Predloženo liječenje za optuženog

Optuženi Jelovac juče je ponovio da su ga tukli specijalci zbog čega je morao da prizna djelo, ali i rekao da ga više niko neće nagovoriti na slično djelo. U automobilu kojim je prevozio drogu, policija je pronašla GPS uređaj za praćenje vozila"

3042 pregleda 0 komentar(a)
Jelovac izlazi iz suda (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Jelovac izlazi iz suda (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Vještakinja neuropsihijatrica dr Tanja Mijatović Papić, kazala je da je Pljevljak Dragoljub Jelovac (57) bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti u trenutku izvšenja krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

To je rekla u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Jelovac odgovara zbog prenosa droge iz Podgorice prema Beogradu, 5. juna, kada je uhapšen na graničnom prelazu Ranče kod Pljevalja.

”Optuženi je mogao znati da prevozi drogu, ali je u stanju zavisnosti od alkohola, mogao lakomisleno i nekritički zaključiti da neće doći do kazne, s obzirom na to da se radi o osobi sa ozbiljnim mentalnim problemima koji mu ometaju zdravlje”, kazala je vještakinja, napominjući da imajući u vidu sve zdravstvene poremećaje, sa medicinske strane gledišta, takva osoba sa poremećajem volje, rasuđivanja, ne može biti tretirana na isti način kao osoba koja pri činjenju istog krivičnog djela nema tih problema.

Objasnila je da ulazak u apstinencijalnu krizu u stanju teške alkoholisanosti, u kojem se nalazio optuženi, nije stanje slobodne volje, već da se u tom slučaju osoba rukovodi zadovoljenjem trenutnih potreba u cilju olakšavanju apstinencijalne krize.

Dr Mijatović Papić je istakla da su kod Jelovca, zbog dugotrajne zloupotrebe alkohola, primijećeni znaci trajnog duševnog oboljenja.

”Dugotrajna zloupotreba alkohola je kod njega dovela do trajnih psihičkih izmjena koje se mogu okarakterisati kao trajno duševno oboljenje”.

Zbog njegovog stanja, predložila je izricanje mjere bezbjednosti - liječenja alkoholisanosti u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi, precizirajući da je njegovo stanje bliže neuračunljivosti nego uračunljivosti.

Jelovac se do prije tri mjeseca nalazio na dobrovoljnom liječenju u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, nakon čega je samovoljno napustio ustanovu. Vještakinja tvrdi da je njegovo stanje sada neuporedivo gore.

Usljed tih okolnosti, tužilac Hasan Lukač zatražio je odlaganje završnih riječi, kako bi precizirao optužnicu.

Jelovac je u istrazi priznao krivično djelo, dok je na sudu tvrdio da je znao da nosi nešto malo droge, ali da nije mogao ni da pretpostavi da se radili o desetinama paketa, sa oko 40 kilograma marihuane.

Juče je ponovio da su ga “tukli specijalci zbog čega je morao da prizna djelo”, ali i da ga “više niko neće nagovoriti na slično djelo”.

U vozilu “šaran” kojim je prevozio drogu, policija je pronašla GPS uređaj za praćenje vozila.

Prema optužnici, Jelovac je 5. juna, neovlašćeno radi prodaje iz Podgorice za Beograd svojim vozilom prenosio opojnu drogu konoplju upakovanu u 40 pakovanja od plastične kese i to: 30 pakovanja neto mase od 29.110 grama i po 6 i 3 pakovanja od kojih je svako imalo nešto manje od kilogram.

Suđenje se nastavlja 31. marta.

Bonus video: