Kavčaninu dozvolio da šeta zatvorom?

Suspendovan službenik Istražnog zatvora Pero Milatović i protiv njega pokrenut disciplinski postupak

53592 pregleda 17 komentar(a)
Mujović nakon hapšenja (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Mujović nakon hapšenja (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Službenik Istražnog zatvora Pero Milatović suspendovan je i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je pritvorenom članu kavačkog kriminalnog klana Radovanu Mujoviću omogućavao da boravi van ćelije i na mjestima u toj ustanovi na kojima, prema propisima, nije smio da boravi, saznaju Vijesti.

Prema informacijama iz istrage, o tome je obaviještena i danilovgradska policija.

Izvor Vijesti saopštio je da istog službenika sumnjiče i da je omogućio kontakt dvojici pritvorenika, koji su u istom predmetu osumnjičeni za isto krivično djelo, što je najstrože zabranjeno.

Disciplinski postupak pokrenut je i protiv još dva službenika Istražnog zatvora, a kako je listu saopšteno - oni u tom slučaju nisu postupali sa dužnom pažnjom, odnosno bili su u smjeni kada se dogodilo kršenje propisa...

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), Vijestima je zvanično saopšteno da je postupak protiv ta tri službenika započet zbog sumnje da je izvršena teža disciplinska povreda službene dužnosti.

”Dana 8. 3. 2022. godine, u skladu sa zakonskom precedurom zbog sumnje da je izvršena teža disciplinska povreda službene dužnosti, starješina organa je donio Odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv tri službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji su radno raspoređeni na poslovima obezbjeđenja u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica. Imajući u vidu opis radnji težih povreda službene dužnosti koja se stavlja na teret službenim licima u konkretnom slučaju o navedenom događaju obaviješteno je i OB Danilovgrad radi eventualnog preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti a u kordinaciji sa nadležnim tužilaštvom”, saopšteno je Vijestima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Takođe, navodi se u odgovorima, u skladu sa zakonskom procedurom povodom navedenog slučaja, jednom službeniku obezbjeđenja, raspoređenom u zvanju stariji nadzornik zatvorske policije-šef smjene, privremeno je ograničeno vršenje dužnosti.

”Na način što se imenovanom zabranjuje obavljanje poslova (suspenduju se) u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija”, rečeno je iz UIKS-a.

Nikšićanin Mujović optužen je formirao kriminalnu organizaciju koja se bavila švercom droge.

Prema navodima optužnice Specijalnog državnog tužilaštva, on je od početka 2018. do kraja avgusta 2019. na teritoriji Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske organizovao kriminalnu organizaciju za vršenje krivičnih djela za koja se mogu izreći kazne od četiri godine i više zatvora, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

”Za organizaciju je vrbovao druga lica, lično ili preko ostalih pripadnika organizacije. Kriminalna organizacija se bavila švercom narkotika, a Radovan Mujović je planirao izvršenje krivičnih djela, obezbjeđivao novac i telefonske aparate sa inostranim SIM karticama, davao naredbe i uputstva za izvršenje krivičnih djela”, piše u optužnici.

Bonus video: