Među ugroženima većina su žene

Na osnovu procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost, službenici policije štite i dvije novinarke, sutkinju i ministarku

32985 pregleda 37 reakcija 10 komentar(a)
Šefica tužilaštva Maja Jovanović sa policijskom pratnjom, Foto: Boris Pejović
Šefica tužilaštva Maja Jovanović sa policijskom pratnjom, Foto: Boris Pejović

Od sedam osoba čija je bezbjednost ugrožena, četiri su ženskog pola - dvije novinarke, jedna ministarka i sutkinja.

Službenici Sektora policije posebne namjene, Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti, trenutno obezbjeđuju 18 štićenih ličnosti kao i članove uže porodice predsjednika države Mila Đukanovića, premijera u tehničkom mandatu Zdravka Krivokapića i nedavno smijenjenog predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Policija nije saopštila “Vijestima” koliko se trenutno članova uže porodice trojice nosilaca najvećih državnih funkcija u ovom trenutku štiti, ali procjene su da najmanje 10-ak osoba zbog tog statusa koristi policijsku pratnju u zemlji i inostranstvu.

Prema članu 3 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije - čuva se 11 funkcionera, koji imaju status štićenih ličnosti - predsjednici države, Vlade i Skupštine, potpredsjednik tehničke Vlade Dritan Abazović ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, v.d. VDT-a Maja Jovanović, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković, direktor ANB-a Dejan Vukšić i šef UP Zoran Brđanin.

Đukanović sa obezbjeđenjem (arhiva/ilustracija)
Đukanović sa obezbjeđenjem (arhiva/ilustracija)foto: Boris Pejović

Ovaj spisak štićenih ličnosti, koji po ovom osnovu imaju pravo na policijsko obezbjeđenje, imao bi još jedno ime ali kako je odlazeći premijer Zdravko Krivokapić trenutno i rukovodilac Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, on koristi isto obezbjeđenje koje uživa kao prvi čovjek Vlade.

Ugroženo sedam osoba

Na osnovu člana 10 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije trenutno 24-časovno policijsko obezbjeđenje ima sedam osoba. Policija nije saopštila imena ličnosti koje su nakon bezbjednosne procjene stepena ugroženosti ANB-a ili prijetnji dobili policijsku zaštitu.

Policija po ovom osnovu, a nakon urađene procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost, štiti dvije novinarke, sutkinju, specijalnog tužioca, ministarku...

Krajem januara 24-časovno policijsko obezbjeđenje dobila je i vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević, koja je zaštitu dobila nakon posljednje velike zapljene kokaina, a na osnovu preporuke koju je Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavila UP.

Petričević
Petričevićfoto: Boris Pejović

Od prošle sedmice policija obezbjeđuje i mjesto stanovanja poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković, a nakon informacije ANB-a da je nekoliko pripadnika “ekstremnih grupa, navodno, pripremalo fizički napad na nju”...

U februaru 2021. godine Vlada je dijelom izmijenila Odluku o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, pa je tako predviđen izuzetak da Vlada može, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, odrediti da se obezbijede ličnosti, objekti i prostori na osnovu podataka i saznanja iz nadležnosti policije, privremeno, do dobijanja bezbjednosne procjene stepena ugroženosti od Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Policijska pratnja, po ovom osnovu traje, sve dok od ANB-a ne stigne procjena da im bezbjednost više nije ugrožena.

Angažovano 125 policajaca

Kako bi Uprava policije mogla da pruži obezbjeđenje i zaštitu za 18 štićenih osoba, ali i članova uže porodice trojice predsjednika, trenutno je angažovano 125 policijskih službenika u organizacionoj jedinici Sektora policije posebne namjene.

Za obezbjeđenje ličnosti, Uprava policije je dužna da obezbijedi i automobile ali i svu drugu logostiku, napravi plan, kako bi organizovala 24-časovnu pratnju.

”Postojeći kadrovski resursi i raspoloživa materijalno-tehnička sredstva omogućavaju redovno i profesionalno realizovanje mjera bezbjednosne zaštite štićenih ličnosti i efikasan odgovor svim postavljenim zadacima”, odgovorili su “Vijestima” u Upravi policije.

Policijske službenike, koji su angažovani na ovim poslovima, određuje direktor policije na predlog rukovodioca organizacione jedinice nadležne za poslove obezbjeđenja ličnosti i objekata.

Osim pratnje, policija je dužna da obezbjeđuje objekte i prostore oko tih objekata, u kojima je sjedište predsjednika države, Vlade, Skupštine, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde, kao i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Obim i vrsta mjera za koje je zadužena policija određuju se od prvog do četvrtog stepena zaštite, a sve u zavisnosti od bezbjednosne procjene ugroženosti ličnosti, objekata i prostora.

Mogu da se odreknu pratnje

Funkcioneri koji su na osnovu člana 3 Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, mogu da se odreknu zaštite bezbjednosti.

U praksi se to rijetko događa.

Nosioci najviših državnih funkcija ukoliko žele da se odreknu policijske pratnje, moraju u pisanoj formi obavijestiti Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon čega se o tome upoznaje Vlada.

Kad funkcionerima koji imaju pravo na policijsku zaštitu prestane mandat, zaštita bezbjednosti će se produžiti tri mjeseca od dana prestanka funkcije, ali samo ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti na osnovu procjene stepena ugroženosti Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Ako bezbjednosna procjena ugroženosti ANB-a ukazuje da je neophodna dalja policijska zaštita, tada se pratnja može produžiti sve dok traju razlozi...

O produženju zaštite bezbjednosti odlučuje Vlada na predlog MUP-a.

Bonus video: