Jelovac kazao da je znao za malo droge u autu, ali ne i za pakete

Ispričao je da je od dvije osobe u Podgorici, koji “pričaju malo albanski, malo nikšićki”, dobio vozilo kojim je vršio usluge prevoza putnika po Pljevljima, kao i međugradskog prevoza

8677 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Znao sam da možda nosim malo nešto droge za prijatelje naručioce, ali ni u snu nisam mogao da znam da se radilo o toliko desetina paketa droge, kazao je Dragoljub Jelovac (57) iz Pljevalja.

On je to rekao juče u Višem sudu u Bijelom Polju pred kojim odgovara zbog prenosa droge iz Podgorice prema Beogradu, 5. juna, kada je uhapšen na graničnom prelazu Ranče kod Pljevalja.

Jelovac je u Viši sud stigao u pratnji Igora Kaluđerovića, predstavnika Specijalne psihijatrijske bolnice Dobrota u Kotoru, u kojoj se liječi...

Ispričao je da je od dvije osobe u Podgorici, koji “pričaju malo albanski, malo nikšićki”, dobio vozilo kojim je vršio usluge prevoza putnika po Pljevljima, kao i međugradskog prevoza.

Objasnio je da je najčešće vozio bolesne od Pljevalja do Podgorice, tvrdeći da su mu dozvolili da prevede vozilo na sebe, a da je zauzvrat povremeno trebalo da za njih ode do Beograda i preuzme neke djelove od auta.

Kazao je da je i tog dana pristao da za iznos od 500 eura, plus 100 eura za gorivo, ode u Srbiju za neke djelove od automobila, rekavši da mu je poručeno da noć ranije vozilo doveze do Podgorice, nemajući pojma šta je spakovano u vozilu.

Automobil je, prema njegovim riječima, trebalo da ostavi na Autokomandi tri sata, poslije čega je, prema planu, trebalo da se vrati nazad.

”Na graničnom prelazu Ranče policajci su detaljno pretražili auto i čak ni pomoću specijalnih aparata i snimanja nisu ništa našli. Međutim, kada su javili svojim pretpostavljenim u Podgorici, glavni šef im je kazao: ‘Uzmite krtasti šrafciger i skroz zadignite prostor iza sjedišta njime otvorite taj i taj dio’. Oni su to uradili. Vjerujte, i ja i policajci smo se sve krstili čudeći se otkud toliko paketa može da stane u to spremište i duž cijelog kanala ispod vozila”, kazao je Jelovac.

U istrazi je rekao da je znao da prevozi drogu, ali da je pristao jer je bio “samo kurir koji vozi robu od jedne do druge tačke”. Upozoren na razlike, ostao je pri jučerašnjem iskazu - da nije znao za drogu, osim možda za malo koju su ti ljudi, spakovali njihovim prijateljima”.

”Ja kad sam vidio tolike pakete kako se žute, vjerujte pojma nisam imao šta je. Ja mislio sijeno se žuti”, kazao je Jelovac.

Istakao je da je sve klasična namještaljka, jer, pitao je, “kako bi se taj šef sam sjetio da im kaže da koriste krstasti šrafciger”.

Prema optužnici, Jelovac je 5. juna, neovlašćeno radi prodaje iz Podgorice za Beograd svojim vozilom prenosio opojnu drogu konoplju upakovanu u 40 pakovanja od plastične kese i to: 30 pakovanja neto mase od 29.110 grama i po 6 i 3 pakovanja od kojih je svako imalo nešto manje od kilogram.

Suđenje će biti nastavljeno 12. januara, kada će vještak neuropsihijatar dati svoj nalaz u pogledu psihičkog stanja i sposobnosti shvatanja značaja učinjenog djela u vrijeme njegovog izvršenja.

Bonus video: