Mugoši suđenje ponovo odloženo, o novom nalazu drugog marta

Predstavnik komisije vještaka rekao je danas da ne može dati svoje precizne odgovore na pitanja zastupnika optužbe, specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, pa je tražio da mu sud da rok da u pisanoj formi odgovori na sva pitanja tužilaštva

7299 pregleda 6 komentar(a)
Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović
Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2022. 14:17h

Suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, optuženom da je u prodaji gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine”, oštetio budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura, koje je danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici, odloženo je za drugi mart.

Na suđenju je konstatovano da je nalaz pročitan, nakon čega je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević na početku glavnog pretresa, počela da postavlja pitanja.

“U vezi analize urbanističkih pokazatelja, vještaci su naveli da je bruto površina 21.168 metara kvadartnih. Da li je poznato koliko je iznosila površina koja je javnim oglasom 2007. godine, data na prodaju”, pitala je tužiteljka.

Predstavnik komisije vještaka je Dušan Milošević je kazao da su to specifična pitanja, tako da se ne može odmah precizno izjasniti. Predložio je sudu da im odredi kraći rok da bi usmeno ili pisanim putem dostavili odgovore.

Sud je dao rok od tri dana tužiteljki da sudu dostavi sva pitanja za komisiju vještaka, na koja bi potom pismeno odgovorila. Nakon toga će tročlana komisija vještaka na glavnom pretresu drugog marta, odgovarala na pitanja u vezi nalaza.

Na glavnom pretresu u oktobru 2020. godine, vijeće sudije Vesne Pean je po službenoj dužnosti donijelo rješenje da se uradi supervještačenje u sudskom predmetu protiv Miomira Mugoše, nakon čega je suđenje odloženo na neodređeno vrijeme. Ovakvoj odluci suda, prethodio je pokušaj usaglašavanja nalaza vještaka arhitektonske struke Vukašina Đuričkovića i ekonomsko finansijske struke Milenka Popovića, sa nalazom vještaka procjenitelja Sanje Radović.

Kako nije došlo do usaglašavanja nalaza, sud je donio rješenje da se uradi supervještačenje. Đuričković i Popović su ostali pri svojim nalazima u kojem su naveli da je cijena kvadrata zemljišta koštala od 880 do 970 eura po kvadratu, dok Radović navodi da je to oko 165 eura, a radi se o gradsko građevinskom zemljištu koje je bivši gradonačelnik prodao kompaniji “Carine” po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Prema nalazu sudskog vještaka građevinske struke procjenjitelja Sanje Radović, vrijednost dvije parcele gradsko-građevinskog zemljišta u servisno skladišnoj zoni na Starom aerodromu u Podgorici, površine 8.047 m2 i 7.158 m2, po metru kvadratnom iznosile su po 246 eura, odnosno 167 eura. Radi se o gradsko građevinskom zemljištu koje je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša prodao kompaniji “Carine” po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Prema navodima optužnice specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, okrivljeni Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju Carine. Mugoša se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura.

Bonus video: