na odgovorne pozicije koje sam pokrivao, morao znati što se moralo zaustaviti, jer bih na taj način spasio mnoge živote, jer bi na taj način spasio čast i ugled sebe, svoje firme i svoje porodice. Ovako nijesam. Nažalost, nije opravdanje da li sam znao ili nisam već osjećaj odgovornosti”, poručio je sa snimka Bulatović.

Smrt Bulatovića izazvala je burne reakcije - zasjedao je i Odbor za bezbjednost i odbranu, čijim članovima su predstavnici SDT-a prikazali četiri oproštajne poruke pokojnog agenta.

Izvor Vijesti rekao je da su članovi tog skupštinskog tijela odgledali snimak sa kog se Bulatović posthumno obraća glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, ali i onaj na kom je snimljena poruka za doskorašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Sagovornici lista sa sastanka u takozvanoj “gluvoj sobi” u državnom parlamentu, ranije su kazali da Bulatović na jednom od video-zapisa govori da nije znao za prisluškivanje kabineta glavnog specijalnog tužioca Katnića. Navodno, sa drugog snimka Lazoviću poručuje da se “ne sveti zbog izdaje”.

Afera prisluškivanja Katnićevog kabineta otkrivena je gotovo istovremeno kada je i pronađeno Bulatovićevo beživotno tijelo.

Iako se spekulisalo da su ta dva slučaja povezana, predsjednik Skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević kazao je da Bulatović nije razotkrio prisluškivani uređaj u Katnićevom kabinetu.

Zbog prisluškivanja Katnića nedavno je uhapšen, a odmah nakon saslušanja i pušten na slobodu bivši šef tajne službe Dejan Peruničić, koji je navodno priznao da je prislušni uređaj u kabinetu GST postavljen 2017. godine.

Pokojni Bulatović, dugogodišnji visokopozicionirani operativac tajne službe, smijenjen je nakon dolaska Dejana Vukšića na čelo ANB-a.

Bulatović je tokom februara u svojstvu građanina davao iskaz u Specijalnom policijskom odjeljenju, a u sklopu izviđaja SDT-a zbog nezakonitog praćenja i prisluškivanja političara, novinara i crkvenih velikodostojnika... Optužnica u tom slučaju podignuta je upravo protiv Peruničića i službenika ANB-a Srđana Pavićevića...

Bonus video: