Niko neće odgovarati za paljenje vozila "Vijesti" i rđavu istragu

Tužilaštvo više ne traži osobe koje su zapalile pet vozila “Vijesti”, ćute o tome da li ispituju eventualnu odgovornost tužioca koji je vodio istragu...

27023 pregleda 51 reakcija 14 komentar(a)
Jedan od zapaljenih automobila "Vijesti", Foto: Savo Prelević
Jedan od zapaljenih automobila "Vijesti", Foto: Savo Prelević

Hapšenjem pogrešnih krivaca za seriju paljenja vozila “Vijesti” tužilaštvo je “riješilo” te slučajeve i niko neće odgovarati ni za napad na imovinu redakcije, niti zato što su hapšeni i optuživani pogrešni ljudi.

Predstavnici Uprave policije i podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva u aprilu 2020. zvanično su sapštili da su rasvijetlili četiri podmetnuta požara iz 2011. i 2014. godine, u kojima je oštećeno i uništeno pet vozila “Vijesti”.

Jedno od zapaljenih vozila
Jedno od zapaljenih vozilafoto: Savo Prelević

Prema njihovoj verziji, koja je pala u vodu kada su “dokazi” došli do suda, Podgoričanin Radoslav Gile Stanišić naredio je dvojici tadašnjih maloljetnika S. P. i D. M. da zapale automobile, što su oni, tvrdili su tužioci, učinili u četiri navrata - od 14. jula 2011. do 13. februara 2014.

Odgovarajući “Vijestima”, portparol ODT-a Podgorica, državni tužilac Vukas Radonjić, prošle sedmice objasnio je da je to tužilaštvo povodom izazivanja požara na vozilima “Vijesti” formiralo više krivičnih predmeta.

”U junu 2020. godine, Osnovnom sudu u Podgorici su nakon završenih izviđaja i pripremnog postupka, podnijeti optužni predlozi i predlog za izricanje krivičnih sankcija protiv okrivljenih i maloljetnih lica, za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a sud je, rješavajući po optužbama i predlogu, jedan optužni predlog rješenjem odbio, po drugom donio oslobađajuću presudu, dok je predlog za izricanje krivičnih sankcija maloljetnicima vraćen radi dopune postupka, koji je potom i obustavljen. Odluke suda su pravosnažne”.

Taj odgovor odnosi se i na optuživane, pa oslobođenje optužbi, za podmetanje eksplozivnih naprava na lokal “Grand” i kuću nekadašnjeg agenta tajne službe Duška Golubovića, za što, takođe, niko neće odgovarati.

Radonjić nije odgovorio da li su zbog tih postupaka, odnosno njihovog epiloga, postupajući tužioci snosili odgovornost.

Na pitanja o tim postupanju u tim predmetima od 26. januara nije odgovorio ni v. d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić.

”Vijesti” su Burića pitale da li je VDT naložilo da se ispita postupanje tužilaca u tim predmetima, ako jeste kada i da li su utvrđeni eventualni propusti? Osim na ta, nije odgovorio ni na pitanje ako to nije učinjeno, zbog čega nije i da li će naložiti da se ispita postupanje tužilaca.

U junu 2020. godine, iz ODT su “Vijestima” tvrdili da su, kao organ krivičnog gonjenja, preduzeli sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti:

“Otkriveni su izvršioci i nalogodavac ovog krivičnog djela do nivoa osnovane sumnje, izvršioci su procesuirani pred nadležnim sudom. O očiglednim dokazima i činjenicama, sud može da ima i drugačiji zaključak”.

U konkretnom slučaju, dodali su, ne postoji osnov za utvrđivanje bilo kakve odgovornosti državnog tužioca, jer je postupao u skladu sa zakonom i utvrđenim činjenicama.

Ne postoji osnov za utvrđivanje bilo kakve odgovornosti državnog tužioca, jer je postupao u skladu sa zakonom i utvrđenim činjenicama”.

Slučaj “riješen” 2020.

Devet godina nakon što je 11. jula 2011. godine zapaljen prvi automobil “Vijesti”, tadašnji osnovni državni tužilac Miroslav Turković i načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević i bivši šef kriminalistike u podgoričkoj policiji Miloš Vučinić 8. aprila 2020. godine slavodobitno su saopštili da su rasvijetlili četiri podmetnuta požara na vozilima “Vijesti”.

Pavićević je tada rekao da su uhapsili S. P. i D. M. i da tragaju za nalogodavcem (Stanišićem):

“Realizacija ovih policijsko tužilačkih aktivnosti poslije skoro devet godina, potvrda je posvećenosti i istrajnosti institucija na sprečavanju i rasvjetljavanju krivičnih djela izvršenih na štetu novinara i imovine medija”.

Vučinić je rekao da je ta tročlana grupa izazvala četiri teška krivična djela na organizovan i dogovoren način.

Predstavnici UP i ODT, međutim, tada nijesu odgovorili na ključna pitanja - koji su novi dokazi obezbijeđeni pa je uslijedilo hapšenje, šta je motiv napada na imovinu lista, da li je moguće da su maloljetnici tako stručno obavili posao da je istražiteljima trebalo devet godina da utvrde bar dio činjenica...

Odgovarajući na dio tih pitanja, tužilac Turković rekao je da je podgoričko tužilaštvo predmet formiralo odmah nakon paljenja automobila i da su, u saradnji sa policijom, preduzimali i procesne radnje u vidu vještačenja, pribavljanja podataka od telekomunikacionih operatera...

“Isto tako, preduzimane su i one operativne radnje, koje su sada rezultirale prikupljanjem dovoljnog broja činjenica i dokaza takvog kvaliteta da su nam omogućili da donesemo zaključak o postojanju osnova sumnje u pogledu identiteta lica koja su izvršila ovo krivično djelo i da damo nalog za njihovo lišavanje slobode”.

Na pitanje da li su utvrdili motiv napada na imovinu “Vijesti”, odgovorio je:

”Imamo određena saznanja, izviđaj nismo okončali, on i dalje traje. Naše dalje istraživanje će ići ka tom cilju i svakako o tome možemo govoriti kada budemo imali više informacija”.

Nakon što im je propao predmet, a “krivci” oslobođeni optužbi, nikada nijesu objasnili ima li i čije greške.

Nijesu objasnili ni zbog čega je tužiocu trebalo devet godina da naloži vještačenje štete pričinjene na službenim vozilima 2011. godine.

Stanišić je, dan nakon što su predstavnici policije i tužilaštva organizovali konferenciju za medije i označili ga nalogodavcem, tvrdio da sa paljenjem vozila “Vijesti” nema ništa, odnosno da nije nalogodavac.

Prva vozila zapaljena 2011.

Serija paljenja automobila nezavisnog dnevnika počela je 14. jula 2011. godine, kada su uništena dva vozila parkirana preko puta Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Uviđajem je tada rukovodio Ekan Jasavić, tadašnji šef Ekspoziture za krvne i seksualne delikte, požare, eksplozije i havarije. Drugo paljenje uslijedilo je 23. jula, a iz policije je nezvanično saopšteno da je to učinio “omanji, mršavi muškarac”.

I tada su ponovljene floskule da policija intenzivno radi na rješavanju slučaja, a u novinarskoj opremi gotovo svakog sljedećeg teksta ponavljala se činjenica da nema pomaka u istragama.

U četvrtak, 25. avgusta, objavljen je tekst o tome da je policiji iz Ambasade SAD dostavljen snimak nadzornih kamera, na kojem se vide dva muškarca za koja se pretpostavlja da mogu biti umiješani u slučaj. Zgrada Amabasade je nekoliko stotina metara udaljena od mjesta na kojem su zapaljena dva automobila “Vijesti”.

Dva dana kasnije, u podmetnutom požaru, izgorjelo je još jedno vozilo - kombi parkiran kod OŠ “Pavle Rovinski”.

U noći između 13. i 14. februara 2014. uništeno je još jedno vozilo. Tada je rečeno da je muškarac oko 2.25 časova polio benzinom i zapalio službeni “nisan”, parkiran ispred zgrade na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, na Tuškom putu.

Rečeno je da su kamere snimile paljenje, da napadač nije bio maskiran i da je vjerovatno riječ o muškarcu starom između 20 i 25 godina, visine oko 178 centimetara...

Podgorička policija još u februaru 2012. pretresla je kuće desetak članova zagoričke bande zbog sumnje da su, kako je tada rečeno, povezani sa mnogim krivičnim djelima, a neki od njih i sa paljenjem automobila “Vijesti”. Nakon pompezne akcije, pronađena su “samo” tri pištolja, pa je krivična prijava podnijeta protiv isto toliko osoba zbog nedozvoljenog držanja oružja...

Bonus video: