Slučaj pljačke u kojoj je ubijen Mrdak: Utvrdili propuste zaštitara i agencije

Kontrola Direkcije za nadzor u oblasti lica i imovine MUP-a potvrdila nepravilnosti nakon tragedije u Nikšiću

24904 pregleda 4 komentar(a)
Uočeni propusti su zapisnički konstatovani i procesuirani, tvrde iz MUP-a (ilustracija), Foto: Shutterstock
Uočeni propusti su zapisnički konstatovani i procesuirani, tvrde iz MUP-a (ilustracija), Foto: Shutterstock

Službenici Direkcije za nadzor u oblasti zaštite lica i imovine i detektivske djelatnosti Ministarstva unutrašnjih poslova podnijeli su dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv zaštitarske agencije “Security guard Montenegro”, zbog niza propusta u organizaciji rada i načinu transporta novca 20. oktobra 2021. godine, kada je u organizovanoj oružanoj pljački ubijen njihov radnik Ljubiša Mrdak dok je sa kolegama iznosio džakove sa novcem ispred zgrade Pošte u Nikšiću.

Postupci po prekršajnim prijavama MUP-a pokrenuti su pred Sudom za prekršaje u Podgorici, održano je nekoliko ročišta kod sudije Ivana Popovića, ali još nije donijeta presuda, odnosno odluka - koliku će novčanu kaznu platiti zaštitarska agencija “Security guard Montenegro” i odgovorno lice, ukoliko se tokom sudskog postupka utvrdi da nijesu poštovali sve zakonske procedure u radu.

”Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka podnijet je protiv pravnog lica ‘Security guard Montenegro’ i odgovornog lica Vuksana Marjanovića, zbog prekršaja iz čl. 74 st. 1 tač. 8 u vezi sa čl. 19 st. 2 i čl. 74 st. 2 u vezi sa čl. 74 st. 1 tač. 8 i čl. 19 st. 2 Zakona o zaštiti lica i imovine. Pravnom licu stavljeno je na teret da, 20.10.2021. godine oko 9 časova na prostoru ispred nove Pošte u Nikšiću, nije koristilo opremu za bezbjedno vršenje poslova zaštite stvari u transportu, dok je odgovornom licu stavljeno na teret da je propuštanjem dužnog nadzora dozvolio da pravno lice “Security guard Montenegro” ne koristi opremu za bezbjedno vršenje poslova zaštite stvari u transportu”, navodi se u odgovoru Suda za prekršaje u Podgorici.

Prema Zakonu o zaštiti lica i imovine, najveća globa za pravno lice može biti 10.000 eura.

MUP je “Vijestima” odgovorio da su ovlašćena službena lica Direkcije za nadzor u oblasti zaštite lica i imovine i detektivske djelatnosti Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a, postupajući po službenoj dužnosti, izvršila dva nadzora u privrednom društvu ‘Security Guard Montenegro’.

”Usljed uočenih nedostataka postupili su u skladu sa kaznenim odredbama Zakona o zaštiti lica i imovine i podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka vezano za izvršene nadzore”, piše u odgovoru MUP-a “Vijestima”.

Još u prvom danu kada se dogodila pljačka 400.000 eura novca namijenjenog za isplatu penzija i ubistvo zaštitara Mrdaka u Nikšiću bilo je jasno da nijesu poštovane baš sve zakonske procedure, koje su predviđene Zakonom o zaštiti lica i imovine, zbog čega je MUP odmah počeo kontrolu.

U poslatom odgovoru, ipak nijesu precizirali koje su sve neregularnosti u radu ove zaštitarske agencije uočeni tokom kontrole...

”Službena lica Direkcije za nadzor u oblasti zaštite lica i imovine i detektivske djelatnosti vršili su nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti lica i imovine i Pravilnikom o bližim uslovima, koje treba da ispunjavaju prostorije privrednog društva, drugog pravnog lica i preduzetnika koji obavljaju djelatnost zaštite, specijalna vozila i oprema za bezbjedno vršenje poslova zaštite stvari u transportu i načinu vršenja tih poslova, a što sve uključuje i poštovanje svih procedura prilikom obavljanja poslova zaštite stvari u transportu. Vodeći se zakonskim ovlašćenjima, nadzorne aktivnosti sprovedene su temeljno, a uočeni propusti su zapisnički konstatovani i procesuirani”.

Radnik zaštitarske agencije “Sekurity guard Montenegro” Ljubiša Mrdak pogođen je metkom u grudi dok se sa naoružanim razbojnicima borio da mu ne otmu specijalnu vreću u kojoj je bio novac, nakon što je ekipa zaštitara napadnuta u mjesecima pripremanoj organizovanoj razbojničkoj akciji ispred zgrade Pošte u Nikšiću.

Više državno tužilaštvo i Uprava policije saopštili su da su rasvijetlili razbojničku pljačku u Nikšiću, a na spisku osumnjičenih je sedam osoba - Mitar Knežević, Stojan Albijanić, Petar Zolak i Stefan Regojević uhapšeni su ili već izručeni Crnoj Gori u okviru istrage, dok su krivične prijave podnijete i protiv Srđana Svjetlanovića, Nemanje Miljkovića i Davida Banjca iz Banjaluke, koji su u bjekstvu.

Tragedija u Nikšiću pokazala je brojne sumnje da zaštitarske agencije ne poštuju dovoljno propise posebno kada se nosi veća količina novca, štede na opremi i broju radnika koje šalju u transporte, ali i nedovoljno kontrolišu zaposlene da li po svim zakonskim procedurama obaljaju prenos novca.

Upućeni tvrde da zaštitari tog dana nijesu nosili pancire, kako je to zakonski predviđeno, a tokom kontrole utvrđeno je i da sigurnosne vreće u kojima je bio novac nijesu imale sve karakteristike kako to predviđa Pravilnik o bližim uslovima, koje trebaju da ispunjavaju vozila i oprema za poslove zaštite transporta novca.

MUP-ova Direkcija za nadzor u oblasti zaštite lica i imovine i detektivske djelatnosti, nakon tragedije u Nikšiću, obavila je po službenoj dužnosti kontrolu i detaljan nadzor svih još osam agencija za zaštitu lica i imovine, koje imaju odobrenja za rad i transport novca i drugih dragocjenosti.

Tokom kontrola zaštitarskih agencija, koje imaju odobrenja za poslove zaštite stvari u transportu, kako je naveo MUP, utvrđene su “određene nepravilnosti vezano za tehničku opremljenost vozila kao i način vršenja tih poslova”, zbog čega su im u skladu sa zakonskim odredbama izrekli propisane kazne.

Globa 116.170 eura za dvije godine

MUP je tokom 2020. godini izdao 54 prekršajna naloga zaštitarskim agencijama - osam je izdato fizičkim licima, koji neposredno obavljaju poslove zaštite, 23 pravnim licima, dok su 23 naloga dostavljena odgovornim licima u pravnom licu.

Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni tokom 2020. godine je iznosio 17.440 eura.

”U 2021. godini izdato je 226 prekršajnih naloga,11 naloga je izdato fizičkim licima koji neposredno obavljaju poslove zaštite, 107 pravnim licima, 107 naloga odgovornim licima u pravnom licu, dok je nalog izdat preduzetniku. Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni je 98.730 eura”, podaci su MUP-a.

Prekršajni nalozi su u najvećem broju slučajeva izdati jer zaposleni nemaju dozvolu za čuvara, dozvolu za zaštitara lica i imovine, dozvolu za tjelohranitelja i dozvolu za pratioca vrijednosti.

Prema podacima MUP-a, 52 naloga je izdato i odgovornim licima u zaštitarskim agencijama jer su propuštanjem nadzora dozvolili propuste u radu zaposlenih unutar tih firmi.

Fizičkim licima, koja su obavljala poslove zaštite, a nemaju dozvolu u skladu sa Zakonom o zaštiti lica i imovine, izdato je 11 prekršajnih naloga.

”Jedan prekršajni nalog je izdat preduzetniku zato što je organizovao unutrašnju službu zaštite bez rješenja Uprave policije, a podnijeta su i tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, kojima je obuhvaćeno sedam lica”.

Nemaju opremu za blindirana vozila, neki rade i “na crno”

Tokom dvogodišnje kontrole rada zaštitarskih agencija pronađene su brojne neregularnosti - mnogi nemaju opremu za specijalna vozila za transport novca, a jedna agencija jer te poslove obavljala i “na crno”.

Osam prekršajnih naloga utvrđeno je da agencije ne posjeduju ili ne koriste specijalno vozilo, odnosno opremu za bezbjedno vršenje poslova zaštite stvari u transportu. Za dvije godine izdato je osam prekršajnih naloga agencijama jer zapošljavaju radnike, koji nemaju dozvolu za vršenje poslova zaštitara.

”Utvrđena je i nepravilnost da pravno lice obavlja djelatnost zaštite, a nije upisano u Centralni registar privrednih subjekata i nema odobrenje za obavljanje djelatnosti zaštite, pa je za ovaj prekršaj izdato šest naloga (tri za pravno lice i tri za odgovorno lice)”, navodi MUP.

Brojni propusti su evidentirani i u radu/obavještavanju UP o održavanju reda na javnom okupljanju, sportskoj ili drugoj javnoj priredbi, ne dostavljaju u zakonskom roku plan fizičko-tehničke zaštite.

Bonus video: