Piperović traži da se Vukićeviću ne sudi

U Višem sudu raspravljano o opravdanosti optužnice protiv predsjednika Opštine Žabljak

6981 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

U podgoričkom Višem sudu juče je raspravljano o opravdanosti optužnice podnijete protiv predsjednika Opštine Žabljak Veselina Vukićevića, kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti da je imenovanjem Milike Ostojića za vršioca dužnosti načelnika žabljačke Komunalne policije zloupotrijebio službeni položaj.

Odluka da li će se Vukićeviću suditi, kako je najavljeno, biće donijeta u zakonskom roku.

Njegov branilac, advokat Zoran Piperović, nakon ročišta rekao je da je tražio da se postupak obustavi: “Na ročištu za potvrđivanje optužnice kazao sam da mi nije jasno kako je moglo doći do optuženja. Ovo tim prije što za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ne postoji objektivni elemenat, tj. šteta. Tužilaštvo se rukovodilo faktom da zaposleni Ostojić nema položen ispit za komandira vatrogasne, i da nije ispunjavao poseban uslov za zapošljenje. Tražio sam da se obustavi postupak, jer je evidentno da šteta nije nastupila, iz prostog fakta da je Ostojić šest mjeseci radio na poslu načelnika i za svoj rad je primao platu, odnosno, Opština je isplaćivala lični dohodak, tako da on za svoj rad nije mogao steći protivpravnu imovinsku korist, već je stekao zarađenu korist”.

Vukićevićev branilac ističe i da su njegove tvrdnje potvrđene i nalazom vještaka:

”Tužilaštvo u tom nalazu nije tražilo mišljenje, već samo zbirni iznos, i vještak je samo izračunao šest mjeseci puta dohodak. Nije dalje komentarisao, jer i vještak zna da to ni u ekonomiji, ni u pravu nije šteta, pa očekujem da postupak bude obustavljen”.

Vukićević je sredinom oktobra saslušan u svojstvu osumnjičenog, nakon čega je protiv njega donijeta naredba o sprovođenju istrage.

Vijesti su tada objavile da SDT istražuje da li je predsjednik Opštine Žabljak nezakonito na funkciju za v.d. načelnika Komunalne policije postavio svog nekadašnjeg glavnog administratora, koji nije ispunjavao uslove iz pravilnika.

Prijavu prijavu protiv Vukićevića i Ostojića podnijela je grupa građana Žabljaka, koja ih tereti i da su lokalnu kasu oštetili za 8.000 eura.

Ostojića terete i da se svjesno prihvatio dužnosti, iako je znao da ne ispunjava uslove za tu poziciju.

Bonus video: