Burzanović: Osjećao sam se ugroženo, pričali su mi "srešćemo se mi u Podgorici, nećete više raditi..."

Protesni skup na kojem su okrivljeni, navodno, prijetili investitorima mHE desio se 11. oktobra 2020. godine, a Burzanovići su krivičnu prijavu podnijeli dva mjeseca kasnije.

9598 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa protesta u oktobru 2020., Foto: Dragana Šćepanović
Detalj sa protesta u oktobru 2020., Foto: Dragana Šćepanović

Ivan Burzanović, predstavnik Hydro logistics, kazao je pred Osnovnim sudom u Kolašinu da je sa Vasilijem Ivanovićem i Denisom Mekićem sjedio u kafani, nakon što su mu na jednom od okupljanja protiv gradnje mini-hidroelektrane (mHE) Skrbuša uputili prijetnje, zbog kojih smatra da mu je bila ugrožena sigurnost.

Ivanovića, koji je vlasnik imanja u selu Rečine i ekološkog aktivistu Mekića Osnovno državno tužilaštvo (ODT) terete zbog toga što su, kako piše u optužnom predlogu, Burzanoviću i njegovom bratu Slavenu ugrozili sigurnost “prijetnjom da će napasti na njihove živote i tijela”, čime su počinili krivično djelo iz člana 168. Krivičnog zakonika.

Protesni skup na kojem su okrivljeni, navodno, prijetili investitorima mHE desio se 11. oktobra 2020. godine, a Burzanovići su krivičnu prijavu podnijeli dva mjeseca kasnije.

“Ne mogu se sjetiti tačno datuma, ali je činjenica da sam sa Ivanovićem, Mekićem, nekoliko mještana sjedio u kafani, a sve u cilju razrješenja problema oko nastavka radova na mHE. Bilo je prisutno i nekoliko predstavnika NVO i novinara. Kritičnog dana sam se osjećao ugroženo, na tom putu gdje su nas protestanti zaustavljali. Nijesu okrivljeni bili jedni zbog kojih sam se osjećao ugroženim. Tako sam se osjećao i zbog ostalih 30-ak ljudi, iz više crnogorskih gradova, koji su nam upućivali riječi “Srešćemo se mi u Podgorici, nećete više raditi” i slično. .. O tome smo obavijestili Odjeljenje bezbjednosti, ali nijesu regovali”, kazao je Burzanović na pitanja Ivanovićevog branioca Iljana Jovića.

Kako je rekao sa Ivanovićem je razmijenio i nekoliko SMS poruka i jednom telefonom razgovrao, ali nije mogao da se sjeti da li se to dogodilo prije ili nakon 11. oktobra.

Oštećeni je, odgovarajući na pitanje Nikole Baltića, branioca drugog okrivljenog, kazao da nije prijetio Mekiću, jer, kako je objasnio, to nije njegov manir.

Kako je rekao, krivičnu prijavu je podnio dva mjeseca nakon događaja, jer mu je trebalo vremna da nađe advokata, skupi dokazni material, ali i da pokuša da nađe kompromisno rješenje sa aktivistima. Burzanović tvrdi i da na gradilište mHE nije dolazio nakon spornog događaja.

Ugroženim se osjećao, kako je pred Sudom kazao, i svjedok Tomo Tomović, iz jedne od firmi koje su podizvođači na mHE Skrbuša. Pred sudom je tvrdio da ga je bilo strah Mekića, ali "nije posebno Ivanovića".

“Mekić je bio čudno obučen u neku trenerku bokserskog kluba, “arapskom maramom”, prijetio je prstom i govorio da će “krv leći” i da nećemo moći da prođemo. Meni je on tada ličio na teroristu”, kazao je Tomović.

Međutim, i pored straha, kako je rekao, nije prijavio Mekića policiji. Svjedok je kazao i da Burzanovići kritičnog dana nijesu imali obezbjeđenje, već da su na terenu sa njima bili radnici nekoliko firmi. Objasnio je i da se nakon izrerečenih prijetnji “nije bilo bježanije odmah”, već da je prošao određeni period, nakon kojeg su se Burazanovići, radnici i on udaljili sa mjesta protesta.

Dražen Drašković, zaposlen u Burzanovićevoj firmi, pred sudom je rekao da je i njega bilo strah od onoga što su okrivljeni kazali. Izgled Mekića uplašio je i trećeg svjedoka Predraga Vlahovića, koji je u firmi oštećenih angažovan po ugovoru o djelu.

“Mekić je bio u nekoj bokserkoj trenerci i kao da je imao želju da se tuče, govorili su preko nekih megafona, a prijetili su i prstom. To nije bio prvi put da nas zaustavljaju i sprečavaju da radimo, već je trajalo duži vremenski period”, reko je Vlahović.

On je objasnio da ga od Ivanovića kritičnog dana nije bilo strah i da ga nije prijavljivao jer je on njegov Kolašinac. Vlahović je rekao i da je “bilo očigledno da je Burzanovića bilo strah”, da se pribio uz njega “i tresao kao prut nad vodom”.

Branioci okrivljenih prigovorili su iskazima svjedoka, a Jović je njihova svjedočenja okarakterisao kao “sračunate i pristrasane, kako bi omogućili povoljniji prvani položaj oštećenih”

Video materijal koji je, kako dokaz, ODT dostavio Sudu, prema riječima sudije Arsena Popovića je preobiman. Zbog toga je Popović predložio da se do sljedećeg pretresa dostaviti snimak koji bi bio “u razumnoj vremenskoj mjeri”.

Bonus video: