Nudi informacije o 11 ubistava?

Baranin o mafijaškim likvidacijama piše na jednoj od društvenih mreža. Najavio je da će uskoro saopštiti ko je izvršio, a ko platio za jedanaest ubistava. IZ SDT-a rekli da slučaj provjeravaju, iz Uprave policije ne odgovaraju na pitanja

78505 pregleda 34 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo provjerava da li navodni pripadnik barskog ogranka škaljarskog klana zaista posjeduje informacije o jedanaest ubistava, koja su, prema onome što objavljuje, počinili pripadnici kriminalne organizacije kojoj pripada.

Taj dvadesetšestogodišnjak, hapšen nekoliko puta, navodno se na jednoj društvenoj mreži krije iza profila dolazi_lično_djavo_po_svoje i na tom nalogu objavio je spisak ubijenih, kao i spisak pripadnika škaljarskog klana.

Takođe, najavio je da će saopštiti ko je izvršio, a ko platio ta ubistva.

Novinarki Vijesti odgovorio je da će blagovremeno dostaviti informacije o svemu.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja Vijesti da li su saslušali tog Baranina.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kazali su da o tom predmetu ne mogu iznositi detalje - zbog zaštite postupka koji je u toku.

”Specijalno državno tužilaštvo, u odnosu na sva saznanja o eventualnom izvršenju krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva, preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju njihove provjere, a u konkretnom nijesmo u mogućnosti da saopštimo više podataka i informacija radi zaštite interesa postupka koji je u toku”.

To tužilaštvo Vijesti su pitale imaju li saznanja o informacijama koje taj Baranin objavljuje i da li su ga eventualno saslušali. Bez odgovora ostalo je to, kao i pitanje ako su to učinili je li dvadesetšestogodišnjak, koji je u policiji evidentiran kao pripadnik organizovane kriminalne grupe škaljari, svoja saznanja ponovio pred tužiocem i/ili policacjima.

Sagovornik iz Uprave policije kazao je nezvanično za Vijesti da je moguće da Baranin, ukoliko on zaista stoji iza instagram profila dolazi_lično_djavo_po_svoje, pokušava da trguje sa škaljarcima, ili ih eventualno ucjenjuje, te da nije dobro a priori ni odbaciti, te informacije kao netačne, ali ih ni prihvatiti kao istinite bez dodatne provjere.

Ni on, međutim, nije želio da kaže da li je član barskog ogranka škaljarskog klana saslušan i je li pred policijom potvrdio da stoji iza profila na instagramu, na kom se objavljuju informacije o ubistvima.

metak, ubistvo, pištolj, oružje
foto: Shutterstock

Izvor Vijesti iz bezbjednosnog sektora rekao je da postoji mogućnost da višestruko hapšeni dvadesetšestogodišnjak objavljivanjem informacija pokušava da se zaštiti od odmazde.

”Ukoliko on objavljuje informacije o ubistvima na instagram profilu, a nije otišao u policiju, tužilaštvo, ili negdje ovjerio svoju izjavu, postoji mogućnost da objelodanjivanjem podataka želi da se zaštiti. Naravno, ne isključujem mogućnost da trguje informacijama. Svakako, to je lako provjerljivo”, rekao je taj sagovornik.

”Armin Muše Osmanagić, Andrija Mrdak, Srđan Vlahović, Božidar Tomašević, Željko Vukoslavčević, Ivan Laban, Slobodan Šaranović, Niko Roganović, Miloš Šaković, Marko Jovanović, Marko Sjekloća, Jovan Klisić”, piše u objavi.

U drugom dijelu napisana su imena više pripadnika škaljarskog kriminalnog klana, a ispod njih najava da će se uskoro izjasniti o tome ko je platio, a ko izvršio koje od tih ubistava.

NERASVIJETLJENA UBISTVA

Osmanagić je ubijen 16. septembra 2014. godine. Policija i tužilaštvo već osmu godinu bez pomaka su u istrazi te likvidacije. Tog Baranina policija je označavala šefom jednog kriminalnog klana.

Ubijen je jednim hicem ispaljenim iz snajpera, dok je ulazio u baštu svog restorana “Savoja” u centru lučkog grada.

Nakon likvidacije ubice su “reno meganom” pobjegle ka željezničkoj stanici, gdje su nakon dva kilometra u šiblju napuštenih šina zapalili automobil i pušku iz koje je pucano na Osmanagića.

Osmanagićev klan bio je u sukobu sa klanom pokojnog Luke Đurovića, bliskog organizovanoj kriminalnoj grupi škaljari.

Tri mjeseca kasnije, ispred kapije spuškog zatvora likvidiran je Osmanagićev najbliži saradnik, prijatelj i tjelohranitelj - Andrija Mrdak. Nepunu godinu nakon te likvidacije predstavnici Višeg državnog tužilaštva i Uprave policije pozvali su novinare i saopštili da su identifikovali Mrdakovog ubicu - državljanina Srbije Darka Gejslera, koji se prethodno preživao Nedeljković.

Gejsler nije uhapšen, policija nikada nije saopštila ko je njegov saučesnik, odnosno, ko ga je motociklom odvezao sa mjesta ubistva.

Srđan Vlahović ubijen je 9. aprila 2016. godine u Kotoru, dok je prodavao cigarete. Navodno, bio je blizak kavačkom kriminalnom klanu. Ni ta istraga nije mrdnula sa početne tačke, iako su u prvim danima nakon likvidacije policajci pronašli arsenal oružja i dvotočkaš korišćen u ubistvu.

Istrage ubistava Tomaševića, Labana i Vukoslavčevića takođe su bez pomaka. Policija i tužilaštvo nijesu te likvidacije dovodili u vezu sa ratom crnogorskih kriminalnih klanova.

Sva trojica ubijena su u Baru - Tomašević, koji je živio u Novom Sadu, ubijen je 6. avgusta 2016. godine na parkingu udaljenom nepunih 100 metara od policijske stanice u centru tog lučkog grada.

Vukoslavčević je likvidiran u noći između 7. i 8. septembra 2016. godine u Baru, ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao. Napadač je u njegova leđa ispalio najmanje dva metka, a potom mu prišao, ispalio još najmanje tri u grudi Baranina i pobjegao motociklom na kom ga je najvjerovatnije čekao pomagač.

Murinjanin Ivan Laban ubijen je posljednjeg dana oktorba iste godine ispred Sportskog centra Topolica u Baru. Likvidiran je dok je vozilom “citroen C4” (PL AF 316) izlazio sa parkinga sportskog centra. On je bio sestrić Milovana Đukića, ubijenog u Podgorici u oktobru 2014. godine. U kriminalnim krugovima Đukić je bio poznat još iz vremena ratova na prostorima bivše Jugoslavije, kada je bio vrlo blizak sa Arkanom (bivši Arkanov “tigar”).

Danilovgrađanin Slobodan Šaranović ubijen je 10. marta 2017. godine u Budvi, ispred svog stana u Budvi 2017. godine. Ubice još nijesu otkrivene.

Policija nije otkrila ni ko su dvojica napadača koji u noći 26. jula 2017. u novskom naselju Dubrava, stotinak metara od kuće u kojoj je živio sačekali Nika Roganovića i u njega ispalili više hitaca.

Na spisku i dvojica nestalih

Marko Jovanović i Marko Sjekloća zvanično se u evidenciji Uprave policije ne vode kao stradali, iako ih Baranin svrstava u tu grupu...

Za Jovanovićem policija traga zbog dvostrukog ubistva u podgoričkom lokalu “Forum” 31. marta 2018. godine.

On je tada, kako se sumnja, likvidirao Podgoričanina Miloša Šakovića i slučajnu žrtvu Radivoja Jovanovića. Prema optužbana SDT-a iza dvostrukog ubistva stoji kriminalna grupa koju je predvodio Janko Vukadinović.

Marko Sjekloća nestao je 18. juna 2017. godine. Posljednji put viđen je u svom domu na Starom aerodromu.

Nije poznato da li se u policijskoj evidenciji on i dalje vodi kao nestala osoba.

Dvije likvidacije rasvijetljene

Među onima za čija ubistva Baranin nudi informacije su Miloš Šaković i Jovan Klisić, koja su rasvijetljena prema tvrdnjama SDT-a.

Grupi Janka Vukadinovića sudi se zbog ubistva Šakovića, a zbog ubistva Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića 1. novembra 2019. godine, sudi se grupi Stefana M. Đukića.

Njegova supruga, majka i polubrat - Danijela B. Mandić, Zorica Đ. Đurović, Vuk V. Lakićević, zatim Marko M. Vujadinović, Hasip B. Murić, Andrija B. Glavičanin i Bojan M. Vuksanović, optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije.

Bonus video: