U klanovima i po 200 članova

BOK juče usvojio novu procjenu opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA) - u spisima deset opasnih klanova

71382 pregleda 155 reakcija 58 komentar(a)
Nakon jedne mafijaške likvidacije u Kotoru, Foto: Boris Pejović
Nakon jedne mafijaške likvidacije u Kotoru, Foto: Boris Pejović

Pojedine organizovane kriminalne grupe broje više od 200 članova, piše u dokumentu o procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA) koji je juče usvojen na sjednici Biroa za operativnu koordinaciju (BOK).

U tom dokumentu, koji je izradio međuresorski tim, evidentirano je deset kriminalnih klanova, od kojih su tri najopasnija - kavački, škaljarski i grupa okupljena oko Beranca Vuka Vulevića, rečeno je “Vijestima” nezvanično.

Prema policijskim podacima, na čelu kavačkog klana su Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, dok suparničkom, škaljarksom grupom rukovode braća Jovan i Igor Vukotić.

Međuresorski tim evidentirao je i šverc droge kao glavni biznis organizovanih kriminalnih grupa.

U dkumentu SOCTA su pobrojane vođe klanova, hijerarhijska podjela unutar krimi-grupa, njihova finansijska moć, koruptivna mreža, kriminalni poslovi.

”Procijenjeno je da državi najveća bezbjednosna opasnost prijeti od tri visokorizične organizovane kriminalne grupe - kavačke, škaljarske i beranske. Za njima ne zaostaje ni budvanska kriminalna grupa, ali ove tri su svakako najrizičnije”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Objasnio je da su u fokusu dokumenta organizovani kriminal sa elementima teških krivičnih djela, borba protiv šverca narkotika i korupcije na visokom nivou.

”U procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori 2022. - 2025. jedna kriminalna grupa manje je nego u prošloj, ali su jasno klasifikovane po opasnosti koja prijeti od njih. Naravno, u skladu sa tim praviće se i plan postupanja prema njima, jer je više nego nužno da znamo što su prioriteti”, kazao je isti sagovornik.

LISTA PRIORITETA

BOK je predložio i listu nacionalnih prioriteta u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, navodeći da su to one oblasti teškog i organizovanog kriminala za koje je na osnovu relevatnih pokazetalja utvrđeno da s obzirom na strukturu, obim i štetu predstavljaju najveću opasnost za poštovanje i implementaciju osnovnih načela vladavine prava.

Oni su ocijenili da su najveće prijetnje po bezbjednost i društveno-ekonomske interese, a ujedno i prioriteti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala visokorizične organizovane kriminalne grupe, krijumčarenje narkotika, korupcija, sa posebnim fokusom na korupciju na visokom nivou, ilegalne migracije i trgovina ljudima, krijumčarenje akciznih roba, sajber kriminal i terorizam i ekstremizam.

Listu prioriteta BOK će dostaviti Vijeću za nacionalnu bezbjednost.

Iz BOK-a su juče saopštili da su u dokumentu targetirane organizovane kriminalne grupe i prijetnje po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Objasnili su da je taj dokument izradio Međuresorski operativni tima sastavljen od predstavnika organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i tužilaštva.

Nakon sjednice na kojoj je usvojena SOCTA saopštili su da taj dokument sadrži podatke o identifikovanim kriminalnim grupama sa šemama veza, strukturom i ulogama njihovih članova.

”Ukazujemo da će javna verzije SOCTA ubrzo biti dostupna, kako bi se javnost mogla upoznati sa ključnim karakteristika kriminalnih aktivnosti koje su obrađene u predmetnom dokumentu”, piše u saopštenju.

Pojašnjeno je i da su usvajanjem ovog dokumenta stvoreni preduslovi da se shodno nadležnostima BOK-a i ostalih organa obavještajno-bezbjedosnog sektora otpočnu aktivnosti na planiranju i implemenaciji daljih mjera i radnjih u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, sa fokusom na identifikovane prioritete.

Posljednji takav dokument policija je uradila 2017.godine kada je u SOCTA dokumentu navedeno da u Crnoj Gori djeluje 11 organizovanih kriminalnih grupa (OKG), što je tri puta manje nego što je objelodanjeno u SOCTA izvještaju 2010. godine kada je evidentirano 35 organizovanih kriminalnih grupa.

U dijelu koji se odnosi na praćenje implementacije aktivnosti koje se realizuju međuagencijskom saradnjom, BOK je usvojio izvještaj o radu Nacionalnog međuresorskog operativnog tima za suzbijanje nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

Sjednicom je predsjedavao Dritan Abazović, a prisustvovali su joj članovi tog Biroa - direktor Uprave policije Zoran Brđanin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, generalni direktor Obavještajno-bezbjednosnog direktorata potpukovnik Todor Goranović, vršilac dužnosti generalnog direktora direktorata za bezbjednosne poslove i nadzor Petar Koprivica. Po pozivu, sjednici su prisustvovali i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i sekretarka Nacionalnog operativnog tima za suzbijanje nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma Kristina Đukanović.

Abazović: Pojedinci tek sada upisani u dokument SOCTA

Koordinator bezbjednosnog sektora Dritan Abazović rekao je juče “Vijestima” da je usvajanjem dokumenta SOCTA uspješno završena velika obaveza koju je BOK preuzeo prilikom formiranja, ali i da su u tom dokumentu sada prvi put upisana imena pojedinaca koji su odavno morali da budu “zabilježeni”.

”Crna Gora je nakon skoro par godina dobila SOCTA za period 2022-2025. godina u kojoj su definisane najveće opasnosti po nacionalnu bezbjednost i jasno definisane visokorizične organizovane kriminalne grupe kojima će se sektor bezbjednosti posebno baviti. Evidentirani su članovi svih kriminalnih grupa koji djeluju na teritoriji naše države kao i njihova ‘zaduženja’. Ne mogu pričati o imenima, ali će se neki po prvi put naći u SOCTA iako je trebalo tu da budu i ranije”, rekao je potpredsjednik Vlade i šef BOK-a.

Istakao je da je pred njima sada zadatak da definišu prioritete i odrede način prevencije i suzbijanja kriminala.

”Jednostavno rečeno, Crna Gora je popisala kriminalne grupe i osobe koji su prijetnja po nacionalnu bezbjednost. Sada tačno znamo ko su naši neprijatelji i protiv koga se moramo boriti”, kazao je Abazović

Bonus video: