"ugovor o izgradnji je i dalje na snazi"

Burzanović: Uprkos strahu od mještana, nastavićemo radove na izgradnji mHE "Skrbuša"

Vasilije Ivanović i Denis Mekić negirali da su ugrozili sigurnost Burzanovićima, poslovnim partnerima Blaža Đukanovića

8278 pregleda 5 komentar(a)
Vasilije Ivanović na jednom od protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Vasilije Ivanović na jednom od protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Slaven Burzanović poručio je da će uprkos “strahu od mještana” nastaviti radove na izgradnji mini hidroelektrane “Skrbuša”, jer je ugovor o izgradnji i dalje na snazi.

To je rekao juče u sudnici kolašinskog Osnovnog suda, pred kojim dvojica protivnika izgradnje mHE odgovaraju zbog ugrožavanja sigurnosti predstavnicima investitora i izvođača radova na mHE “Skrbuša” - Slavenu i Ivanu Burzanoviću, u oktobru 2020. godine.

”Ističem da je ugovor o izgradnji i dalje na snazi i da će redovi biti nastavljeni, jer su odobreni odlukom Vlade. Osjećam ugroženost, strah i nesigurnost za svoju ličnu bezbjednost, s obzirom na to da smo praćeni od više osoba kad krenemo na izgradnju mHE”, kazao je jedan od oštećenih.

Burzanovići su poslovni partneri Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Oni su mještanina Rečina Vasilija Ivanovića i ekološkog aktivistu Denisa Mekića prijavili dva mjeseca nakon protestnog okupljanja u selu Rečine.

Ivanović i Mekić juče su pred sudijom Arsenom Popovićem negirali krivicu, ističući da ničim nijesu ugrozili sigurnost Burzanovića.

U optužnom prijedlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu piše da su okrivljeni ugrozili sigurnost Burzanovića “prijetnjom da će napasti na njihove živote i tijela” i time počinili krivično djelo iz člana 168. Krivičnog zakonika.

Protestni skup na kojem su Ivanović, koji je jedan od vlasnika imanja u Rečinama i Mekić, navodno prijetili predstavnicima investitora održan je 11. oktobra 2020. godine.

DOŠLI SA OBEZBJEĐENJEM

Pred sudojom Popovićem, Ivanović je kazao da su tog dana oštećeni došli sa 20 do 20 osoba “koje su trebalo da im budu obezbjeđenje”.

Istakao je da je neke od njih lično poznavao, a da je za neke čuo da su “bezbjednosno interesantna lica”.

U sudnici je rekao i da je odmah nakon tog skupa, sa nekoliko mještana Rečina i Burzanovićima sjedio u kafani “Skrbuša”, u blizini mjesta na kom je održan protest. Kazao je da su na tom sastanku razgovarali kako da se riješi probem oko gradnje mHE.

Sudiji Popoviću ispričao je i da se mjesec dana nakon toga sastao sa Ivanom Burzanovićem - tvrdi da su oko pet sati razgovarali o problemima vezanim za mHE. Tom sastanku, u restoranu “Raj” nadomak Kolašina, prisustvovala su još tri Kolašinca.

”Komunikaciju sa Ivanom Burzanovićem nastavio sam SMS i viber porukama i nakon tog sjendika u restoranu. Ni tokom boravka u kafani ‘Skrbuša’, neposredno poslije spornog događaja, ni u restoranu ‘Raj’, nijesam primijetio da je Buraznoviće bilo strah ili da su osjećali ugroženost u mom prisustvu. Štaviše, bila je prijatna atmosfera i vođenje razgovora”, rekao je pred sudom Ivanović.

MEKIĆ: PRIJETILI SU ONI MENI

Mekić je u sudnici rekao da je, kao ekološki aktivista, pominjući krv na skupu, mislio na to da će pravo na zdravu životnu sredinu braniti svojim životom.

Tvrdi da tim riječima nije uputio prijetnju bilo kome, niti je mislio nekog da ugrozi.

I Mekić je ispričao da su Burzanovići 11. oktobra 2020. godine na skup u Rečinama došli u pratnji više osoba.

Sudiji je rekao i da su mu tog dana prijetili Ivan Burzanović i nekoliko osoba iz grupe koja je došla sa njim. Kazao je da za to postoje dokazi na fotografijama i snimcima događaja.

”Nastojao sam da se tog dana prevaziđe konflikt mirnim putem”.

Prijete i ne poštuju odluke suda

Slaven Burzanović tvrdio je da su tog dana sa njima na mjesto protesta došli “radnici na mHE i mještani Rečina koji se nijesu protivili tom projektu”. U sudnici je rekao da mještani koji se protive gradnji ne poštuju privremene mjere Suda: ”Već dolaze i sprečavaju svojim tijelima nastavak radova”. ”Ističem da je ugovor o izgradnji i dalje na snazi i da će redovi biti nastavljeni, jer su odobreni odlukom Vlade. Osjećam ugroženost, strah i nesigurnost za svoju ličnu bezbjednost, s obzirom na to da smo praćeni od više osoba kad krenemo na izgradnju mHE”, kazao je jedan od oštećenih. Burazanović tvrdi da je komunikaciju sa aktivistima imao 11. oktobra 2020. godine, ali prije kritičnog događaja i da je nakon prijetnji “sa bratom napustio lice mjesta”.

Objašanjavajući zbog čega je krivčnu prijavu protiv Ivanovića i Mekića podnio tek dva mjeseca nakon protesta na kojem su mu, navodno, upućene prijetnje, kazao je da su za to vrijeme “prkupljani materijalni dokazi”.