Povrede nastale od noža, a ne od ključa

Amar Omerčević tvrdi da je sugrađanina ubo ključem, vještačenje ga demantuje

6540 pregleda 0 komentar(a)
Omerčević nakon suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Omerčević nakon suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Presuda Pljevljaku Amaru Omerčeviću (29) zbog pokušaja ubistva sugrađanina Ensara Bajrovića u bjelopoljskom Višem sudu će biti izrečena 8. marta.

Nikola Tomčić ispričao je da je vidio ključ kojim je njegov drug Omerčević udario Barjovića s leđa i da se nije radilo o nožu, detaljno opisujući da se sve desilo u kafiću, nakon što ih je bez povoda oštećeni vrijeđao i psovao.

”U trenutku dok je Omerčević pokušavao da ustane, Bajrović ga je udario pesnicom u glavu, i ovaj je sjeo. Bajrović mu je uzvratio udarac tek nakon drugog udarca u glavu. Nakon što je više puta udaren u glavu a potom i nogom u stomak, Omerčević je izvadio svežanj ključeva, koje koristi pri napadima epilepsije, od koje boluje 12 godina. Vidio sam kada je jedan ključ stavio između kažiprsta i srednjeg prsta, i šiljatim dijelom udario Bajrovića, koji mu je bio okrenut leđima, malo bočno u stranu”, ispričao je Tomčić, dodajući da nije prilazio jer se spotakao o neki ukrasni bicikl.

Izjašnjavajući se o dužini ključa, Tomčić je kazao da je bio dug “15-20 ili 10 centimetara”, a nakon što mu je odbrana pokazala svežanj ličnih ključeva, rekao je da liči na jedan, a za par sekundi kasnije na drugi ključ.

Njegovom iskazu prigovorio je državni tužilac Hasan Lukač, ističući da je u potpunosti ponovio iskaz optuženog, što je sračunato na pomaganje počiniocu djela.

Međutim, Tomčić nije tako svjedočio u istrazi - tada nije pominjao nikakve detalje, ni ključ niti bilo šta osim da je primijetio guranje.

Upozoren na razlike u iskazu, kazao je da ostaje pri iskazu datom sudu, ističući da mu je Bajrović prijetio.

”Tako samo govorio jer mi je Bajrović prijetio, tražeći da dam izjavu koja njemu odgovara”, kazao je svjedok ostajući pri današnjoj izjavi.

Tužilac Hasan Lukač, u završnim riječima potencirao je da je optužnica dokazana u cjelosti.

Optuženi je, podsjetio je Lukač, rekao da ga je Bajrović prvi udario i da je posegnuo za ključevima tek nakon što je udaren nogom u stomak, i da ga nije udario nožem.

”Vještačenjem dr Nemanje Radojevića je potvrđeno da ‘ubodno rezne rane nisu mogle nastati od uboda ključem, već isključivo ubodom oštrog tvrdog predmeta nalik na nož, a trasološkim vještačenjem garderobe oštećenog potvrđeno je da su oštećenja “nastala kao posljedica tvrdog, oštrog predmeta nalik na nož”, kazao je tužilac, tražeći da se pri odmjeranju kazne ima u vidu da je optuženi više puta kažnjavan za druga kriivična djela.

Branilac okrivljenog, advokat Damir Lekić rekao je da Omerčević nije kriv, ističući da jedino oštećeni pominje postojanje noža, a da je čak i Miloš Tomčić, koji je bio u društvu Bajrovića, sa kojim se druži, rekao da nije vidio nož. Kao najvažnije pomenuo je to što je optuženi prvi isprovociran, napadnut i zadobio udarce.

”Pa evo čak i da se radilo o nožu, pa i dugom 10 ili više centimetara, opet je moj branjenik imao pravo da se brani. Simpomatičan je nalaz vještaka sudske medicine dr Nemanje Radojevića, koji je kazao da “život optuženog nije bio u neposrednoj opasnosti i da bi bio, ukoliko bi sila dejtsta bila jačeg intenziteta”, kazao je Lekić.

Tražio je oslobađajući presudu, ili, u slučaju da sud nađe razloge za drugačiju odluku, da mu se izrekne kazna u trajanju pritvora, ali nakon što sud izmijeni pravnu kvalifikacije djela.

Prema optužnici, Omerčević je 14. juna ove godine, u Pljevljima pokušao da ubije svog sugrađanina Bajrovića. On ga je, piše, nakon svađe i tuče, ubo nožem u leđa i nanio mu lake tjelesne povrede u vidu dvije ubodne rane u predjelu podlopatičnog predjela.

Bonus video: