Odložen početak suđenja Lipovini i Jovanoviću, osumnjičenim za utaju poreza

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kriminalne grupe okrivljenih Sava B. Lipovine i Ivana B. Jovanovića, odgovorne da je koristeći poslovne i privredne strukture oprala i utajila višemilionski iznos

4413 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Danas je u Višem sudu u Podgorici, za prvi februar 2022. godine, odložen početak suđenja okrivljenima za utaju poreza i doprinosa. Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović je kazao da nijesu ispunjene procesne pretpostavke te nema uslova da se glavni pretres održi, zbog nedolaska zastupnika pravnih lica koji su okrivljeni u ovom sudskom procesu.

Dodao je da će sud urgirati da se postupi po naredbi za pridnudno dovođenje dvojice pravnih zastupnika.

Advokat Predrag Đolević je istakao da se njegov branjenik Ivan Jovanović u pritvoru nalazi već 15 mjeseci. Sud je naveo da ne može stavljati predlog za ukidanje pritvora, budući da glavni pretres nije počeo.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija je utajila porez u iznosu od 700.000 evra i pranje novca u iznosu od tri miliona evra. Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kriminalne grupe okrivljenih Sava B. Lipovine i Ivana B. Jovanovića, odgovorne da je koristeći poslovne i privredne strukture oprala i utajila višemilionski iznos.

Tužilaštvo je dokumentacije 11 kompanija, preko kojih je ova kriminalna grupa nezakonito poslovala, tužilaštvo je utvrdilo da je oprano 3.000.000 eura i utajeno 700.000 eura poreza.

Na optužnici su pored Lipovine i Jovanovića, Darko Đ. Drašković, Dejan N. Radović, Ivan Z. Tomašević, Filip Z. Lalović, Predrag S. Raičković, Dragan. D. Burić, Aleksandar D. Kovačević, Davor Ž. Perović, Nikola V. Božović i Jasmin M. Košuta, te pravnih lica "Forest Group" Cetinje, "CDT Gradnja" Cetinje, "ITD CT", "Dil Komerc" Podgorica, "Vectors" DOO Cetinje, "Klin Ekspres", "Parmos DD Podgorica, "MK Green Factory" DOO Tivat, "Perović DN Kompani" Kotor, "House keeping" i "Mermer i graniti košuta".

Bonus video: