Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine

Okrivljeni se terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa

14512 pregleda 5 komentar(a)
Kovačević, Foto: Boris Pejović
Kovačević, Foto: Boris Pejović

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i ostalih okrivljenih pripadnika kriminalne organizacije, koju je formirao radi prisvajanja vrijednih parcela "na pjeni od mora", danas je potvrdila “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Na ročištu za kontrolu optužnice koje je održano početkom februara, branioci okrivljenog Kovačevića i osam optuženih predložili su da sud donese rješenje kojim če se obustaviti krivični postupak.

Odbrana smatra da specijalno tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi kroz pripadništvo u kriminalnoj organizaciji prisvajali vrijedne parcele "na pjeni od mora".

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović ostala je u cjelosti pri navodima optužnice kojim se optuženi terete za za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa. Predložila je da sud potvrdi optužnicu.

Branilac Kovačevića, advokat Mitar Mugoša ukazao je sudu da se u konkretnom slučaju radi o Upravnom postupku.

“U spisima je predmet koji se rješava u upravnom a ne u krivičnom postupku. Upravni postupak u konkretnom slučaju nije završen niti sada u ovom trenutku možemo znati kako će se ono okončati”, naveo je advokat Mugoša. Podsjetio da je 2009. godine usvojen Zakon o imovinsko svojinskim odnosima kojim je izjednačeno korišćenje i svojina.

“Novi zakon donio je nedoumice pa je na inicijativu Uprave za nekretnine, Upravni sud zauzeo stav da se može u katastru uknjižiti objekat bez građevinske dozvole sa teretom i ograničenjem u G listu. To se desilo i u konkretnom slučaju gdje je objekat na parceli u zoni Morskog dobra upisan na korišćenje Aleksandru Gazivodi i Danku Kovačeviću sa teretom i ograničenjima u G listu”, kazao je advokat Mugoša.

Osim Kovačevića, koji se nalazi u bjekstvu, okrivljeni za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija "Geo&Arh".

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Sumnja se da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti. Vrijednost vile koju je Kovačević želio da prisvoji u potpunosti, sa zemljištem, u zoni Morskog dobra, procijenjena je na 690.000 eura.

Bonus video: