Ko radi na destabilizaciji države

Sa različitih e-mail adresa, registrovanih na domenu outlookpro.net, juče ujutro poslije 8 časova, prijeteće poruke iste sadržine stigle su na adrese Vlade, MUP-a, Glavnog grada pod oznakom “VAŽNO”, u kojem piše da iza upozorenja, navodno, stoji ruska organizacija “Muška država” kojom rukovodi ekstremista Vladislav Pozdnjakov

29675 pregleda 5 komentar(a)
Policajci i vatrogasci juče ispred škole u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Policajci i vatrogasci juče ispred škole u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Dok su roditelji u panici uzimali djecu iz škola, a političari se nadgornjavali stranačkim saopštenjima tvrdeći da su bezbjednosne službe u rasulu, Uprava policije saopštila je da pokušava da otkrije ko je sa inostranih servera slao prijeteće poruke...

Sa različitih e-mail adresa, registrovanih na domenu outlookpro.net, juče ujutro poslije 8 časova, prijeteće poruke iste sadržine stigle su na adrese Vlade, MUP-a, Glavnog grada pod oznakom “VAŽNO”, u kojem piše da iza upozorenja, navodno, stoji ruska organizacija “Muška država” kojom rukovodi ekstremista Vladislav Pozdnjakov.

U poruci su iznijeti zahtjevi - promjena vlasti u Crnoj Gori i rukovodstva Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a potom i upozorenje ukoliko se ne ispune zahtjevi: “Dići ćemo škole u vazduh”...

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić tvrdi da policija, MUP i tužilaštvo rade sve što je potrebno da zaštite živote građana, ali i da otkriju ko stoji iza serije prijetećih poziva, SMS poruka i mejlova, ali i ko ima motiv da izazove nestabilnost i paniku u državi...

”Prijetnje mejlovima izazvale su nesugurnost kod građana, ali ne možemo u ovom trenutku znati tačno o kojem se vidu ugrožavanja bezbjednosti radi. Ali da se pokušava izazvati panika i nesigurnost kod građana, nemiri to je potpuno evidentno”, kazao je za “Vijesti” Miljanić.

Državni sekretar MUP-a otkrio je sumnje policije da su slučaj lažne dojave bombe u budvanskom tržnom centru “TQ plaža” od ponedjeljka veče i jučerašnji mejlovi stigli na adrese crnogorskih institucija - podudaraju.

”Vjerujemo da iza e-mailova i slučaja dojave o bombi u Budvi stoji ista osoba ili organizacija”, kazao je Miljanić.

On je rekao da u ovom trenutku ne može govoriti o karakteru i motivima prijetnji mejlovima, pozivima i SMS porukama.

”Mi ne znamo da li iza svega stoji organizacija ‘Muška snaga’, to piše u sadržini mejlova, ali u ovom trenutku mi ne možemo da znamo da li su oni ili neko drugi”, rekao je Miljanić.

Serveri u inostranstvu

Uprava policije saopštila je da su poruke poslate posredstvom elektronske pošte, odnosno, domena čiji serveri se nalaze u inostranstvu.

”Posredstvom međunarodne saradnje, preduzimaju se i aktivnosti radi identifikacije osobe ili osoba koje su uputile prijeteće poruke”, piše u saopštenju UP.

Miljanić je ocijenio da rat u Ukrajini može da utiče na i ovakve pojave.

”Ne može Crna Gora biti izolovano ostrvo u odnosu na dešavanja u svijetu”, smatra Miljanić.

On je naglasio da građani treba da vjeruju u službe bezbjednosti...”Postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati kod ovakvih slučajeva - obezbjeđuje se lica mjesta, radi se evakuacija, a potom i kontrola Protivdiverzione grupe. Treba da vjerujemo u naše službe bezbjednosti da ćemo se pridržavati svih procedura i da će se odraditi sve što se može uraditi u sadejstvu sa tužilaštvu da se dođe do ovih počinilaca. Međutim, to nije lako jer jednostavno ili se radi o brojevima telefonskim iz regiona ili IP adresama iz inostranstva. Treba dosta vremena za provjere da bi se utvrdio pošiljalac, ako se uopšte može i doći, jer je danas toliko sofisticirana ta oprema u sajber svijetu da je to gotovo i nemoguće”, kazao je Miljanić.Policija je saopštila da njeni službenici intenzivno preduzimaju mjere i radnje u odnosu na poruke upućene elektronskom poštom na adrese nekoliko institucija i ustanova u Crnoj Gori, kojima se uslovno prijetilo aktiviranjem eksplozivnih naprava u školama.

”Upoznata su i nadležna tužilaštva, te se sprovode policijsko-tužilačke aktivnosti u cilju utvrđivanja okolnosti upućenih prijetnji, prvenstveno radi otklanjanja eventualne neposredne i ozbiljne opasnosti po ljude i imovinu, ali i radi otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u odnosu na poruke, uključujući i krivično djelo lažno prijavljivanje”, saopštila je policija.

Obilaziće škole

Zbog straha od prijetnji upućenih mejlom i pozivom policija je poslije 10 časova evakuisala đake i zaposlene iz Osnovne škole “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, a potom je ekipa za Protivdiverzioni pregled policije pregledala zgradu i utvrdila da je riječ o lažnoj dojavi.

Majka, koja živi u blizini bjelopoljske škole, ispričala je “Vijestima” da se uznemirila kada je vidjela kako se vozila policije, vatrogasci i Hitna pomoć parkiraju ispred škole.

”Strah za djecu, panika, sve dok nije završena evakuacija”, ispričala je ona.

Zbog straha od prijetnji, rukovodstva škola u dogovoru sa savjetima roditelja su prekidali časove ili obavještavali porodice da popodnevne smjene neće ni biti u mnogim obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kazali su “Vijestima” da su školama naložili da postupaju po preporukama MUP-a, čiji su službenici kontaktirali uprave brojnih obrazovnih ustanova...

Zbog serije prijetećih mejlova, policija i MUP su napravili sastanak na kojem je dogovoreno da službenici UP obilaze škole na teritoriji Crne Gore i da daju uputstva za postupanje u ovakvim slučajevima.

”Određene su kontakt osobe, koje će biti dostupne 24 časa za kontakt ovih ustanova sa policijom, radi preventivnog djelovanja, sprečavanja krivičnih djela, ali i panike”, saopštila je policija.

Knežević i Bošković: Rasulo u bezbjednosnom sektoru

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević saopštio je da zbog dojava o bombama u crnogorskim gradovima hitno treba zakazati sjednicu tog skupštinskog tijela.

”Opšte rasulo i ćutanje u bezbjednosnom sektoru, obavezuju me da hitno zakažem sjednicu Odbora za bezbjednost, a povodom dojava o postavljenim bombama u crnogorskim gradovima. Ko god stoji iza ovog mora biti uhapšen i procesuiran”, napisao je Knežević na Tviteru.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Član Predsjedništva DPS-a i poslanik Predrag Bošković saopštio je da su “aktuelni događaji posljedica rasula u sektoru bezbjednosti, te da je dominatna odgovornost na ANB-u i direktoru Dejanu Vukšiću”.

”Sve što se dešava ovih dana, povodom prijetnji ruskog teroriste Podznjakova i njegove terorističke organizacije “Muška država”, posljedica je totalnog rasula u kojem se nalazi bezbjednosni sektor, sa posebnim akcentom na Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Dejana Vukšića. Upozoravali smo već duže vremena da su službe bezbjednosti izbušene, izložene uticaju trećih strana, a da je ANB stavljena u funkciju ostvarivanja interesa “srpskog sveta”. Događaji ovih dana direktna su posljedica takvog stanja stvari, za koji je dominantno zaslužan sam Vukšić”, ocijenio je Bošković.

Bošković
Boškovićfoto: Boris Pejović

Socijalistička narodna partija izrazila je zabrinutost zbog dešavanja i pozvala nadležne institucije da učine sve kako bi se pronašli i procesuirali oni koji su uzbunili crnogorsku javnost.

“Nevjerovatno je i šokantno da se dešavaju situacije u kojima se na ovakav način prijeti našoj djeci i njihovim porodicama. Djeca su nešto najsvetije i najvrednije što imamo i ne smijemo dozvoliti da se preko njihovih leđa prelamaju bilo kakvi događaji unutrašnjeg ili međunarodnog karaktera”, naveli su u SNP-u.

Šok, ogorčenje, nevjerica

”Šokirani smo, ogorčeni i u nevjerici da se u državi dešavaju situacije u kojima se prijeti djeci i porodicama na način na koji je to danas urađeno”, saopštili su iz Udruženja Roditelji.

Oni su tražili maksimalne napore nadležnih u istrazi i da se počinioci najstrože kazne.

”Nema roditelja u Crnoj Gori koji je danas ostao ravnodušan na ove infomacije i nije se zabrinuo za bjezbjednost svog djeteta. Ovakve igre ne smiju da se igraju i to mora svima da bude jasno. Apelujemo na nadležne da se u ovakvim situacijama blagovremeno, odnosno u kratkom roku obraćaju roditeljima jer se ne smije dozvoliti da se u strahu za bezbjednost njihovih najmlađih dodatno šire dezinformacije i panika”.

“Preduzeli sve da se nelagodnost djece svede na minimum”

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta preduzelo sve potrebne korake, iz svoje nadležnosti, kako bi se nelagodnost djece i zabrinutost roditelja svele na minimum.

To su saopštili nakon “neprijatnih dešavanja u vezi s lažnim dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama u nekim našim školama”. ”Odmah po saznanju da su se pojavile poruke prijeteće sadržine, kontaktirali smo s policijskim zvaničnicima, kao i sa direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova, upućujući ih na saradnju sa službenicima Uprave policije i praćenje njihovih sugestija”

Saopštili su da nakon jučerašnjih dešavanja, s ponosom mogu istaći da je obrazovni sistem u tom, organizacionom dijelu, pokazao veliku fleksibilnost i efikasnost, a pedagoški rukovodioci visok stepen odgovornosti, profesionalnosti i brige za bezbjednost sve naše djece.

”Direktori škola i nastavnici su, vodeći računa o tome da se među djecom ne stvaraju panika i strah, tamo gdje su službenici policije procijenili da je potrebno, prekinuli redovnu nastavu i uputili djecu kućama. U ostalim ustanovama, slijedeći instrukcije policije, nastava nije prekidana, već su preduzete sve preporučene mjere koje se odnose na bezbjednost djece”.

Iz Ministarstva su poručili da upućuju zahvalnost i roditeljima učenika, zbog načina na koji su prihvatili iznenadnu situaciju.

”Svjesni smo da je njihov strah bio veliki, da su bili više nego zabrinuti i uznemireni, ali i da su pokazali da vjeruju ljudima koji uče i vaspitavaju njihovu djecu. Svojim ponašanjem doprinijeli su da se panika među učenicima svede na minimum svede, da se ne naruše školski poredak i pedagoški podsticajna atmosfera”.

Bonus video: