Viši sud: "Škaljarci" se pripremali, ali nisu pokušali da ubiju Belivuka i Miljkovića

Specijalno državno tužilaštvo ima pravo žalbe na tu odluku

51088 pregleda 11 komentar(a)
Viši sud (arhiva), Foto: Boris Pejović
Viši sud (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2022. 16:40h

Dokazi koje je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) prikupilo u istrazi navodnog pokušaja ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, nijesu dovoljni da bi se Milu Jovanoviću i Radovanu Stanišiću sudilo zbog toga.

To je ocijenilo vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić.

Njihovom odlukom krivični postupak obustavljen je u dijelu optužnice kojim su se Jovanović i Stanišić teretili da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo teško ubistvo u pokušaju.

SDT ima pravo žalbe na takvu odluku.

Istovremeno, sudija Savić ocijenio je da su osnovane optužbe specijalnih tužilaca kojima se članovima te kriminalne grupe stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

To tužilaštvo sumnjiči Janka Vukadinovića da je formirao kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali Stanišić, Jovanović, Almira Mujahodžić, Momčilo Milić i Dušan Ivanović.

Stanišiću, Jovanoviću i Miliću sudiće se i za krivičnon djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prema navodima SDT-a, Jovanović i zaštićeni svjedok u tom postupku, kodnog naziva Kamenko Kuč, po nalogu Vukadinovića su 22. januara 2021. godine pokušali da ubiju Belivuka, zvanog Velja nevolja i Miljkovića zvanog Mesar, ali ih je policija spriječila hapšenjem na putu ka tivatskom Aerodromu.

Sudije u obrazloženju svoje odluke navode da su uz optužnicu priloženi dokazi koji upućuju na osnovanu sumnju da su Jovanović i Stanišić nabavili oružje, štek stan, uklonili fabrički broj sa pištolja...

"Međutim, u optužnici nema dokaza da su okrivljeni pokušali da izvrše navedeno krivično djelo, odnosno, da su radnje koje su preduzeli, a izvjesno se radi o pripremnim radnjama, istovremeno i radnje pokušaja. Suštinski, radi se o izuzetno bitnoj razlici, jer pripremne radnje za ovo krivično djelo nisu kažnjive, odnosno predviđene kao posebno krivično djelo", piše u odluci.

Pojašnjeno je i kvalitativna razlika između pripremanja za krivično djelo i pokušaja krivičnog djela:

"Kvalitativna razlika između pokušaja i pripremanja je u tome što se pokušajem neposredno započinje izvršenje krivičnog djela, a pripremne radnje predviđaju samo radnje koje služe za to da omoguće kasnije izvršenje krivičnog djela. Dakle, pripremne radnje imaju vremensku, a vrlo često i fizičku distancu od neposrednog izvršenja".

Sudije obrazlažu i šta je ko od okrivljenih preduzeo tokom pripremnih radnji, navodeći da su Jovanović i zaštićeni svjedok uhapšeni i prije nego su ušli u "opel" koji je nabavljen za izvršenje krivičnog djela.

"Dakle, predstojao im je ulazak u vozilo marke 'opel' Zafira, na koje je okrivljeni Jovanović već bio prikačio ukradene registarske oznake PG-GA246, dolazak na lice mjesta, ulazak u unutrašnjost prostora Aerodroma Tivat i zauzimanje pozicije, uočavanje oštećenih Belivuk Veljka i Miljković Marka kada se pojave, oko 10 časova ujutro, u redu za čekiranje avio karata i ako se pojave u vidokrugu, neposredno opaljenje. Pri takvom stanju stvari, sud zaključuje da postoje dokazi o izvršenju pripremnih radnji, ali ne dokazi o započinjanju izvršenja krivičnog djela, odnosno pokušaju", piše u obrazloženju.

Pojašnjeno je da dokazi upućuju da pripremne radnje nisu bile završene, a sudije ističu da su svjesni stepena opasnosti radnji koje su okrivljeni preduzeli:

"I činjenice da postoji osnovana sumnja da bi se, da nisu lišeni slobode prilikom ulaska u 'opel' uputili prema licu mjesta, te da bi se mogli steći uslovi da se okonča pripremanje izvršenja krivičnog djela. Međutim, sud ponavlja da pripremne radnje nisu kažnjive za ovo krivično djelo, te da, pri nepostojanju dokaza koji ukazuju na započinjanje izvršenja, sud nema drugog izbora već da u ovom dijelu obustavi postupak".

SDT je ranije optužilo kriminalnu grupu navodno blisku škaljarskom kriminalnom klanu da su pokušali likvidaciju dvojice beogradskih kriminalaca, bliskih kavačkoj kriminalnoj grupi.

Iako su nezvanično tvrdili da navodnog vođu škaljarskog kriminalnog klana, Jovana Vukotića, traže zbog sumnje da je podstrekavao na ubistva Beograđana, on se ne pominje u optužnici.

Među dokazima koje je SDT početkom jula prošle godine dostavilo Višem sudu su i poruke, navodno razmjenjene putem kriptovane SKY ECC aplikacije.

"Ti lagano, ka’ da nije tvoj posao, na 5-6 metara, pa onda u dva skoka mu priđeš, metak u glavu i puni sprint na auto, pun gas... Tu niko neće imati vremena od trenutka pucanja dok istrčiš napolje da potegne pištolj. Obavezno pancir obuci, pa i njega zapali", poruka je koju je navodno Janko Vukadinović napisao zaštićenom svjedoku Kamenku Kuču, kada su planirali ubistvo Belivuka.

U optužnici piše da je Vukadinović zaštićenom svjedoku rekao i da je ubistvo "neprijatelja" na tivatskom aerodromu opasan posao, ali da neće zaboraviti ni njega ni njegovu familiju nakon što to izvrši.

"Vukadinović navodi da je cifra za to pola miliona eura u kešu, plus roba i razne kombinacije. Na navedene poruke Kamenko pita ko je vozač, da li je siguran i da mu treba nešto novca unaprijed da bi ostavio porodici, te saopštava Vukadinoviću da mu još niko nije donosio oružje. Vukadinović odgovara da sve razumije, da je čudo odraditi ubistvo i da neće ostaviti ni njega ni njegovu familiju. Takođe, Vukadinović navodi da je to ponuda i da stoje iza njega, te da Kamenko to može odraditi lagano”, piše u optužnici.

Navodno, taj Podgoričanin rekao mu je i da će, ako padne, njegovoj kući odnijeti od 500.000 do 700.000 eura.

”A da će za vrijeme boravka u zatvoru doći kod njega u sobu, a ako ne padne, da će ga prebaciti u Južnu Ameriku da radi sa ‘kokosom’, odnosno kokainom”.

Zaštićeni svjedok je, navodi se u tim spisima, nakon hapšenja posumnjao da priča o sigurnom sklanjanju iz Crne Gore nije tačna, i da je ekipa za koju je radio planirala da ga ubije, a potom njegov tjelo uništi živim krečom.

Navodno, to je trebalo da urade na Jazu, gdje je trebalo da se sakrije 24 sata nakon likvidacije Belivuka i Miljkovića.

Belivuk i Miljković, koji su saslušani kao svjedoci oštećeni, ispričali su da ne znaju nikoga od ekipe koja je planirala njihovo ubistvo. Rekli su da su u Crnu Goru došli na babine kod Radoja Zvicera, a potom produžili par dana kako bi ostali da sa njim proslave i slavu.

Tužiocima su saopštili da ne znaju ko bi ih i zbog čega ubio, ali da su, kada su čuli za hapšenje u Tivtu pomjerili povratak u Beograd.

Iako u optužnici navode da je likvidacija Belikvuka trebalo da bude plaćena 700.000 eura, a Miljkovića, koji nije bio prioritetna meta 300.000 eura, u izjavama optuženih više puta se navodi da su uzimali po 20,50 ili 100 eura.

Navodno, nijesu imali da plate šlepu kada su morali da prevezu motocikl koji je trebalo da koriste u ubistvu, pa je Hasan Turković od nekog u Tološima uzeo 20 eura.

Turković, koji je svjedok saradnik, tužiocima je ispričao da je Belivuk “došao na red” kada se odustalo od likvidacije Kašćelana.

Tvrdio je i da je Vukadinović svima slao fotografije tog Kotoranina, jer ga je neko pratio: “A Janko mu je rekao da Kašćelana prati više grupa, i da će javiti tačno vrijeme dolaska na cetinjske semafore.”

Od ubistva Kašćelana eksplozivom jake razorne moći odustalo se jer je suđenje tom Kotoraninu odgođeno.

Zaštićeni svjedok, Jovanović i Stanišić uhapšeni su 22. januara 2021. godine u Tivtu.

Bonus video: