Viši sud: Bez predloga za određivanje pritvora, nismo imali obavezu da tražimo ukidanje imuniteta Jovaniću

"Zakon ne predviđa mogućnost traženja ukidanja imuniteta pod pretpostavkom da će predlog za određivanje pritvora biti podnijet sudu", navode iz suda

28483 pregleda 16 komentar(a)
Jovanić, Foto: Boris Pejović
Jovanić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.05.2022. 22:10h

Iz Višeg suda su saopštili da nisu mogli tražiti ukidanje imuniteta predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, niti da su imali takvu zakonsku obavezu, jer im nije dostavljen predlog za određivanje pritvora.

"Povodom teksta objavljenog u dnevnom listu 'Vijesti' u kojem se navodi da Viši sud u Podgorici još uvijek nije tražio ukidanje imuniteta licu B.J, ovim putem obavještavamo javnost da Viši sud nije ni mogao tražiti ukidanje imuniteta navedenom licu, niti je imao takvu zakonsku obavezu, jer istom nije dostavljen predlog za određivanje pritvora. Zakon ne predviđa mogućnost traženja ukidanja imuniteta pod pretpostavkom da će predlog za određivanje pritvora biti podnijet sudu", saopšteno je iz Višeg suda.

"Vijesti" nijesu ni napisale informaciju, kojom kritikuju Viši sud u Podgorici zbog toga što se u ovom dijelu postupka još nijesu obratili Sudskom savjetu sa zahtjevom da odluče da li odobravaju određivanje pritvora predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, već su samo pojašnjeni pravni koraci, koji zakonski slijede kako bi bilo moguće da se sudiji odredi pritvor ukoliko to bude potrebno u daljem postupku SDT-a.

Zbog toga je odgovor tražen i dobijen od Sudskog savjeta, gdje su jutros oko 9 časova naveli da:"Do momenta pripremanja odgovora na pitanja, nije bilo zahtjeva nadležnog suda da Sudski savjet donose odluku shodno članu 103 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama".

Dalje u tekstu je pojašnjeno da je prema članu 103 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđeno da kada nadležni sud ocijeni da postoje razlozi da se protiv sudije odredi pritvor, zbog krivičnog djela učinjenog u obavljanju sudijske funkcije, dužan je da od Sudskog savjeta odmah zatraži da odluči da li odobrava određivanje pritvora.

Zbog toga nije jasan povod reagovanja Višeg suda na kratku informaciju "Vijesti" o pravnim koracima, koji slijede u ovom krivičnom predmetu, s obzirom da se do sada u Crnoj Gori nijesmo srijetali sa situacijom u kojoj se neki sudija ili predsjednik suda sumnjiči zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Bonus video: