”Iskrvarićeš kao i onaj tvoj drug”

Postupak protiv Ćatovića, okrivljenog za ubistvo Pavkova i pokušaj ubistva Lazića, obustavljen je nakon što je krajem novembra umro od posljedica koronavirusa

16891 pregleda 2 komentar(a)
Lazića juče dovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Lazića juče dovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Ljubomir Lazić iz Zemuna ispričao je juče da ga je, dok je bio teško ranjen i dok je krvario, u bjelopoljskoj bolnici desnom šakom u pluća pritiskao inspektor Miodrag Šeki Šekušarac, prijeteći mu da će, ako ne kaže ko ih je poslao da ubiju Elvisa Ćatovića, iskrvariti kao njegov drug, kao i da je isti policajac sa maltetiranjem i prijetnjama nastavio i dan kasnije u Kliničkom centru.

To je kazao u Višem sudu, pred kojim mu se sudi zbog pokušaja ubistva sada pokojnog Elvisa Ćatovića (36), 2018. godine.

Postupak protiv Ćatovića, okrivljenog za ubistvo Pavkova i pokušaj ubistva Lazića, obustavljen je nakon što je krajem novembra umro od posljedica korona virusa.

Lazić je rekao da nije ranio Ćatovića, jer ni ni on ni njegov prijatelj Željko Pavkov nisu imali nikakvo oružje.

Te večeri su, tvrdi, u blizini kuće sačekali Ćatovića, koji je uporno izbjegavao Pavkova da se rasprave oko nekih poslova, a ovaj je naišao poslije 20 minuta čekanja.

”Željko mu je tada rekao: ‘Što se ne javljaš… zašto me izbjegavaš’, na šta mu je Ćatović, uz psovanje majke, odgovorio: ‘Sad ćete da vidite što ste došli’, nakon čega je izvadio pištolj. Tada mu je Željko povikao: ‘Šta ti to treba, šta radiš’. U trenutku kada smo krenuli da se povlačimo nazad, Ćatović je ispalio hitac u Pakova, koji je odmah pao. Nakon što sam potrčao par koraka prema magistrali, Ćatović je ponovo zapucao i osjetio sam da sam s leđa pogođen u pluća. Otežano sam disao, počelo je krkljanje, tačnije šištanje iz pluća”, kazao je Lazić, kojem nije pošlo za rukom da zaustavi neko vozilo na putu.

Rekao je da se mučio razmišljajući kuda da ide i da je tada primijetio neko šunjanje i bauljanje osoba kroz kukuruz.

”Vidio sam Ćatovića koji je nekom rekao: ‘Evo ga’ i nastavio da puca za mnom, nakon čega sam pobjegao ulijevo, da se sklonim iz njihovog vidokruga”, kazao je Lazić, dodajući da je Hitna pomoć stigla nakon što je neke momke na terasi obližnje kuće zamolio da pozovu tu službu i policiju.

Dok ih je čekao, rekao je da se pored njega se, u nekoliko navrata, povremeno usporavajući, polukružno kretao crni “pasat” u kojem se nalazilo više od dva lica, zbog čega se povukao do kuće odakle su pozvali pomoć.

On je rekao da je izbjegao sigurnu smrt, ali da se potom u sobu bjelopoljske Bolnice pojavio inspektor Centra bezbjednosti Bijelo Polje - Šekularac i tražio osoblju da ih ostave nasamo.

”Počeo je da se dere na mene pitajući ko nas je poslao da ubijemo Ćatovića. Nije čak ni pitao šta se desilo. Sagnuo je glavu na moje uvo, potom desnom šakom pritisnuo moja pluća i zaprijetio: ‘Iskrvarićeš kao i onaj tvoj’, ‘nećeš živ odavde izaći, a ako i izađeš završićeš u mom podrumu, pa ćeš sve lijepo da ispričaš’. Tada je uletio neki doktor koji ga je izmrškao napolje”, ispričao je Lazić.

On tvrdi da se sa istim inspektorom sreo i sjutradan, u Kliničkom centru Crne Gore, gdje je iz bjelopoljske bolnice prebačen u kritičnom stanju. Ovoga puta Šekularac je, priča Lazić, bio sa kolegom, koji je samo ćutao.

Kazao je da je tada Šekularac počeo da mu upućuje prijetnje koje su se odnosile čak i na njegovo maloljetno dijete riječima: “ Ko god da ti dođe u Crnu Goru, bilo kad, bilo gdje, otac, sestra, brat, supruga, dijete, ja ću ih privesti, praviću im probleme i pritvoriti ih”.

Lazić je ukazao na navodne brojne propuste tokom uviđaja i istrage...

Iz spisa predmeta juče je izuzet zapisnik o saslušanju Lazića kod tadašnjeg tužioca Nade Bugarin, nakon što je utvrđeno da je saslušavan nezakonito, bez prisustva advokata.

Svjedok Fikret Halilović rekao je da je pozvao Hitnu pomoć, nakon što je od sina saznao da osoba koja se zove Željko Pavkov, doziva upomoć.

”Pomozi mi da ustanem”, kazao je Pavkov kada sam mu prišao.

Rekao je da je pokušao da ga uspravi, ali da ovaj nije mogao da ustane. “Ubrzo je stigla hitna pomoć”, kazao je Halilović.

Odgovarajući na pitanje odbrane, kazao je da nije primijetio nikakve povrede na licu Pavkova, jer je bio mrak, te da nije zagledao u čovjeka.

Okrivljeni Lazić je, nakon bjekstva, prije više mjeseci izručen crnogorskim pravosudnim organima.

Prema juče izmijenjenoj optužnici, on se tereti da 13. avgusta 2018. godine, oko 23.30, u neposrednoj blizini kuće Čaovića u mjestu Potkrajci, s umišljajem pokušao liši života Ćatovića, nakon što je ispalio više hitaca iz pištolja nepoznate marke, od kojih ga je jedan projektil pogodio u predjelu nadlaktice lijeve ruke, nanoseći mu prostrijelnu ranu.

Ćatović je, prema optužnici, u isto vrijeme ubio Pavkova. Istovremeno, pokušao je da ubije i Lazića.

Suđenje se nastavlja 24. januara.

“Nekakvi Srbi došli, ubijaju po Crnoj Gori”

Advokat Slobodan Novaković, kome je juče otkazano punomoćje, zbog obustave postupka protiv njegovog klijenta - Ćatovića, ukazao je juče na navodno “brojne propuste u postupku koji traje više od tri godine”.

Istakao je da nije utvrđeno kako je Pavkov zadobio brojne povrede glave, o kojima se izjasnio vještak medicinske struke nakon obdukcije, a koje su nastale “dejstvom tupine mehaničke sile”, ali da ta činjenica Tužilaštvu nije bila od značaja.

”Službenici CB Bijelo Polje su imali polazište da su nekakvi Srbi iz Srbije došli ubijaju po Crnoj Gori. Nije jasno kako je inspektor policije teško ranjenog Lazića pritiskao šakama na grudi”, kazao je Novaković.

Bonus video: