Fiktivne fakture na više od šest miliona

Pejoviću se na teret stavlja najteži oblik krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i krivično djelo prevara, takođe najteži oblik, kazao je Vijestima njegov branilac, advokat Damir Lekić

13348 pregleda 9 komentar(a)
Pejović, Foto: Luka Zeković
Pejović, Foto: Luka Zeković

Podgoričanin Danilo Pejović (43) za proteklih pet godina navodno je sačinio lažne fakture na ukupno 6.055.639,62 eura, na osnovu kojih je nezakonito od države naplatio više od milion eura, na osnovu navodnog povrata poreza na dodatu vrijednost (PDV). Novac mu je uplaćivan na poslovne i privatne račune.

Pejoviću, vlasniku firme “Montenegro prevoz Pejović”, koji je uhapšen prije dva dana, osnovna državna tužiteljka Snežana Šišević juče je odredila zadržavanje do 72 sata.

Prethodno, gotovo pet sati čitala mu je navode krivične prijave, u kojoj su na više desetina strana opisane nezakonitosti za koje ga policija sumnjiči.

Tom četrdesettrogodišnjaku na teret se stavlja najteži oblik krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i krivično djelo prevara, takođe najteži oblik, kazao je Vijestima njegov branilac, advokat Damir Lekić.

Dodao je i da je Pejović tužiteljki rekao da će narednih dana odgovoriti na sva njena pitanja i razjasniti eventualne nejasnoće, jer juče, kako je tvrdio, nije bio psihički spreman to da učini.

”Iskoristio je svoje zakonsko pravo i branio se ćutanjem. Rekao je tužiteljki da je spreman da sarađuje i da se radi razjašnjenja svih činjenica i okolnosti stavi na raspolaganju tužilaštvu, kao i da odgovara na sva pitanja, ali da nije spreman da to učini odmah. Apostrofirao je da će se njegov branilac narednih dana javiti državnom tužilaštvu zahtjevom za ponovno saslušanje, prilikom kojeg će iznijeti sve što se od nega bude tražilo”, rekao je Lekić.

On tvrdi da je krivična prijava predimenzionirana, da neke činjenice nemaju veze ni sa čim, a da neke imaju ali ne u inkriminišućem i kompromitujućem smislu.

”Zadržan je zbog opasnosti od uticaja na svjedoke - ovlašćene predstavnike privrednih društava sa kojima je poslovao, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, i zbog činjenice da mu je, u maju, kada je ovaj proces započeo, prilikom pretresa pronađeno vatreno oružje za koje nije imao oružni list, ali ga je posjedovao zbog lične bezbjednosti”, rekao je Lekić.

Prema dokumentaciji, u koju su Vijesti imale uvid, tužilaštvo će na saslušanje pozvati ovlašćene predstavnike sedam kompanija čije je podatke Pejović koristio u fiktivnim fakturama, pa postoji opasnost da bi Podgoričanin ostankom na slobodi mogao uticati na njih.

U spisima predmeta navodi se i da je Pejović, na osnovu falsifikovane dokumentacije o navodnoj potrošnji goriva za autobuse svoje firme, prijavljivao i dostavljao Upravi carina zahtjeve sa falsifikovanom dokumentacijom o vlasništvu nad vozilima i nabavci goriva:

”Kako bi bez osnova ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke istih, u koju svrhu je dostavljao račune pravnog lica D. d.o.o. u ukupnom iznosu od 330.460,66 eura, uplaćenih na njegove poslovne i privatne račune, kao i da je pričinio ukupnu štetu u iznosu od 1.338.277,86 eura”, piše u spisima tužilaštva.

ISTRAGA

Istraga navodno sumnjivog poslovanja Pejovića počela je prije nekoliko mjeseci, a predmet u kom je uhapšen nije jedini u kojima inspektori privrednog kriminaliteta pokušavaju da utvrde njegovu odgovornost.

U tim predmetima inspektori utvrđuju i da li je neko iz bivšeg rukovodstva nekadašnje Poreske uprave nezakonito, preko fiktivnih faktura, omogućavao Pejoviću povrat više od milion eura poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Sagovornik iz istrage ranije je kazao da su inspektori saslušali više bivših i sadašnjih službenika PU, navodeći da bi i nekima od njih uskoro mogle biti stavljene lisice na ruke. Navodno, na tom spisku više je od deset osoba.

Poresku upravu je nova vlast integrisala sa upravama carina i igara na sreću u jednistvenu Upravu prihoda i carina.

Češljajući dokumentaciju policajci su utvrdili da je Pejović od 2015. do 14. januara 2020. godine pravio lažne fakture više pravnih lica, sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave, knjižeći ih na konto dobavljača u pravnom licu ‘Montenegro prevoz Pejović’ i dostavljao ih Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze:

”I na taj način ostvario pravo na povraćaj PDV-a u iznosu od 1.019.791 euro, koje je potom podigao u gotovini”, saopštili su prije dva dana iz Uprave policije.

Vijesti su krajem oktobra objavile da inspektori mjesecima istražuju da li je neko iz bivšeg rukovodstva nekadašnje PU nezakonito omogućavao Pejoviću da prevari državu.

Njegovo preduzeće posluje od 2003. godine i u okviru svojih djelatnosti bavi se pružanjem usluga gradskog, prigradskog i međugradskog kopnenog prevoza putnika.

Više izvora kazalo je Vijestima da je u nekoliko navrata, dok je na čelu bivše Poreske uprave bio Miomir M. Mugoša, toj firmi PDV vraćan istog dana kada su podnosili zahtjev, te da je povrat dominantno rađen u godinama Mugošinog mandata.

Povraćaj PDV-a se prema zakonu radi u roku do 60 dana, a Vlada je posljednjim mjerama za podršku privredi zbog pandemije proljetos ovaj rok spustila na 45 dana.

Vijesti su ranije objavile i da je poreski inspektor, dok je Mugoša bio na čelu PU, kontrolisao Pejovićevu firmu i o tome sačinio zapisnik, ali je taj predmet bivši direktor držao u fioci duže od godinu, a na dalje postupanje uprave predao ga je pred odlazak iz te uprave, krajem 2020. godine.

U istoj istrazi, u kojoj je Pejović juče uhapšen, policija je provjeravala i da li je pozadina izvlačenja PDV-a poslovni odnos koji su Mugošini roditelji imali sa tim prevoznikom - oni su garantovali imovinom za kredit koji je ta firma podigla u Investiciono-razvojnom fondu (IRF). Mugoša, koji je sada poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), ranije nije želio da komentariše taj slučaj.

Bonus video: