Katnić da spriječi da šetalište postane ruglo

Carevićev tim smatra da šetalište ni nakon 12 godina od kada je započeta izgradnja nije završeno, te da je potrebna opsežna rekonstrukcija jer se nalazi u izuzetno lošem stanju

39199 pregleda 19 komentar(a)
Šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović
Šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović

Administracija gradonačelnika Marka Bata Carevića uputila je dopis vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću da se lokalnoj upravi omogući, ako ništa drugo ono bar sanacija petrovačkog šetališta, jer Specijalno državno tužilaštvo i dalje vodi istragu oko umiješanosti organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića u tu korupcionašku aferu.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini Budva.

Carevićev tim smatra da šetalište ni nakon 12 godina od kada je započeta izgradnja nije završeno, te da je potrebna opsežna rekonstrukcija jer se nalazi u izuzetno lošem stanju.

Od Burića traže informaciju da li su istražitelji na čijem je čelu Milivoje Katnić uzeli sve dokaze kako bi lokalna uprava raspisala javni konkurs i izabrala izvođača radova da se promenada napokon završi. Osim što izgled šetališta nimalo nije reprezentativan, kako su upozorili iz gradske uprave, postoji i opasnost po bezbjednost građana zbog brojnih rupa i oštećenja koja su nastala proteklih godina.

Dugogodišnja istraga SDT-a praktično je vezala ruke Opštini, jer nemaju saglasnost da započnu radove.

Nekadašnjem VDT-u Ivici Stankoviću, ali i šefu SDT-a Milivoju Katniću više puta proteklih godina pisao je i predsjednik SO Budva Krsto Radović, tražeći da se što prije završi istraga, te upozoravao na loše stanje šetališta.

Šetalište, koje nikada nije završeno, do sada je progutalo čak 7,5 miliona eura, a trasa od 1,6 kilometara uz more, koja je trebalo da bude zaštitni znak tog primorskog mjesta, sada je ruglo.

Tender za šetalište u Petrovcu je raspisala gradska uprava DPS- SDP još 2008. Prvorangiranoj nikšićkoj kompaniji “Udarnik” su povjereni radovi. Godinu kasnije započela je gradnja, ali zbog nedostatka novca i prazne opštinske kase, radovi su u više navrata zaustavljani, da bi šetalište tek 2015. dobilo sadašnji izgled. Iako je ostalo još mnogo toga da se uradi, to nije učinjeno.

Brojna oštećenja: Sa šetališta
Brojna oštećenja: Sa šetalištafoto: Vuk Lajović

Usljed nevremena, šetalište je velikim dijelom oštećeno. U lošem stanju je javni gradski toalet u čiju izgradnju je uloženo čak 270 hiljada eura, a dodatno je šetalište ruinirano gradnjom zgrada, jer se nerijetko koristi kao prečica kojom se kamionima prevozi građevinski materijal.

Još 2017. tadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović dostavio je SDT-u kompletnu dokumentaciju o radovima na petrovačkom šetalištu.

Istražitelji su praktično ispitivali sve aktere te milionske afere, predstavnike nekadašje DPS-SDP vlasti, članove budvanske kriminalne grupe, koji su prije 12 godina vodili taj projekat.

U SDT su tada ispitivane i opštinske službenice koje su bile članice Komisije za projekat rekonstrukcije šetališta, ali i vlasnik građevinske kompanije “Udarnik”.

Tužitelji su navodno došli do dokaza da je projekat Budvu koštao više od 7.500.000 eura, tri puta više nego što je to bilo predviđeno. Poziv tužiocima da ispitaju cijeli slučaj prvo je prije deceniju uputio tada jedinstveni SNP, koji je bio i najjača opoziciona partija u Budvi.

Oni su još u decembru 2011. godine apelovali na tadašnju specijalnu tužiteljku Đurđinu Ninu Ivanović da otvori istragu, optužujući lokalnu DPS-SDP vlast za milionske malverzacije.

Jedina zvanična računica koliko novca je potrošeno u izgradnju šetališta je ona iz 2013, kada je gradom još upravljala koalicija DPS-SDP. Prema tadašnjim podacima Sekretarijata za investicije, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

U izvještaju o izvedenim radovima Sekretarijata piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Za gornji sloj - postavljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodovodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura. Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura. Iz Opštine su, međutim, odgovarali da je riječ o objektu površine 382 kvadrata, u kome se osim javnog toaleta nalaze i dva poslovna prostora, prostor za plažni mobilijar, natkriveni plato i terasa.

Ispitivan i potpredsjednik Opštine Milenko Medigović

Specijalno državno tužilaštvo je krajem februara ove godine ispitalo nekadašnjeg potpredsjednika Opštine Budva Milenka Medigovića, koji je tada, kako su “Vijesti” objavile, ispričao tužiocima da nema ništa sa izgradnjom šetališta u Petrovcu, već da je tu trasu svojevremeno koristio samo u predizborne svrhe, kako bi ga vidjeli glasači.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti ga da je zloupotrijebio službeni položaj i oštetio lokalni budžet posredno, a prilikom realizacije tog projekta. On je negirao krivicu.

Prema nezvaničnim informacijama, nekadašnji budvanski funkcioner tužiocima je u tom kontekstu pričao i o troškovima renoviranja školske ograde, ali i izgradnji deponije u Budvi.

Bonus video: